Sok a tévhit az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az Energiaklub felmérése szerint a tulajdonosok 24 százaléka tervezi épülete energetikai korszerűsítését, ezen belül 50 százalékuk szigetelni fog, ugyanakkor mindössze 15 százalékuk fordul szakemberhez információért.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kevesen fordulnak szakemberhez

Szakértők szerint az energiahatékonysági fejlesztések, ezen belül is a szigetelés kivitelezésével elért megtakarítás nem éri el a tervezett mértéket, ha az ingatlantulajdonosok nem tájékozódnak megfelelően, és szakszerűtlenül végzik vagy végeztetik el a felújítást.„Megfelelő energiahatékonysági beruházással, elsősorban pedig az épületek szigetelésével 30-40 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás, ha a tulajdonosok megfelelő minőségben és szakértővel végeztetik el a beruházást” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Energiahatékonysági tévhitek: Minden hatékony, ami megújuló?

Az energiahatékonysággal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit a lakosság körében az, hogy az épületek energetikai korszerűsítése a megújuló energiaforrások használatát jelenti. Pedig csak azokat az ingatlanokat nevezzük energetikai szempontból korszerűnek, amelyek ugyanolyan komfortérzet mellett jelentősen kevesebb energiát használnak el, mint más ingatlanok. Ezt a fejlesztést olyan beruházásokkal lehet elérni, mint a nyílászárócsere, a szigetelés vagy a fűtéskorszerűsítés, amelyek költsége már néhány év alatt megtérül a rezsiszámlában.

De mégis mivel kezdjük?

Kitartanak-e 860 évig a hazai lakások?
Tovább zuhant a lakásépítések száma 2013 I. negyedévében, amely 54 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ilyen arányú visszaesés mellett 2013-ban hozzávetőleg 5000 lakás épülhet Magyarországon. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a hazai lakásállomány (4,3 millió) megújulási üteme 860 év! A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni – hívja fel a figyelmet a Társaság a Lakásépítésért Egyesület tanulmánya.
A szakértők rámutatnak arra, hogy az első lépés minden esetben az energia, a meleg benntartása legyen, vagyis addig ne cseréljünk például kazánt, amíg az ablakok nem szigeteltek. A nyílászárók korszerűsítését követően már nyugodtan belevághatunk a homlokzat vagy a tető szigetelésébe, ám fontos kiemelt figyelmet szentelni annak, hogy csak a megfelelő minőségi paraméterekkel bíró szigetelőanyagokat építtessük be. Gyakori hiba ugyanis, hogy a kivitelezés során, a költségcsökkentés érdekében, a megrendelő gyengébb hatásfokúra cseréli a szakember által betervezett szigetelést, így a felújítás nem hozza majd a kívánt energiamegtakarítást.

A tetőt vagy a falat?

A szakértők rávilágítanak arra, hogy az ingatlan szigetelését célszerű a tető, illetve a födém szigetelésével kezdeni, mert az felelős a ház hőveszteségének 20-25 százalékáért, és ez vitelezhető ki a legkönnyebben. A megfelelő szigetelőanyag önmagában persze még nem elég a szigetelés kivitelezéséhez. A szakértők tanácsai abban is iránymutatást adhatnak az ingatlantulajdonosoknak, hogy a szigetelést rendszerben, vagyis a ragasztót, a szigetelőanyagot, az üveghálót és a vakolatot egy gyártó, rendszerben ajánlott termékeit választva szerezzék be, az optimális hőszigetelési eredmény elérése érdekében.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo