Újabb rákkeltő anyag a mezőgazdaságban?

Az ENSZ Világegyészségügyi Szervezetének rákbetegségekkel foglalkozó intézete a "valószínűleg" szót választotta a gyomirtószer rákkeltő hatásának jellemzésére. Akkor most rákkeltő vagy sem?

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A WHO szakirányú szervezete, az IARC (International Agency for Research on Cancer) az "ember számára valószínűleg rákkeltő" anyagok osztályába sorolta a glifozátot, mely fontos alkotóeleme az agráróriáscég Roundup nevű, széles körben alkalmazott gyomirtó szerének.

Az ügynökség azért döntött e nem egyértelmű besorolás mellett, mert úgy találta, nem kielégítő a bizonyíték arra nézvést, a glifozátnak szerepe volna a non-Hodking limfóma kialakulásában, jelentette a Reuters hírügynökség.

A Monstanto sietett hangsúlyozni, hogy a tudományos adatok szerinte nem támasztják alá a Roundup kritikusainak vélekedését és felszólította a WHO-t, hogy sürgősen magyarázza meg határozatát. "Nem értjük, az IARC hogyan jutott ehhez a következtetéshez, mely drámai eltérést mutat a szabályozó szervezetek eddig kialakított álláspontjától", fogalmazott a vállalat globális szabályozási ügyekért felelős alelnöke, Philip Miller.

Nem a gaz, hanem a tudomány állítja meg a gazokat. De milyen áron?
(fotó: freeimages.com)

2013-ban a Monstanto elfogadási kérelmet nyújtott be az amerikai kormány illetékes szerveihez a glifozát alkalmazásához, és a Környezetvédelmi Hatóságtól (EPA) megkapta azt. Az EPA ezzel megengedte, hogy a lakosság nagyobb dózisban legyen kitéve a glifozátnak.

Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t
A korábbi tanácsi állásponttal ellentétes, a GMO-mentességet engedélyező határozatra bólintott rá az Európai Parlament szakbizottsága. A döntés még nem végleges, de lehet, hogy megóvhatjuk GMO-mentességünket.
A glifozátot főleg génmódosított vetőmagokon használják, javarészt szója- és kukorica-magon, melyeket "genetikailag módosítottak, hogy túléljék ezt", írta a Reuters.

A glifozát jelenlétét már kimutatták élelmiszerekben, ivóvízben és a levegőben is, véli a WHO jelentése, mely 2001 óta közzétett amerikai, kanadai és svédországi adatokat összegezett a lakosság glifozát-kitettségéről. Az ENSZ alá tartozó szervezet azt is hozzátette, hogy a háztartások és a nagyközönség továbbra is alig találkozik ezzel az anyaggal.

A glifozát körüli közéleti vita is hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban 2014-ben Vermont állam olyan törvényt léptetett életbe, mely kötelezővé tette annak közlését az élelemiszerek címkéjén, hogy a termék génmódosított anyagokat tartalmaz-e.

Mi a glifozát?
A Wikipedia definíciója szerint a glifozát "gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben."

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo