hirdetés

Ketyegő bomba: turbózott állattenyésztés és hatástalan antibiotikumok

Globális egészségügyi válság előtt áll az emberiség és az élelmiszeripar egyaránt, figyelmeztetett a New York Times hasábjain Maryn McKenna újságíró. Új „szuperbaktériumok” ölik sorra India újszülöttjeit, melyek ellen hatástalanok az antibiotikumok.
hirdetés

Az antibiotikumok évtizedeken át tartó túlzott használata a kórházakban és az állattenyésztő telepeken oda vezetett, hogy a baktériumok rezisztenssé váltak, s az orvostudománynak új ellenszereket kell felfedeznie, hogy lépést tudjon tartani a mutációkon átment baktériumokkal.

Maryn McKenna a Wired magazin és más ismert lapok hasábjain is foglalkozott már a súlyosbodó problémával. Az újságírónő egy észak-karolinai csirkefarmról tudósított nemrég, ahol Craig Watts állattenyésztő azért nyitotta ki ajtaját előtte, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre. Watts a csirkéket a Perdue Farms-tól kapja, feladata a felnevelésük. A Perdue Farms nevű vállalat beszállítójaként – és annak rábeszélésére hallgatva – az antibiotikumokkal kiváló termelési eredményeket mutatott fel. De a zsúfolt hodályban ezek a szerek sem fékezik meg az állatok egészségének romlását.

Watts az e fajta „intenzív tenyésztés” hátrányairól cikkeket kezdett írni, egy kongresszusi meghallgatásra is elment Washingtonba a nyilvánosság elé tárni tapasztalatait, s videót készített az összezsúfolt csirkékről a World Farming állatvédő szervezet számára. Ezzel jogi kockázatot vállalt: beszállítóként nem szabadna beszélnie a munkakörülményekről és a termelési gyakorlatról.

Watts szerint egy 30 000 csirkét nevelő üzemben megszokottnak számít, hogy 1000 jószág meghal. Az ok: fertőzés, genetikai rendellenességek, sérülések. A szerződés megtiltja neki, hogy napfényre engedje a csirkéket. Az alig néhány hetesen már kifejlett testű szárnyasok fáradtan fújtatnak, pihegnek, mert túlságosan nagy méretű mellkasukat képtelenek megtartani. (Arról nem szól a videó, hogy ezt vajon a mozgáshiány okozta, vagy hormonkezelés és a felgyorsított növekedés.)

Kép: CompassionUSA

A „talajt” nem cserélik alattuk, az tele van ürülékkel. Testük aljáról ezért kihull a toll, s bőrbetegségek alakulnak ki rajta..

Az állatok jóléte felett őrködő Humane Society of the United States beperelte a Perdue-t, mely a bírósági ügy végén októberben kénytelen volt levenni a termékei csomagolásán szereplő „process verified” címkéből az utalást az „emberségesen” (humanely) történő tenyészésre. E szót többé nem használhatja a vállalat.

A „process verified” egyébként annyit tesz: az állat nem kapott antibiotikumot, csak vegetáriánus tápban részesült, nem tartózkodott kalitkába zárva, nem kapott állati mellékterméket, és emberséges körülmények között tenyésztették. (A Perdue-nek bedolgozó farmok szinte mindegyike leállt az antibiotikumok használatával 2013-ban.)

Az állatvédők szeretnék elérni, hogy az amerikai szupermarketek csakis emberségesen nevelt, tehát nem saját ürülékükben tocsogva álló-fekvő, tömegesen összeszorított állatokat vásároljanak, melyek gyakran az antibiotikumnak ellenálló betegségeket is beleik végtermékeiből kapják el. A hormonok és a szteroidok használatát sem látnák szívesen. (Erről is szót ejtett a Food, Inc. című Oscar-jelölt dokumentumfilm.)

Nem cserélik alattuk a földet... Jönnek a bőrbetegségek

Miután az említett videó felkerült a netre, Craig Watts-ot felkeresték ellenőrök állataudit céljából. Vagyis elképzelhető, hogy a nem megfelelő körülményeket az ő nyakába varrják felelősként – peres ügyben.

Az amerikai National Chicken Council nyilatkozatban határolta el magát a videótól, hangsúlyozva, hogy az nem nyújt mérvadó, hiteles képet a csirkeállományról, melyben a megbetegedések aránya szerintük rendkívül alacsony.

Fenntarthatatlan közegészség?

McKenna tovább kutatta a témát. Szerinte az antibiotikumok használatának bevezetése előtt 5 nő halt meg 1000 közül szülés közben. (Az nem világos, hogy a Semmelweis Ignác tevékenysége előtti vagy utáni évtizedekre gondol-e.) Kilenc bőrbetegséget szerző ember közül egy halálozott el. Tíz tüdőgyulladást kapó személy közül három halt bele a betegségbe. A fülbetegségek szinte minden esetben süketséget okoztak, a torokgyulladások szívbetegségbe torkolltak. Az antiobiotikumok „szuperfegyverekként” legyőzték mindeme kórságokat. Eddig.

McKenna szerint a jövő már zajlik Indiában. A „szuperbaktériumok” sorra ölik India újszülöttjeit. A jelenség az elmúlt öt évben ütötte fel fejét, állította a New York Times-ban megjelent cikkben megszólaló orvos, aki egy Új-Delhiben működő kórházban dolgozik. „Ma a hozzánk behozott gyerekeknek szinte száz százaléka több gyógyszerre is rezisztens kórokozókkal rendelkezik a szervezetében. Félelmetes” – mondta Dr: Neelam Kler. Újszülöttek olyan vérmérgezésekben halnak meg, amelyeket egészen mostanáig rutinosan le tudtak győzni a meglévő gyógyszerarzenál segítségével.

Honnan kapják ezeket a szupererős baktériumokat? A szennyvízcsatornából, állatokból, a termőföldről és sokszor saját anyjuktól. A túlnépesedett ország, a nagyvárosok szennye persze kiváló termőtalaja ezeknek a kórokozóknak. Ugyanakkor egyetlen ország sem mentes a veszélytől. Nincs rá garancia, hogy hasonló baktériumok nem bukkannak fel másutt a lakosság körében.

Az Egyesült Államokban például egy felmérésben a megkérdezett orvosok 85 százaléka azt állította, hogy legalább egy olyan beteget kezelt már, akinek testében olyan fertőzés volt, mely bizonyíthatóan többféle gyógyszerre is immúnisnak mutatkozott „vagy annak tűnt” .

Egyes szakértők szerint a baktériumok az anyák testében fejlődnek ki, gyerekeik már készen kapják azokat. Indiában például már azzal számolnak, hogy a TBC hamarosan kezelhetetlen betegséggé válik.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo