Mindegy mit csinál Trump, a klímavédelem marad

Folytatódnak a klímavédelmi célú globális intézményi és magánszektorbeli programok akkor is, ha az Egyesült Államok visszafogja vagy visszafordítja környezetvédelmi erőfeszítéseit - áll a Moody's Investors Service tanulmányában. Véleményük szerint a magánszektor lendületét már nem fogja vissza semmi.

A nemzetközi hitelminősítő szerint lehetséges, hogy az Egyesült Államok eddigi környezetvédelmi politikájának egyes elemeit az új amerikai kormány módosítja vagy törli. (Sokan attól félnek, Trump egyenesen ökokatasztrófát okoz döntéseivel.) A Moody's elemzői szerint azonban a globális kormányzati intézményrendszer és a magánszektor már olyan robusztus lendületre tett szert ezen a területen, amely továbbviszi a fenntartható gazdasági tevékenység fejlesztésére és egyéb környezetvédelmi célok elérésére irányuló programokat, függetlenül az amerikai szövetségi környezetvédelmi politika jövőbeni irányától - közölte az MTI.

A cég hangsúlyozza, hogy az amerikai elnökválasztás óta a párizsi klímavédelmi megállapodásban részes országok óriási többsége megerősítette elkötelezettségét a megállapodás mellett. A Moody's szerint ez azt valószínűsíti, hogy a következő években még gyorsulni is fog az üvegházhatást okozó szennyezőanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó globális szabályozási intézkedések kidolgozásának és elfogadásának üteme.

Kép:PublicDomainPictures

Ráadásul a globális klímavédelmi szakpolitikai tevékenységek nem korlátozódnak a párizsi egyezményre. A tizenkilenc legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta csoport (G20) intézményi szintű együttműködése a zöldfinanszírozás terén például szintén arra vall, hogy a szénhidrogén-függés csökkentésére és a zöldfinanszírozás fejlesztésére irányuló tevékenység lendülete fenntartható lesz - áll a Moody's csütörtöki londoni tanulmányában.

A hitelminősítő szerint a zöldkötvények globális kibocsátásának dinamikus növekedése is illusztrálja a köz- és magánszektorok elkötelezettségét a párizsi megállapodás mellett. A Moody's adatai szerint a piacon megjelent új zöldkötvények értéke tavaly 120 százalékkal 93,4 milliárd dollárra emelkedett a 2015-ben kibocsátott 42,4 milliárd dollárról. E növekedési ütem kivetítése azt mutatja, hogy az idén 206 milliárd dollárnyi új zöldkötvény kerülhet forgalomba - jósolja csütörtöki elemzésében a hitelminősítő.  A zöldkötvényeket elsősorban fejlesztési bankok, közüzemi cégek és vállalatok bocsátják ki (tavaly például az Apple). A kötvények hozamait egyebek mellett az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének vagy az újrahasznosítható energia terjesztésének finanszírozására használják.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo