Nem lesz olyan könnyű Trumpnak kidobnia Obama zöld törvényeit

Hiába nagy a hatalma az Egyesült Államok elnökének, rendelkezéseinek sok szereplő tehet keresztbe: pert indító aktivisták, a bíróságok, a washingtoni kongresszus, a szövetségi bürokrácia, sőt a gazdasági szereplők és az üzleti ráció is. Trump csak fékezni tudja a magánszektor zöldülését, megakadályozni nem. Milyen jogi huzavonákra számíthatunk?

Elnöksége első két hónapjában Donald Trump mintegy 45 elnöki rendeletet írt alá (ilyenből több típus is van: Executive Order, Presidential Memoranda, Presidential Proclamations, Presidential Notices), ami meglehetősen más vezetési stílusról tanúskodik, mint amiről elődei tanúbizonyságot tettek. Az Egyesült Államok korábbi állam- és kormányfői konszenzusos megoldásokra törekedtek, mivel a Képviselőház és a Szenátus nem köteles elfogadni az elnök politikáját.

Március 28-án Trump aláírta azt az elnöki határozatot, amitől minden környezettudatos polgár, aktivista és általában földlakó félt - éljen bár az USA-ban vagy bárhol másutt a bolygón, hiszen a környezetszennyezés nem ismer országhatárokat.

Milyen intézkedéseket tartalmaz a határozat?

  • Az üvegházgázok mérsékléséről szóló rendelkezések lazítása. Vagyis a Climate Action Plan hatályon kívül helyezése.
  • A szénbányaipar szabályozásának eltörlése.
  • A klímaváltozással kapcsolatos jogszabályok kidolgozásának áthárítása tagállami hatáskörbe, vagyis az eddig illetékes szövetségi hatóság (EPA) tehermentesítése e feladatok alól.
  • A szénbányászat engedélyezése szövetségi tulajdonú földterületek, illetve az erre vonatkozó moratórium feloldása.
Bár sok minden változik, nincs könnyű hátraarc
Az amerikai elnökválasztás mellett a Brexit – hogy csak a két leglátványosabb megnyilvánulást említsük – arra mutat, hogy az emberek a közös felelősség helyett mostanában a bezárkózást és a protekcionizmust részesítik előnyben. A változásokkal a globális felelősségvállalás is lekerülhet a divatos témák listájáról. Mégse valószínű a teljes hátraarc a vállalatok részéről.
Bár az elmúlt években minimálisan ugyan, de csökkent az USA emissziója, elemzők lehetségesnek tartják: azzal, hogy Trump felszabadítja a fosszilis iparágakat a fékező szabályok alól, növekedni fog az ország üvegházgáz-kibocsátása. Sőt az sem lehetetlen, hogy éppen olyan mértékű lesz a légszennyezés növekedése, hogy az tulajdonképpen túltesz az Obama által bevezetett törvények révén realizált emissziócsökkentésen, vagyis eltörli azok környezeti hatását.

Körmönfont módon

A jó hír az, hogy a Clean Power Plan-t, ami a széntüzeléses erőművek emisszióját szabályozza, Trump nem tudja önhatalmúlag kiiktatni. Ehelyett azt tudja tenni, hogy kiadja a feladatot az EPA-nak: hozzon új szabályokat, amik kiváltják vagy lazább szabályozással enyhíti Obama törvényeit. Az erőművek kibocsátásának szabályozását tehát az EPA fogja átalakítani.

fotó: flickr/gage Skidmore

Pereskedő ellenzék

Az ellenzék ez esetben nem a demokrata párt, hanem az ellenérdekelt felek: a zöld aktivista csoportok. Azt már tudni, hogy a National Resources Defense Council és a Sierra Club minden bizonnyal meg fogja támadni az EPA új, enyhébb rendeleteit.

A környezetvédelmi ügyvédek a következő logika mentén támadhatják meg Trump fosszilisbarát politikáját: a Tiszta Levegő Törvény (Clean Air Act) az EPA felelősségévé teszi a levegő tisztán tartását. Ha a hatóság nem szabályozza az üvegházgáz-kibocsátást, akkor nem tesz eleget a kötelezettségének, így perelhető.

Ha a bírók egyetértenek ezzel, akkor Trump szén- és olajiparnak kedvező politikája összeomolhat, ellehetetlenülhet.

Ezért valószínű, hogy az EPA nem dobja ki az ablakon az emissziómérséklést, hanem enyhe limiteket szab ki, amikor a szennyező iparágak könnyen abszolválhatnak.

Csakhogy...

A törvényhozók által megszavazott jogszabályoknak nagyobb jogi ereje van, mint az elnök rendeleteinek. Mivel a képviselők többsége republikánus (mind az alsóháznak számító Képviselőházban, mind a Szenátusban), elképzelhető, hogy Trumpot kisegítik klímakérdésben és megszavaznak egy új törvénycsomagot, amivel elérheti Trump a pro-fosszilis céljait. Ez az új törvény(csomag) a most kiadott elnöki rendeletet feleslegessé tenné.

Ha ezt nem is teszik meg a politikusok Trumpért, s az elnöki határozatra hárul az Obamától megörökölt zöld törvények kiiktatása, valószínűleg ezt sem fogják megakadályozni a képviselők és a szenátorok.

Önmaguktól nem múlnak ki a fosszilis üzemanyagok
Az olajvállalatok körüli érdekkörök továbbra is keményen őrzik a fosszilis energiák pozícióit és a kormányoknál az ártámogatásokat. A valódi változáshoz nem elég behozni a megújulókat, tudatosan ki kell vonni a piacról a nem megújulókat.
Trump szénbányászokkal fotóztatta magát, s jelenlétükben írta alá elnöki határozatát. És ki is mondta a sajtó előtt, hogy vissza akarja hozni az ezen a területen elvesztett állásokat. De elemzők szerint ennek vajmi kevés realitása van. Mert a földgázalapú energiatermelés olcsóbb, a széntüzelésű erőművek működtetése már nem igazán gazdaságos.

Az USA legtöbb tagállamában tehát a Clean Power Act nélkül -annak eldobása után- is aligha fog növekedni a szénbányászat volumene. (Michigan legnagyobb energiacége például kijelentette, hogy bármit dönt Trump, ők bizony leállítják a széntüzelésű erőművüket, mert az átállás a gázüzemű működésre -és részben a megújulókra- gazdaságosabb.)

Ahogy arról írtunk, foglalkoztatás és új munkahely teremtés tekintetében a megújuló energiák szektora tizenkétszer gyorsabban nő, mint az amerikai gazdaság többi része. Ha a szénbányászat felvirágoztatásában sikertelen is lesz az új elnöki határozat, az olajcégek és a nehézipari szereplők viszont szabadabban szennyezhetnek miatta.

Forrás: Business Insider

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo