Fenntarthatósági Csúcs 2012: Tegyünk a túlélésért!

A cselekvésre, az egyén felelősségére fókuszált a Piac & Profit által második alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia 2011-ben. Több mint ötven előadó és a társadalom legszélesebb rétegeiből érkező közönség párbeszéde zajlott két napon keresztül. Az idén november 21-én kerül sor a Magyar Fenntarthatsóági Csúcsra, melynek fókuszában az üzleti szektor felelőssége áll majd.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2011-es Fenntarthatósági Csúcs legfontosabb gondolatai

A jólétről, a fejlődésről alkotott elképzeléseink megváltoztatására lenne szükség a fenntarthatóság eléréséhez – mondta tavalyi előadásában Dr. Kerekes Sándor, egyetemi tanár. A Wall Street problémái helyett már sokkal korábban olyan globális kérdéseknek kellett volna a figyelem középpontjába kerülniük, mint a környezet vagy az egyenlőtlenségek. Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint ezért vissza kellene térni a gyökerekhez, amikor is a gazdagság mérője az emberi boldogság volt. Hasonlóképpen a fenntarthatóság és mértékletesség összefüggéséről beszélt Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntarthatóságért igazgatója, aki kiemelte: a növekedés nem kiút, lassításra van szükség. A mostani helyzetre szánt gyógyszer rosszabb, mint maga a betegség, hiszen a válság kezdetén 3100 milliárd dollárt költöttek egy rosszul működő rendszer megmentésére, miközben folyamatosan tovább nőtt az energiafelhasználás.

A valódi változáshoz új értékrendre és intézményekre van szükség. Ezt a megoldást tartotta a legjobbnak Demcsák Mária, a Piac & Profit főszerkesztője is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen ferde tudatrendszerben élünk, hiszen manapság az számít örömhírnek, hogy az amerikaiak újra fogyasztanak, és az a szomorú, hogy a világgazdaság még nem állt vissza a régi kerékvágásába. Pedig épp a világgazdaság régi állapota okozta azt a válságot, amelyet most szenvedünk el. A nyugati típusú társadalom értékrendje veszélybe sodorta az emberiség jövőjét a Földön – ezt mára már a tudomány is alátámasztja –,és egyre többen ismerik ezt fel a mindennapi életükben is.

Megváltozott elvek

Az idén az üzleté a főszerep
Az idén november 21-én kerül sor a Magyar Fenntarthatósági Csúcsra, melynek fókuszában az üzleti szektor felelőssége áll majd. Vagyis elsősorban a cégek és vállalkozások szerepére, lehetőségeire helyezi a hangsúlyt a rendezvény. Olyan neves előadók, mint a már említett László Ervin és a hazánkban közismert Juhász Árpád geológus mellett szót kapnak azok a vállalkozások, amelyek gyakorlata példaértékű.
Majdnem reménytelen meggyőzni valakit arról a helytelen életformáról, életvitelről, amit éppen folytat, de az igazán reménytelen dolog saját magunkat megváltoztatni – idézte fel Márai Sándor író egyik sokszor citált gondolatát dr. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A közgazdász szerint az elmúlt évtizedekben általa is képviselt hagyományos közgazdasági elvek elvetését tapasztalta a tanácskozás előadásait hallgatva. Mint tavalyi előadásában mondta, hisz abban a változtatási képességben, amit az emberiségnek e téren fel kell mutatnia a következő két-három évtizedben, így szerinte helytelen állítás, hogy 2030–2050 távlatában a túlélésre kelljen szerveződni. De kétségtelen, hogy a berögzült viselkedést és gondolkodásmódot sokkal nehezebb megváltoztatni, mint az anyagi feltételeket megteremteni. Annál is inkább, mert az ökonomizmus inkább vallás, mint törvényszerűségekkel alátámasztott tudomány Tóth Gergely a Pannon Egyetem docense szerint. Ennek a vallásnak a tízparancsolata tartalmazza, hogy az ember önző vagy, hogy igyekezz legyőzni a versenytársadat, mert az fejleszti a képességeket.

A bevételből kéne élni, nem a tőkéből – volt László Ervin filozófus, a 2011-es konferencia védnöke egyik legfőbb tanácsa. A Budapest Klub alapító elnöke szerint az élet keletkezéséhez és megmaradásához az energia állandó pótlására és a bolygón talált anyagok újrafelhasználására van szükség. Azaz: azt használjuk, ami „bevétel” – vagyis a Nap energiáját, ami pedig „tőkeként” fogható fel – amit itt találunk a Földön –, óvjuk, újrahasznosítjuk. Így nem károsodik a termodinamikai vagy termális egyensúly. Az élet mint rendszer távol van az alapegyensúlytól, azaz dinamikus egyensúlyra van szükségünk a jövőben is, valamint információra, amely azt közli, hogyan használjuk az energiát és az anyagot. Minden lehetőségünk megvan arra, hogy helyrehozzuk a fenntarthatóságnak okozott hibákat, László Ervin szerint tudjuk is, hogy mit kell tennünk a jövőnkért. Tennie azonban nem az egyénnek, hanem együtt az egész közösségnek kell. A dinamikus egyensúly fenntartására csak a társadalom egészének van lehetősége. Azonban nem a jelenlegi instabil helyzet fenntartására, hanem az új út megtalálására kell törekedni, amit a professzor szerint nem a politikai döntéshozók, sokkal inkább a gazdaság szereplői és a civilek tesznek majd meg.

Energia: a tavalyi csúcs legnagyobb vitája

Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2011 - Fotó: Fényes Gábor/PP Archív

Az energiaszektor a felelős a fenntarthatóságot veszélyeztető káros kibocsátásokért Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint, Magyarországon viszont a fosszilis energiahordozók gazdaságosságánál csak a megújuló energiahordozók gazdaságossága a rosszabb. Ennek ellenére az alternatív energia beemelése az úgynevezett energiamixbe nem mellőzhető. Megtévesztő az is, ahogyan szorgalmazzuk manapság az úgynevezett kis energiaközösségeket, a helyi forrásokat, pedig ezek jellemzője is a csapnivaló gazdaságosság, mondta. A Károly Róbert Főiskola rektorhelyettese, Dinya László szerint ezek hálózatba szervezése lehet a megoldás. Hegedűs Miklós kijelentése 2011-ben nagy vitát váltott ki: az energiahordozók szűkössége egyelőre még nem jelent komoly veszélyt, a legfrissebb prognózisok azt mutatják, hogy 2030-ig és utána is a kitermelési módok, feldolgozási lehetőségek gazdag választéka áll rendelkezésre. Hetesi Zsolt fizikus szerint bár tény, hogy bőven van a nem hagyományos olajkészletekből, ám a társadalmat ennek kinyerése nem tudja „működtetni”. Az olajkitermelés ebben az évtizedben várhatóan eléri a csúcspontját, a fogyasztás pedig jelenleg körülbelül a százszorosa a megújuló forrásokból rendelkezésre álló mennyiségnek. Hegedűs kijelentette: annak ellenére, hogy a magyar gazdaság nem energiafaló, a támogatások és a zöld energia beemeléséhez szükséges fejlesztések finanszírozási igénye miatt minden másnál fontosabb és hasznosabb megoldás az energiafelhasználás racionalizálása, aminek a jövő energiapolitikájában is első helyen kell szerepelnie.

Utóbbival egyetértett az MTA Szociológiai Kutató Intézetében dolgozó Antal Z. László, aki szerint nincs szó energiabőségről, a mai fogyasztási szintet már most el kell kezdeni csökkenteni, s a helyi lehetőségeket, a települések helyben alkalmazott gyakorlatait s a helyi klímatudatosságot mind általánosabbá tenni. Dr. Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója szerint is tudati változásra van szükség, a náluk már elérhető, vízerőműből származó, valamivel drágább zöld energiáért egyelőre nem tülekednek a fogyasztók. Dzubay László, az MGYOSZ környezetvédelmi és infrastrukturális igazgatóság vezetője a szektor szűkös forrásait, a pályázati lehetőségek hiányát és a szabályozás gyengeségét panaszolta. A vállalkozások így elsorvadnak, sem a hazaiak, sem a külföldiek nem találnak beruházásokat. A meglévő nemzeti stratégiák mellett a kapcsolódó programokat hiányolta, s azt hangsúlyozta: nagy szükség lenne a zöldadózásra, vagy legalább az EU-jogból egyszerűen átemelhető zöldbankrendszer és zöld közbeszerzés elindítására.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo