Egyre zöldebb az acélipar

Elsősorban az új technológiai megoldások, a környezettudatos üzleti gondolkodás és a szigorodó szabályozás vezetett ahhoz, hogy az acélipar 40 %-al csökkentette az energiafelhasználását és ennek megfelelően a CO2 kibocsátást az elmúlt 40 évben. Azonban nem csupán a gyártás során keletkező károsanyag kibocsátásban mérhető mindez, az acélipar fejlődése szinte minden iparágra kihat a fenntarthatóság vonatkozásában.

Harmad annyi acélból építenék fel ma az Eiffel tornyot

„Ha az Eiffel-tornyot ma újra felépítenénk, akkor a mérnököknek a modern acélból már csupán harmad annyira lenne szüksége. Azzal, hogy vékonyabb lemezekből képesek az autógyártók ugyanazt az ütközési ellenállást biztosítani, vagyis kevesebb acélt használva könnyebb autókat gyártanak, egy személygépkocsi CO2 kibocsájtása 2,2 tonnával csökkent az életciklusa során. Két olyan globálisan meghatározó iparágban, mint az építő- és az autóipar az acél fejlődése ilyen hatalmas pozitív változásokat hozott csak a fenntarthatóság terén.” – mondta el Dr. Móger Róbert a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) igazgatója a szervezet november 9-én megtartott energetikai szimpóziumán. A szakember szerint az elmúlt 40 évben mérhető 40%-os energiafelhasználás csökkenése, ha nem is teljesen egyedülálló, de mindenképpen figyelemre méltó egy olyan iparágban, amelyet a közgondolkodás talán elsőre kevésbé tart környezettudatosnak.

Kép: MVAE

Gazdasági érdek és fenntarthatóság: kéz a kézben?

„Tény, az acélgyártás rendkívül energiaigényes. Akár 1%-os energia megtakarítás 100 milliós költségcsökkenést eredményezhet. Ilyen tekintetben a gazdasági és fenntarthatósági érdekek egyáltalán nem ellentétesek, sőt bizonyos szempontból egymást segítő folyamatokat generálnak. Nincs ez másként a hazai acéliparban sem: a Dunaferr és az ÓAM Ózdi Acélmű is hatalmas lépéseket tettek az energiatudatos fejlesztésekkel a fenntarthatóbb, környezettudatosabb működés felé.” – összegezte a szakember. Az igazgató idézte a világ legnagyobb globális szakmai szervezete, a World Steel Association tanulmányát, mely szerint egy tonna acél előállítása ma annyival kevesebb energia felhasználással jár, amennyivel egy átlagos személyautó kétszer, parttól-partig keresztülhajthatna az USA-n közel 20 ezer kilométert megtéve.

Hatalmas nyomás az uniós acéliparon

Bár a hazai acélipar fellendülőben van, az uniós CO2 kibocsátási szabályozás hatalmas nyomást helyez az iparágra. A törvény 2020-ig 20 %-os CO2 kibocsátás csökkentést irányoz elő miközben 20 %-os energiahatékonyság-javulást vár el a cégektől. Az unió 2030-ra még szigorúbb feltételeket szab: 40 %-os CO2 kibocsátás csökkentéssel és további 27%-os energiahatékonysági javulással. Az MVAE vezetője szerint jó, hogy erősen fókuszba kerül a zöldebb működés, de véleménye szerint nagyobb hangsúllyal lenne érdemes figyelembe venni a világpiaci trendeket és más területeken is változtatni az iparágat érintő szabályozást. „Az unió célja előremutató, azt szeretnék, hogy ne a CO2 kvóta

Már felhőkarcolók is épülnek fából
A beton volt a 20. század kedvenc építőanyaga. A 21. századé a fa lehet - könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélő is magas épületeket fából emelni. Brit Kolumbia egyetemének 18 emeletes diákszállójába nemrég költöztek be a hallgatók.
kereskedelem erősödjön, hanem a vállalatok fejlesztésekkel érjék el a szénmonoxid kibocsátás csökkenést. Ez támogatandó, azonban úgy látjuk, hogy az unió által meghatározott elvárások nem reálisak, jelenleg még nincs olyan technológia, amellyel biztosíthatóak lenne ezek elérése.” – összegezte a szakember. Az MVAE nemzetközi szinten is támogatni szeretné a magyar acélpiac védelmét. A szervezet elsősorban a kormányzattal való szakmai együttműködéseken keresztül szeretne még hatékonyabb lobbi-erőt formálni a hazai acélgyártás érdekében az uniós döntések kapcsán is.

Átlag feletti bérek és hosszútávú karrier a hazai acéliparban: nemcsak mérnököket keresnek

A szakember előadásában kitért rá, hogy a hazai acélipart is érinti a szakember hiány, miközben számos területen átlag feletti béreket kínál az iparág. „Az acélgyártás, a fém megmunkálása az egyik legősibb mesterség, és bár a régi korok kohász-kovács mestereinek szakértelmét mára átszőtte a tudomány és a technológia, gyárainkban - ahol 80-20 % a fizikai és a szellemi dolgozók aránya - még mindig kimondottan fontos a kiváló szakmunkás szakemberek tudása.” – mondta el az igazgató, aki szerint az acélipar kimondottan jó lehetőség kínál egy szakmunkás vagy akár szakmával nem rendelkező fiatalnak is. „Sajnos hazánkban jelenleg nincs – vagy csupán elvétve – acélipari szakmunkás képzés. Éppen ezért, ha valaki bármilyen szakmunkás iskolát végez, az acélgyárban megkapja a szükséges továbbképzést, vagyis nem csupán biztos megélhetést, de egy új szakmát is kaphat a jelentkező.”–mondta el a Dr. Móger Róbert.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo