hirdetés

Spórolást jelent a szuperzöld székház az Apple szerint

Az Apple 850 millió dollárt szán a beruházásra, amellyel a cég új cupertinói székházát ellátó napelempark készül. A világ legzöldebb épületének szánják a tervezői.
hirdetés

Az Apple nemcsak azért választotta a napenergiát és döntött egy 850 millió dolláros szolárpark építése mellett, mert az jót tesz az imázsának, hanem mert olcsóbb megoldás, mint a fosszilis források égetése, magyarázta Tim Cook vezérizgatója a Goldman Sachs "Internet és Technológia" konferenciáján.

"Biztos vagyok benne, hogy néhányukat érdekelné, ez a megfelelő módja-e a pénz elköltésének vagy sem." Jelentős megtakarításokat várunk ettől, mert megszabott áron szerezzük be a megújuló energiát, és nagy a különbség e fixált ár és a fosszilis energia ára között". Vagyis a cég az áramfogyasztása tekitnetében függetlenítheti magát az olajár mozgásától (legalábbis a székházában, de nem a harmadik világba kihelyezett gyártás szintjén).

Az Apple gyűrű alakúra tervezett jövendőbeli székházáról Cook azt nyilatkozta, hogy a "világ legzöldebb épülete" lesz. A komplexumot várhatóan 2016 végén adják át.  Az Apple köztudottan számos lépést tett, hogy zöldítse ellátási láncát. Egy amerikai talk showban Cook elmondta: "Jobb helyként akarjuk magunk után hagyni a világot, mint ahogyan találtuk. Mit jelent ez számunkra? Hogy kivonjuk a szennyező anyagokat a termékeinkből. Megtettük."

A Greenpeace 2010-ben megvizsgálta, a vezető tech cégek árampolitikáját. Itt találja az összehasonlítást.

Cook azt nem árulta el, mennyi pénzt spórol meg éves szinten az Apple ezzel a húzással.

Az óriáscég első embere korábban már dühösen megrótta a neki kérdéseket feltevő közönséget és befektetőket, amikor azzal kritizálták az Apple-t, hogy nem koncentrál eléggé a nyereségességre. "Nem a nyavalyás hozamon gondolkodom", mérgelődött a menedzser a nyilvánosság előtt. "Ha ön csak a befektetés megtérülése (ROI: return on investment) szempontjából csinál mindent, akkor túl kellene adnia a részvényeinken".

A világ azonban másképp látja a helyzetet. Az Apple a legerősebben teljesítő részvények egyike. 2013-ban 9,6 %-os éves osztalékot fizetett, amit kevés cég mondhat el magáról. 2014-ben pedig 6,1 % volt ez a bűvös szám.

 

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo