Fuldokolhatunk a metánban

Egy új hatástanulmány szerint 60 000 milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak a metánemisszióból eredő károk. Ez alatt elsősorban nem ipari kibocsátás értendő, hanem a Szibéria és Alaszka fagyott talajában lapuló irdatlan mennyiségű metán, mely a globális felmelegedés miatt a felolvadt talajból a légkörbe jut.

Egész erdők állnak a pusztulás szélén Alaszkában - Kép: SXC

Egész erdők állnak ferdén Alaszkában. Balra-jobbra hajló fatörzsek, ameddig csak a szem ellát. E groteszk látvány a klímaváltozás baljós mementója. A melegebb hőmérséklet miatt a fagyos talaj felengedett, megpuhult, a fák gyökerestül dülöngélnek. A látvány szomorú, azonban roppant veszélyeket is rejt magában.

A baj az, hogy az évezredeken át a földben (permafrost) megfagyva lapuló metán kiszabadul. A University of Cambridge és a hollandiai Erasmus University kutatói kiszámolták, mennyi pluszkiadással járna 50 gigatonna metán légkörbe kerülése, mely az Észak-Szibériai-tenger alatt engedne fel. (A metán hússzor erősebb üvegházhatással bír, mint a széndioxid.) A rangos Nature folyóiratban napvilágot látott tanulmányban 10 éves időszakkal számoltak.

  • Ha nem cselekszünk időben, a metánemisszióból eredő károk elérnék a 60 000 milliárdot. (Összehasonlításképpen: a világgazdaság éves GDP-je 70 000 milliárd.) A tudósok legenyhébb szcenáriója 37 000 milliárdos kárról szól.
  • A pluszkiadások tovább nőnek, ha ebbe belevesszük az óceánok savasodásának káros hatásait it.
  • A metán-emisszióból eredő kellemetlen hatások 80 %-a a fejlődő országokat sújtaná szélsőséges időjárás és abból eredő anyagi károk formájában.
  • A metán-kibocsátás miatt már 2035-ben elérnénk az ipari forradalom előtti klímához mért 2 Celsius fokos felmelegedést, vagyis 15-35 évvel korábban, mint a mérsékeltebb jövőképek bizonygatták eddig.
  • Ha ennek elkerülése végett összefog a nemzetközi közösség, akkor 50 % az esélye, hogy 2040-re érjük csak el a 2 Celsius fokos felmelegedést.
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás jelenlegi perspektívája már nem a 2 Celsius foknál alacsonyabb felmelegedés felé halad (amelynek megakadályozásáról szólna a globális klímaegyezmény emissziómérséklése), hanem ennél drasztikusabb, 3,6 és 5,3 Celsius fok közötti felmelegedés tűnik valószínűnek a jelenlegi üvegházgáz-kibocsátási mennyiségek alapján.

Eközben a sarkköre mint értékes lelőhelyre kacsingat a piac: az Északi-sarkkör olaj- és gázmezőjéből 10 év alatt 100 millió dollár értékben nyerhetők ki természeti erőforrások, szól a Lloyd’s of London becslése.

Olajbányászat indul az öko-paradicsomban
Ecuador engedélyezi, hogy olajcégek kutatófúrásokat végezzenek a Yasuní Nemzeti Parkban, amelyet az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított. Az ország elnöke szerint a külföld nem adott elég pénzt a Park védelmére.
 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo