Milliók biztonságát fenyegeti a klímaváltozás

A klímaváltozás miatt milliókat fenyeget, hogy nem jutnak elegendő ivóvízhez, a megváltozott éghajlati viszonyok között pedig új fertőző betegségek terjedésétől kell tartani – áll az ENSZ legfrissebb jelentésében.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A cél, hogy milliók számára jusson biztonságos mennyiségű és minőségű ivóvíz, még nagyobb kihívás lesz a jövőben a klímaváltozás miatt, amely a szárazsággal, az árvízzel sújtott és a veszélyeztetett területeken élő több milliónyi gyermek vízellátását és vízbiztonságát fenyegeti.

A klímaváltozás által okozott hőmérséklet-emelkedés megnöveli az egyéb, vízben terjedő betegség, mint a malária vagy a dengue-láz – és most a Zika vírus – kockázatát, ahogy a szúnyog populáció megnő és egyre nagyobb területen jelenik meg – olvasható az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF a Víz Világnapjára kiadott jelentésében.

Életünk alapja van veszélyben
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt úgy tűnhet, hogy ha valami, akkor a víz Magyarországon igazán nem lehet probléma. Valószínűleg a mezőgazdaságban dolgozók jelentős része nem értene egyet ezzel . Főleg az iparilag fejlett országokban, így hazánkban is pazaroljuk az ivóvizet, beszennyezzük folyóinkat és tavainkat, miközben egyáltalán nem biztos, hogy mindig lesz elegendő utánpótlás.
Az UNICEF szerint a legveszélyeztetettebb az a 160 millió öt év alatti gyermek, akik a nagy szárazságú területeken élnek Afrikában és Ázsiában. Körülbelül fél milliárdan árvízveszéllyel fenyegetett területeken élnek, legtöbbjük Afrika és Ázsia szubszaharai részein.

Az UNICEF a klímaváltozás kihívásaira a víztartalékok csökkenésével járó katasztrófa elhárításával is akcióba lép. Például:

Közel 20 ezer gyermek jut katasztrófa- és klímaváltozás-ellenálló vízforrásokhoz egy visszatöltődő-víztározó rendszer keretében, amely a monszun idején összegyűjti a vizet, megtisztítja azt, majd földalatti víztározókban tárolja.

Madagaszkáron az UNICEF a helyi hatóságokkal együttműködve 80 ezer gyermek számára biztosít tantermeket, amelyek ciklon- és árvíz ellenállóak, és emellett katasztrófa-ellenálló vízforrásokat is biztosítanak.

A szárazságtól szenvedő Kiribatiban, az új esővízgyűjtő víztározó rendszerek segítik elő a közösségek biztonságos ivóvízhez való hozzájutását.

Fokozódik az El Nino

Mintegy 60 millió ember élelmiszer-ellátását, megélhetését és egészségét veszélyezteti  az El Niño időjárási jelenség pusztító hatása, amely a döntéshozók, segélyszervezetek és a privát szféra határozottabb és koordináltabb fellépése nélkül nehezen kezelhető,  - figyelmeztetett a jhelentés kapcsán az ENSZ.

Az El Niño okozta időjárási jelenségek már közel egy éve tartanak. A „kisded” számlájára írhatók aszályok Közép-Amerikában és a csendes-óceáni térségben, Vietnámban és Etiópiában, míg Szomáliában és Tanzániában áradásokkal kellett szembe nézniük az ott élőknek. Az Indonéziában pusztító erdőtüzek és a trópusi viharok a Fidzsi-szigeteken szintén kapcsolatba hozhatók vele.

Mindezek oda vezettek, hogy adott régiókban nőtt az éhezés és alultápláltság (jelenleg is már mintegy 1 millió gyerek éhezik Kelet- és Dél-Afrikában), a különböző állati és növényi betegségek gyakorisága. Sokan biztos megélhetés után kutatva elhagyni kényszerültek otthonukat, akár az országot is. A szárazság miatt romlik a talaj termőképessége, fokozódik az elsivatagosodás.

Kihalás fenyegeti a banánt
Már évtizedekkel ezelőtt azért váltott a piac egy másik banánfajra, mert az addig boltokban lévő típus betegség támadta meg. A nemzetközi kereskedelemben mozgó banán már nemcsak kevésbé édes és ízletes, de klón is. Most ezt is gombafertőzés támadta meg.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo