Túl nehéz feladat a napfény tompítása, véli az ENSZ

A geoenginering egyik leleménye, miszerint vegyi anyagokat szórnának a magas légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét, túl nehéz feladatnak mutatkozik ahhoz, hogy kivitelezhető legyen, vonta le a konklúziót az ENSZ vizsgálata.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A nehezen lefordítható geoengineering arról szól, hogyan tudná az ember megbuherálni az ökológiai folyamatokat úgy, hogy megfékezze a globális felmelegedést. A szakterület híveinek egyik évek óta propagált megoldás az lenne, ha ként permeteznének repülőgépekkel a légkör magasabb régióiba. A módszer tulajdonképpen a vulkánok kitörésének effektusát utánozná: a tűzhányókból kitörő felhők ugyanígy tompítják a napfényt.

Napsugárzás-menedzsment

A "napsugárzás menedzsment" névre hallgató módszert a 2015-ben közel 200 ország által aláírt párizsi klímaegyezményben is említették, mint olyan klímatechnológiát, aminek kivitelezhetőségét tanulmányozni kell. Becslések szerint évente 1-10 milliárd dollárba kerülne ez a permetezősdi, ami lényegesen olcsóbb, mint a gyárak füstjeinek a talajba juttatása (carbon capture) vagy a karbonsemlegesítő beruházásokba (pl. klímaerdők telepítésébe) való invesztálás. Éppen olcsósága miatt a napsugarak tompítása veszélyes kerülőút is, mert a gazdasági szereplők és a kormányok hajlamossá válhatnak "elkanászodni" és  bőségesen ontani a légszennyező anyagokat. Holott alapvetően a kibocsátásunkat kellene visszafogni.

"Chemtrails", azaz vegyi anyagok permetezése a levegőbe? Vagy tényleg így keresztül-kasul járnak a menetrend szerinti utasszállító járatok?
(fotó: Flickr/baghee58)

Óriási kockázatok

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb tanulmánya szerint ugyanakkor a permetezős megoldás kivitelezhetetlen, sőt "gazdasági, társadalmi és intézményes" szempontból egyaránt az. A Reuters által megszerzett jelentés előzetes, publikálás előtti verziója több száz oldalon taglalja a veszélyeket, az aszályoktól és árvizektől kezdve a kánikulákon át a viharokig, melyeket erősebbé tehet a permetezés. Magyarán: komplex időjárási folyamatokat és viszonyokat bolygatnánk meg a módszerrel, aminek nem tudhatjuk a pontos kimenetelét. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a permetezés addiktív lehet, a kormányok rászoknak, s egyre gyakrabban, egyre nagyobb dózisokban élhetnek vele. A Harvad University-n egyébként kísérleteznek ezzel az eljárással.

Myles Allen, az Oxford University professzora azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy "teljesen félrevezető" lenne a permetezős módszert olyasminek beállítani, mint ami gyors, hatékony és olcsó megoldás a klímaváltozás orvoslására. A szakember szerint évtizedek kellenének, hogy biztonságos módon lehessen bevezetni ezt a megoldást - csakhogy annyi időt nem tudunk várni. A klímaváltozás ugyanis folytatódik, s minél melegebb a földi klíma, annál súlyosabbak a kedvezőtlen hatásai mind a szélsőséges időjárási jelensége kialakulására, mind civilizációnk infrastrukturáira, mind az emberi egészségre nézve.

(Reuters)

1,5 Celsius-fokos felmelegedés
Az IPCC jelentése, mely azt taglalja, hogyan lehetne 1,5 Celsius foknál megfékezni a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest, októberben jelenik majd meg. A jelentés azt is kimondja, hogy akármit teszünk, 2050-re 1,5 Celsius foknál fog tartani a felmelegedés. A kérdés tehát az, milyen klímavédelmi lépésekkel, projektekkel és befektetésekkel vehetjük elejét a további felmelegedésnek.
 

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo