Naponta harmincezer hektár erdőt irtanak ki

Az erdőirtás fékezi az emissziócsökkentést, így a klímapolitika egyik legnagyobb kerékkötője. A Föld erdőségeit továbbra is több okból tizedelik, köztük van a bányászat, az olajpálma-ültetvények és az élelmiszernövény-termesztés.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Tetrapak

Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 13 millió hektár erdő tűnt el a Föld színéről, erről tanúskodnak a műholdas felvételek. A legnagyobb veszteség a trópusi erdőket éri. Naponta 30 000 hektárt vágnak ki világszerte, ismertette a perui klímakonferencián nyilvánosságra hozott adatokat a Reuters.

Szakértők a legnagyobb visszásságnak azt látják, hogy az EU és Kína egyaránt nagy mennyiségben importál fát a Kongói Demokratikus Köztársaságból, holott ott illegálisan vágják ki az erdőket, gyakran a lakosság kényszerű elüldözésével. A "vállalkozók" sok esetben úgy szereznek munkaerőt, hogy kényszermunkára fogják a helyieket, nemi erőszaknak és fenyítésnek teszik ki őket.

Az erdőirtás mérséklésében elsősorban Brazília jár élen, ami azért jó hír, mert ott húzódik meg a világ tüdejének számító Amazonasi esőerdő jelentős része. A Föld területének 30 %-át erdők fedik. Ezeknek az ökoszisztémáknak mintegy 350 millió ember köszönheti közvetlenül a megélhetését.

Kanada nem tudja tartani vállalásait

A kanadai kormány a minap azt a bejelentést tette, hogy képtelen lesz tartani magát a 2020-as emissziócsökkentési vállalásaihoz, ha nem vezet be új, hathatósabb lépéseket a klímavédelem érdekében.

Kanada a 2009-es koppenhágai klímacsúcson a 2005-ös kibocsátáshoz képest 17 %-os kibocsátásmérséklés mellett kötelezte el magát. Ennek értelmében a teljes kibocsátás 611 megatonna lenne, írta a Reuters. Ezzel szemben 2020-ban a kibocsátott ÜHG-mennyiség várhatóan eléri a 727 megatonnát, ha minden változatlanul megy az országban.

A hír hátterében az áll, hogy az olajhomok-bányászat szintén nagy mértékű erdőirtással járt. Az olajcégek az elmúlt években folyamatosan növelték a kitermelést az észak-albertai olajhomok-mezőkön. Az olaj- és gázszektor 2020-ban az ország kibocsátásának 28 %-áért felel majd.

Feketelista
Aktivisták örvendetesnek látnák, ha a felelősen gondolkodó kormányok és vállalatok nem importálnának fát a következő országokból: Malajzia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kamerun, Indonézia. 2000 után Malajzia erdőinek közel 10 %-át pusztították el mindössze 12 év leforgása alatt. Ilyen volumenű erdőpusztítást egyetlen ország sem produkált a világon. (A malajziai kormány ennek az adatnak csak a harmadát ismeri be.) Az ország ezért került a legnagyobb légszennyezők országok közé, hiszen a kivágott fákból a megkötött üvegházgázok visszakerülnek a légkörbe.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo