hirdetés

Két kilométeres fal tisztítaná az óceánt

Amikor 2009 májusában Oprah Winfrey bemutatta beszélgetős műsorában a Csendes-óceánban hömpölygő szeméthegyet, felhördült a fél világ. Most egy fiatalember sajátos találmánnyal akarja megtisztítani az óceánokat a förtelmes hordaléktól.
hirdetés

A műanyag, amit eldobunk az utcán, széttöredezik, elviszi az esővíz, bekerül a lefolyókba, a városi csatornarendszerbe, onnan a folyókba, majd a tengerekbe. De le sosem bomlik. A tengerekben pedig – ennivalónak nézve – megeszik a halak, és tömegesen kimúlnak tőle.

A szóban forgó szeméthegyről egyébként már 1988-ban említést tett az amerikai Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA). Kiterjedését 700 000 négyzetkilométerre becsülik, ami nagyjából Texas állam méretének felel meg.

Három évvel ezelőtt az akkor 18 éves Boyan Slat a TEDx konferencián ismertette tervezetét Hollandiában. Lebegő falak hálózatát építené, amelyek szépen maguk közé szorítanák a műanyag szemetet. Vagyis a hullámok mozgásának segítségével az óceán tisztítaná meg magát a nem kívánatos plasztikhulladéktól.

Három év telt el az interneten nagy feltűnést keltő beszéd óta. (Mi nem kelt ott feltűnést 5 percig?) Slat megalakította a The Ocean Cleanup nevű céget, és megnyerte az 152 700 dollárral járó Index díjat, amit a világ problémáinak orvoslására új megoldásokat kereső vállalkozóknak ítélnek oda.

Az ifjú vállalkozó
Kép: boyanslat.com

Slat a tervek szerint 2020-re tudja vízre bocsátani a szemétgyűjtő komplexumot Hawaii és Kalifornia között – írta a Huffington Post. A maga 1,98 kilométer hosszúságával ez lesz a legnagyobb úszó létesítmény a Föld nyílt vizein. Hogy Slat mit tervezett arra az eshetőségre, ha a trópusi viharok megtépázzák találmányát, azt nem tudni, de remélhetőleg hurrikánbiztos lesz az óceáni tisztítómű. 

Így működne...

Nemrég azt nyilatkozta az ambiciózus fiatalember, hogy nem találtak olyan okokat, amiért kivitelezhetetlen lenne a terve. Munkatársaival nemrég tért vissza egy megvalósíthatósági tanulmányútról. Ehhez kapcsolódóan 530 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt írt, melyben több száz szakértő elemezte a létesítmény életképességét különböző szempontokból. A tesztelés 2016-ban Japán vizein veszi kezdetét, egyelőre vélhetően kisebb méretben, mint az említett 1,98 kilométer.

Slat tervére 2 millió dollárnyi befektetést készek fordítani befolyásos pénzemberek.

A projekt kritikusai attól tartanak, hogy a lebegő monstrumba túl sok élőlény fog belegabalyodni, és veszti ott életét, s így végső soron több veszteséggel jár majd a tisztítás, mint haszonnal. Mások azt mondják, inkább a szárazföldön kellene megváltoztatni a szemetelő emberek szokásait, és akkor nem lenne szükség ilyen tisztítószerkezetekre.

Megint mások a piaci szereplőknél kopogtatnak. A The Ocean Conservancy életre hívta a Trash Free Sea nevű szövetséget, melybe belépett a Coca-Cola és a Nestlé is, vállalva, hogy óceánbaráttá teszik termékeiket és azok csomagolását.

Hogyan néz ki?
Slat „tákolmánya” V alakot ölt, és a hullámok folyamatosan a középpontja felé löknék a szemetet. A nevezetes csendes-óceáni szeméthegy szélénél állítanák fel. Bár a monstrum lebegni fog, úszni azonban nem, mert 4,2 kilométerrel a vízfelszín alatt a tengerfenékhez fogják erősíteni több ponton.
A szemétgyűjtés nagy része a víz alatt fog történni, vagyis nem annyira a felszíni hullámok, mint a mélyben végbemenő örvénylés és áramlás fogja az apró plasztikdarabkákat a falak közé bevinni.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo