hirdetés

Nyugodj békében, Nagy-korallzátony!

Az ausztrál Nagy-korallzátony 2016-ban, hosszú betegség után elhunyt. 25 millió éves volt - állt néhány nappal ezelőtt az Outside Magazine világszerte nagy hatás kiváltó cikkében. Tudósok szerint halálról még nincsen szó, de nem vagyunk messze tőle. Lehetőség van még újraélesztésre, de tényleg nagy a baj.
hirdetés

Rowan Jacobsen az Outisde Magazine számára írt cikkének nagyon erős első mondata szerint nincs mit tenni, az ausztrál Nagy-korallzátony hosszú betegség után, 25 millió éves korában, 2016-ban elhunyt.

„A legnagyobb élő képződmény volt a világon, és az egyetlen, amely a világűrből is látszik. 1400 mérföld hosszú, 2900 zátony és 1050 sziget alkotta. Összességében nagyobb volt, mint Nagy-Britannia, és többféle fajnak adott otthon, mint egész Európa. 1625 féle hal, 3000 féle puhatestű, 450 fajta korall, 220 madárfaj és 30 delfin és bálnafajta élt itt. Többek között otthon adott a világ legnagyobb dugong- és zöldteknős-populációjának... Senki sem tudja, hogy komoly erőfeszítések révén meg lehetett volna-e menteni a zátonyt, de egyértelmű, hogy nem volt elegendő erőfeszítés erre” – írja a cikk.

Nagy-korallzátony
Kép: Goodfreephotos.com

Sokkolóan hangzik..., de szerencsére még nem egészen igaz.

A halál és a haldoklás nem egészen ugyanaz - hangsúlyozzák tudósok, akik szerint az Outside cikke „pontatlan, és remélhetőleg csak hipotetikus marad”. Mert bár a Nagy-korallzátony nem halott, az biztos, hogy hatalmas bajban van. Russell Brainard, aki a korallzátony-ökoszisztéma program vezetője a NOAA’s Pacific Islands Fisheries Science Centerben, a Huffington Postnak azt nyilatkozta, a korallfehéredés valóban súlyos csapás volt, ami komoly területek elhalásához vezetett, de „a nekrológtól még messze vagyunk”.

Mindemellett idén nyáron a megfigyelése óta tapasztalt eddigi legsúlyosabb korallfehéredését élte meg az ausztrál Nagy-korallzátony a kutatók szerint. A korallfehéredést nyomon követő ausztrál akciócsoport szerint a Cairns és Pápua Új-Guinea közötti zátonyok 95 százaléka súlyosan károsodott, 520 zátonyból mindössze négyen nem láthatóak a korallfehéredés jelei – írta a BBC News.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tavaly úgy döntött, hogy a Nagy-korallzátony egyelőre nem kerül fel a világ veszélyeztetett természeti örökségeinek listájára, a jelenlegi helyzet miatt azonban a zöldszervezetek a döntés felülvizsgálatát sürgetik. A szakértők szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy a korallok képesek lesznek-e regenerálódni, a terepen végzett megfigyelések szerint azonban a pusztulási arány jelenleg 50 százalékos. (De a térségben talált „zombi korallok” nem fognak tudni segíteni az újrabenépesítésben.) Vannak biztató jelek is. Szinte teljesen felépült a valaha tapasztalt legpusztítóbb korallfehéredésből a Nagy-korallzátony egyik legnépszerűbb területe, az Agincourt-zátony – írja az MTI. A korallzátonyhoz túrákat szervező Quicksilver Group által szeptember 2-án készített videó szerint a gyógyulás megkezdődött a Port Douglas közelében lévő zátonynál a hat hónappal ezelőtti fehéredés után. De nem garantált, hogy ez mindenhol megtörténik.

A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll. A Lizard-szigetet különösen nagy mértékékben sújtotta a korallfehéredés, amely a Nagy-korallzátony teljes térségét érintette, és megölte a korallok egynegyedét. A Nagy-korallzátony északi térségében, ahol a Lizard-sziget is elterül, a korallok többsége kipusztult.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo