IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást

2018. április 07. szombat - 12:01 / Kriston László
  •    

Tudósok azzal kísérleteznek, hogy vegyi anyagokat permetezzenek a légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét és fékezzék a globális felmelegedést. De a geoengineering e nagy reményűnek vélt módszere rendkívül kockázatos, mert megbolygathatja az időjárási viszonyokat, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.

A metódus tulajdonképpen ahhoz hasonlatos, amikor egy vulkán kitör és a belőle kiszálló részecskék beterítik a levegőt és elhomályosítják a napfényt. Ezt természetesen kontrolláltabb, minimalistább módon végeznék a tudósok: repülőgépről történő permetezéssel. A kénkő (sulphur) a legtöbbet emlegetett eszköz erre, de más “vegyi anyagokról” is szólnak a híradások.

A módszerre már van csilli-villi tudományos kifejezés: napsugárzás-menedzsment.

Ezt évek óta olcsó klímafixáló megoldásként népszerűsítik tudósok, ami évi 1-10 milliárd dollárba kerülne.

Globálisan megvalósíthatatlan

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) októberben készül jelentést kiadni, mely részletesen tárgyalja a témát. A dolgozat előzetes változatát kiszivárogtatták a Reuters-nek, s a hírügynökség a blogján számolt be az ellenérvekről.

“Hogy ezt biztonságosan vethessük be… az évtizedekbe kerülne”, nyilatkozta Myles Allen, az Oxford University professzora. Azt sugalmazni, hogy ez könnyű és gyors megoldás lehet a globális felmelegedést meggátolására “teljesen félrevezető”, vélekedett Allen, aki hangsúlyozta, magánvéleményét közli, nem az IPCC hivatalos álláspontját. (Erre azért volt szükség, mert ő is a tanulmány egyik szerzője.)

Az IPCC is erre a konklúzióra jutott tanulmányában: a napfény tompítása a levegő permetezésével “gazdaságilag, társadalmilag és intézményileg megvalósíthatatlan” maradhat. Főleg globális szinten.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Kockázatos

Az elemzés több száz(!) oldalon sorolja, hogy milyen kockázatokkal járhat az éghajlatba történő beavatkozás, mert megbolygathatja az időjárás szabályszerűségeit. A napfény gyengítése légkörbe permetezett vegyi anyagokkal potenciálisan aszályokat, árvizeket, kánikulákat, sőt óriási viharokat is előidézhet. (Az IPCC a Reuters-nek a biztonság kedvéért hozzátette: a jelentés tartalma októberig még változhat.)

A Harvard University kis volumenben már külön projektben kísérletezik ilyen permetezéssel, de ennek igazgatója, David Keith is óva intett, hogy az országok könnyen rákaphatnak a módszerre, ami után “nehéz leállni”, s valóságos “függőségi probléma” állhat elő. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek a bioszférában.

Mivel évtizedekbe telhet, míg a módszert biztonságosan alkalmazhatjuk, a kormányoknak és a cégeknek célszerűbb az üvegházgázkibocsátás csökkentésére koncentrálniuk. A párizsi klímaegyezmény célja, hogy “jóval 2 Celsius alatt” maximálja a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest (valójában 1,5 Celsius fokot célzott meg az IPCC), de a legújabb kivetítések azt mutatják, hogy ezt az 1,5 Celsius fokos felmelegedést már 2050-re elérjük.

(Reuters blog)