Az angol kormányt és a kiskereskedelmi szektort a közelmúltban heves kritikák érték a környezetvédő aktivisták részéről amiatt, hogy túl sok élelmiszer végzi a szemétben. A East of England Co-op, mely független az ismert Co-operative Grouptól, 125 boltjában kezdi meg olyan nem romlandó áruk értékesítését, melyek már szárazabbak a kelleténél, de még fogyaszthatók.
A pilotprojektben például rizst és tésztákat árusítanak akár olyan alacsony összegért is, mint 10 cent (35 forint).
A cég vezérizgatója a sajtónak elmondta, 14 boltjukban már kipróbálták a kiárusításnak ezt a módszerét, és nagyon sikeres volt az akció. Órákon belül elfogytak az árucikkek. Úgy látszik, az angol fogyasztók is árérzékenyek, nem csak a magyarok.
„Vásárlóink nagy része megérti, hogy ezek az élelmiszerek továbbra is fogyaszthatók, és méltányolják, hogy lehetőségük van a spórolásra”, mondta Roger Grosvenor, aki hangsúlyozta, hogy az akciót nem azért találták ki, hogy még nagyobb forgalmat termeljenek.
A leárazás nem terjed ki a romlandó élelmiszerekre, mint például a húsok, zöldségek és gyümölcsök.
Angliában a szavatossági idő (best before) jelzése arra vonatkozik, hogy mely időpont után nem optimális a minősége a terméknek, de még mindig fogyasztható. A szavatosság lejárta után legfeljebb egy hónapig árusítják még ezeket az élelmiszereket.
Az angol élelmiszerbiztonsági hivatal (FSA) statisztikái szerint az angliai élelmiszergyártó és -kereskedelmi szektor évente 1,9 millió tonnányi terméket és termést dob ki hulladékként. Ebből 1,1 millió tonna kidobását megelőzhetnék, például olyan akciókkal, mint az East of England Co-op leárazása.
(Business Insider)