Terroristaként kezelik az állatvédőt

Ha több ezer, a bundájáért levágásra ítélt menyétet szabadít ki valaki egy farmról, akkor nemcsak tolvaj lesz, hanem terrorista is. Ez a tanulsága egy új bírósági ítéletnek Amerikában.

Arról már hallottunk, hogy a fosszilis cégek telepeit szabotáló, felrobbantó zöld aktivistákat ökoterroristáknak hívják és a jog terroristáknak tekinti őket. De hogy az állatokat kiszabadító aktivista is ilyen elbírálás alá essen, az újdonság. Márpedig pont ez történt most az USA-ban, ahol egy kaliforniai állatjogi aktivista 2013 augusztusában 2000 vidramenyétet szabadított ki egy illinoisi farmról, ahol a biztos halál várt rájuk - hogy szőrmekabátként végezzék a butikok kirakatában.

Az elkövetőt, a 27 éves Tyler Langet arra is kötelezte a bíróság, hogy 200 000 dollár kártérítést fizessen a farm tulajdonosainak. Vagyis egy menyét eltulajdonítása 100 dollárt ért fejenként. Ezen túlmenően 6 hónap letöltendő börtönbüntetést, 6 hónap házi őrizetet róttak ki neki, további 6 hónapig pedig nem hagyhatja el a szomszédságot, ahol él. Egy évig pedig jelentenie kell a rendőrségnek, hova megy.

A bundájukért akarták lemészárolni őket Kép: Newsweek

Egy 2006-ban életbe léptetett jogszabály, mely az Animal Enterprise Terrorism Act nevet viseli, erős jogi hátteret ad az állatok levágására vagy fogva tartására szakosodott farmok gazdasági érdekeinek érvényesítésére. A szabályozás a cirkuszokra, állatkertekre, állattenyésztő farmokra és hasonló létesítmények védelmét hivatott szavatolni.

Az Illinois-i helyettes kerületi ügyész, Bethany Biesenthal az ítéletben leszögezte, mivel Lang nem békés aktivizmust gyakorolt, így jogosnak tartja, hogy ilyen elbírálás alá essen, jelentette a Reuters hírügynökség. Biesenthal szerint a "zaklatás, fenyegetés és vandalizmus" illegális módszerei a politikai aktivizmusnak és "besározza a törvénytisztelő aktivisták imázsát, akik legális tüntetéssel és jogos demonstrációval akarnak változást elérni."

Ezen a honlapon Lang és barátja, Kevin Oliff mellett kampányolnak barátaik (beleértve az adományok kérését, hogy fedezni tudják az ügyvédi költségeket). Oliff -aki Kevin Johnson néven fut a médiában- volt a tettestárs a menyétszabadító akcióban. Oliffot már elítélték és 36 hónapos börtönbüntetést kapott - ebből előzetes letartóztatásban töltött közel egy évet.

Tyler és cimborája, Kevin honlapja
(fotó: supportkevinandtyler.com)

A két aktivista a következő szlogent írta festéksprével az istállóra: "Liberation is Love." A kiszabadítás szeretet. Kevésbé szeretetteljes megnyilvánulásuk volt, hogy savat öntöttek két teherautóra. Még 2013-ban megindult ellenük a jogi eljárás. Úgy tűnik, esetükből példát statuálnak a hatóságok, ugyanis eredetileg Illinois állam jogrendjének égisze alatt helyezték őket vád alá (betörésre alkalmas eszközök birtoklásáért), de 2014-ban már a szövetségi jog megsértésével mószerolták be őket. Oliff, azaz Johnson és Lang bűnösnek vallotta magát az állatvállalkozás megkárosítására irányuló, tagállamon átívelő (interstate) kereskedelmi összeesküvésben és az e célból megtett útban. Kacifántos nevű bűncselekmény.

Az alkotmányos jogokra fókuszáló Center for Constitutional Rights szerint eddig körülbelül tucatnyi embert ítéltek el az Állatvállalkozás Terrorizmus jogszabály hatálya alatt. Lang már 2009-ben kihúzta a gyufát a rend őreinél, amikor a Los Angeles-ben lévő egyetem, az UCLA élveboncolói ellen tiltakozott a lakásaiknál. (Valószínűleg az állatkísérleteket végző orvostudományi szakemberekről van szó.) Akkor letartóztatták és kihágásért elítélték. Később a Fortress Investment Group ellen demonstrált a befektetési cég vezetőinek otthonainál, amiért az alap az állatkísérleteket folytató Huntingdon Life Sciences-szel (HLS) áll üzleti kapcsolatban. Hat havi tüntetéssorozata sikerrel zárult: a Fortress beszüntette kapcsolatát a HLS-szel. 2011-ben és 2012-ben Tylert beperelte az AstraZeneca gyógyszeróriás, a BlackRock befektetési alap és a Beckman Coulter laboratórium, amiért vezetőik ellen tüntet.

Babe gazdija is tüntet
A bűbájos malacka kalandozásairól szóló Babe című filmből emlékezhetünk az amerikai színész, James Cromwellre, aki állatjogi aktivistaként is ismert. (A Babe-ért Oscarra is jelölték). Cromwell 2013 februárjában behatolt a University of Wisconsin egyik bizottságának ülésére és feltartott egy transzparenst, amin az állatkísérletek szenvedő alanya, egy macska látható. Cromwell drámai hangon sorolja fel, mi minden kínzásnak teszik ki a szegény párákat. A legismertebb állatvédő szervezet, a PETA videón rögzítette az esetet (csoda, hogy a kiérkező biztonságiak és rendőrök nem kobozták le a felvételt!), amit fel is töltöttek a YouTube. Itt nézheti meg. Cromwellt az incidens során letartóztatták. 2015 decemberében újra bilincsben vezették el, amikor egy New York állambeli erőmű ellen tiltakozott.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo