Le kellene már szokni a palackozott vízről

A palackozott víz fogyasztásának csökkenése évente több mint 600 millió euró kiadást spórolna meg az európai háztartásoknak. A csapvíz jobb lakossági megítélése következtében kevesebb műanyag palack válna hulladékká, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is csökkenne. Az európai tengerpartok egyik leggyakoribb szennyezői az egyszer használatos műanyag palackok.

Az Európai Unió meghatározó elve, hogy mindenkinek joga van jó minőségű alapvető szolgáltatásokhoz, ideértve az ivóvizet is. A napokban megfogalmazott javaslat kötelezővé teszi a fogyasztók világos tájékoztatását a vízfogyasztásról, a víz árának szerkezetéről és literenkénti alakulásáról, ezzel lehetővé téve a palackozott víz árával való összehasonlítását. Ez hozzájárul több környezetvédelmi célhoz, így a szükségtelen műanyaghasználat visszaszorításához és az Unió szénlábnyomának csökkentéséhez, valamint a fenntartható fejlesztési célok eléréséhez.

Kép: Pixabay

A szabályozás csökkenteni fogja az energiafogyasztást és a szükségtelen vízpazarlást. A nagyobb átláthatóság pedig eszközt ad a fogyasztók kezébe ahhoz, hogy fenntarthatóbb opciókat válasszanak, például csapvizet igyanak.

Az Európai Unióban a legtöbb ember könnyen hozzáfér igen jó minőségű ivóvízhez. A Bizottság célja e kiváló minőséget hosszú távon is garantálni. Az új szabályok értelmében a tagállamoknak javítaniuk kell az ivóvízhez való hozzáférést mindenki, de különösen a veszélyeztetett és marginalizált csoportok számára, akik jelenleg nehezen férnek hozzá ivóvízhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket, kampányok keretében tájékoztatni kell a lakosságot a számukra szolgáltatott víz minőségéről, és ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására.

Ingyenes ivókutak = kevesebb hulladék
A nagy múltú londoni piac, ahol júniusban terrortámadás történt, betiltja a biológiailag le nem bomló plasztikcsomagolások és az egyszeri használat után eldobható műanyag italos dobozok árusítását nemcsak az árusainál, de a piac szélén levő kávézókban is. Ingyenes vízkutakat létesítenek a turisták és a vásárlók számára.
Egy másik fontos újdonság a szabályozásban, hogy előírja a nyilvánosság könnyen érthető, felhasználóbarát tájékoztatását – online felületeken is – a lakóhelyükön elérhető csapvíz minőségével és szolgáltatásával kapcsolatban, hogy javuljon a csapvízbe vetett bizalom.

Emellett a palackozott víz fogyasztásának csökkenése évente több mint 600 millió euró kiadást spórolna meg az európai háztartásoknak. A csapvíz jobb lakossági megítélése következtében kevesebb műanyag palack válna hulladékká, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is csökkenne. Az európai tengerpartok egyik leggyakoribb szennyezői az egyszer használatos műanyag palackok.

A tagállamokban az ivóvízzel való jobb gazdálkodás megszünteti a szükségtelen vízpazarlást és hozzájárul a széndioxid-lábnyom csökkentéséhez. (eu.hu)

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo