Negyedmillió magyart fenyeget az éhezés

Több mint 14 millió felnőtt és mintegy 4,7 millió gyermek éhezik Európában és Közép-Ázsiában – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma közreadott elemzésében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában 2018 számos ország adatait elemzi a napi tápanyagbevitel, alultápláltság és táplálkozási mutatók (mint az alulnövekedés, vérszegénység, elhízás és túlsúly), és az étkezési szokások változása alapján. A nyílvános kötetbemutatóra ma este a Budapesti Corvinus Egyetemen kerül sor. A FAO becslése szerint a térség közel egymilliárdos lakosságának mintegy 2,1%-a súlyosan éhezik.

„Míg az éhezés mértéke Európában és Közép-Ázsiában messze van a 9,2%-os globális átlagtól, egyes országokban tartós jelenségnek bizonyul” – mondta Ariella Glinni, a FAO vezető szakpolitikai elemzője és az elemzés fő szerzője.

Dinynetermelők megsemmisítik a termést 2016-ban  - Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

Az elmúlt évtizedekre sikertörténetként tekinthetünk, miután az éhezést sikerült alacsony szintre szorítani kontinensünkön. Ennek ellenére az alultápláltság elterjedése 6 százalékon stagnál, sőt, az elmúlt években ez Közép-Ázsiában még valamelyest nőtt is abszolút értékben.

A FAO kritériumrendszere alapján Magyarország jó helyzetben van az élelmezésbiztonság tekintetében. A lakosság 2,5 százaléka tartozik a veszélyeztetett csoportba, akiknél gazdasági vagy környezeti tényezők rizikót jelentenek az elegendő és tápláló élelmiszerhez jutásban. (2050-re a globális lakosságszám valószínűleg megközelíti majd a 10 milliárd főt. Még visszafogott gazdasági növekedés mellett is ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági termények iránti kereslet 50%-kal nő. A FAO korábbi tanulmánya szerint lehetséges ennyit termelni, csak másképp kellene, mint ahogy most csináljuk.)

Ha nem ennénk húst, az összes éhező jóllakhatna
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre és még bőven maradna is felesleg.
Az elemzés egyenlőtlenségeket tárt fel a nők és férfiak között a súlyos éhezés kapcsán. „Ez azt jelzi számunkra, hogy a nemek közti egyenlőtlenségek mélyebben gyökereznek társadalmainkban, és kihatnak az élelemhez való hozzájutásra” – tette hozzá Ariella Glinni.

Az alultápláltság hármas terhe és a terjedő elhízás

További fontos megállapítása az elemzésnek, hogy az alultápláltság valamilyen, vagy akár mindhárom formájában eltérő mértékben, de jelen van a térség minden országában. A három jelenség – a tápanyaghiány, mikrotápanyag hiánybetegségek, túlsúly és elhízás – együttes meglétét nevezik a szakemberek az alultápláltság „hármas terhének.”

Milliók szenvednek mikrotápanyag hiánybetegségektől – kiemelten vérszegénységben, ami főleg a fejlettebb országokban fordul elő. Utóbbi egyre gyakrabban sújtja a produktív életkorban lévő nőket, aggasztó egészségügyi problémát okozva a jövő generációi számára. Ez alól Magyarország sem kivétel.

A túlsúly és elhízás nagy léptékű terjedése Európában és Közép-Ázsiában szintén aggodalomra ad okot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2000 és 2016 között az elhízottak aránya a gyermekek és felnőtt korú lakosság körében folyamatosan nőtt. Közel 200 millióan, vagyis a felnőtt túlsúlyos lakosság negyede súlyosan elhízott, ami a jövőben az egyik legnagyobb problémát (és költséget) jelentheti a társadalomnak és az egészségügyi ellátórendszereknek.

Ezért sok országban már most is célzottan foglalkoznak az alultápláltság mellett a túltápláltsággal és a nem fertőző krónikus betegségekkel, melyek az egészségtelen, zsírban, cukorban, húsban, tejtermékekben és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás és a mozgásszegény életmód következménye. Táplálkozási szempontból jelentős különbségek tapasztalhatók a városi és vidéki térségekben élők között, melyek gyakran a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekből fakadnak.

Választhatunk a rántott hús vagy a gyermekeink jövője között
Globálisan a felére kell csökkenteni a hús- és tejtermékek előállítását, valamint -fogyasztását 2050-re, hogy elkerülhetőek legyenek a földi életet veszélyeztető klímaválság katasztrofális hatásai, és tartani tudjuk a párizsi klímaegyezményben kijelölt célokat.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo