hirdetés

A szennyező cégeket segítő politikusokat támadja a milliárdos

A milliárdos üzletember és volt New York-i polgármester Michael Bloomberg 10 millió dollárt költött egy hirdetési kampányra, mely azokat a tagállami főügyészeket marasztalja el, akik beperelték az Obama-adminisztrációt az erőművek emissziócsökkentési rendeletei miatt.
hirdetés

Az USA-ban számos főügyész, főnökeik, a tagállamok kormányzói által vezetve a Fehér Ház ellen fordultak és megtámadták a kormány -s releváns ügynöksége, a Környezetvédelmi Hatóság, az EPA- által bevezetett emissziócsökkentési előírásokat.

A manőver hátterében természetesen az áll, hogy egyik állam sem szeretné, ha rosszabbul menne az ott működő fosszilis cégeknek az üzlet, s ettől csökkenne az adóbevétele. A lakossági elégedetlenség veszélye is sokat nyom a latban, amikor a politikusok mérlegelik az emisszió beárazásának (értsd: a kvótavásárlási kötelezettség gyárakra történő bevezetésének) előnyeit és hátrányait: az új költségtétel áthárítása a fogyasztókra, vagyis a villanyszámla emelkedése nem tesz népszerűvé egyetlen politikust sem az alsó-középosztálybeli és középosztálybeli választóknál, akiknek minden kiadott dollárcent számít.

Négy államban (Missouri, Florida, Michigan és Wisconsin) támadták meg az EPA gyári emissziót érintő rendeleteit, mely a Clean Power Plan akcióterv részét képezik. A stratégia ellenzői javarészt republikánusok, akik hagyományos jóban vannak az olajcégekkel és a nehézipar szereplőivel. Hogy felhívja a figyelmet a mögöttes okokra, New York korábbi polgármestere, az egyébként milliárdos Michael Bloomberg 10 millió dolláros hirdetési kampányt indított. amivel a helyi kormányzói választásokat szeretné befolyásolni.

Michael Bloomberg, a nevét viselő hírügynökség alapítója, milliárdos, New York expolgármestere
(fotó: wikipedia)

A Bloomberg politikai aktivista bizottsága (Independence USA PAC) által indított és pénzelt kampányban a következő embereket pécézik ki:

  • Bill Schuette főügyész, Michigan
  • Chris Koster főügyész, kormányzójelölt, Missouri (ő az egyetlen demokrata a kampány célpontjai közül)
  • Pam Bondi, főügyész, Florida
  • Brad D. Schimel, főügyész, Wisconsin
Klímaellenes tagállamok
Az EPÁ-t beperelő államok:
Florida, Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Missouri, Montana, Nebraska, New Jersey, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Ohio, Oklahoma, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Texas, Utah, Nyugat-Virginia, Wisconsin, Wyoming.
A kampány akár modellértékű is lehet a jövőre nézve, amennyiben nemcsak az elnökválasztási szinten használja az ellenfél rossz döntéseire rámutató, hibáit kipoentírozó negatív reklámokat, hanem a kormányzójelöltek versenyének arénájába is belenyúl, sőt az USA-ban igen nagy hatalmú főügyészek székeit is megbillegteti.

A reklámokban olyan szlogenek szerepelnek, mint "a szennyezők főügyésze, nem a miénk". Koster csapata hasonló szlogennel vágott vissza: Koster "Missouri lakosai számára dolgozik, nem egy New York-i milliárdosnak".

Bloomberg célja, hogy az említett tisztviselőket környezet-ellenes alakokként állítsa be a választók fejében. A tét nagy: két főügyész megválasztható újra (2018-ban floridia Bondi és a wisconsini Schimel), a másik kettő (a michigani Schuette és a Missouriban működő Koster) pedig tervezi, hogy elindul a kormányzói választáson.

A milliárdos eddig közel 50 millió dollárt költött az Everytown nevű csoport finanszírozására, mely reklámkampányokban a vidéki lakosságot próbálja meggyőzni a széntüzelésű erőművek bezárásának szükségességéről. A Sierra Club nevű környezetvédő csoport által indított Beyond Coal (Túl a szenen) programra pedig 60 millió dollárt költött Bloomberg, aki 2010 óta irányít több pénzt a magánvagyonából a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre. Mint ismeretes, ez volt az az év, amikor a klímavédelmi törvényjavaslat elhasalt az amerikai kongresszusban.

Bloomberget Pan Gimun (Ban Ki Mun) ENSZ-főtitkár a klímaváltozás és a városok témájának speciális ENSZ-küldöttévé választotta.

Obama elnök közben bejelentette, ha a Képviselőház vagy a Szenátus felől olyan törvénymódosítás érkezne, amely visszavetné a szabályozást, azt megvétózná. A republikánusok mindkét testületben ilyen módosító javaslatot nyújtottak be.

New York klímapárti

New York főügyésze Eric T. Schneiderman szintén pert indított, ám ő az Obama-adminisztráció klímapolitikáját támogatandó nyújtott be keresetet. A szénbányászata és palagáz-kitermelése okán érintett Nyugat-Virginia még azelőtt perelte be az EPÁ-t, hogy az emissziócsökkentési rendeleteket véglegesítették. Mivel az EPA szabályozását az USA 25 tagállama támogatja, Schneiderman e koalíció nevében nyújtott be petíciót a szabályozás támogatására.

A reguláció ellenzői azt állítják, hogy az EPA-nak, mint szövetségi hatóságnak nincs joga a nehézipari szereplők emissziójának szabályozására a tagállamokon belül, mivel ez már egy létező törvény hatálya alá esik (a higanykibocsátásra vonatkozó törvény rendelkezik róla), s így az EPA túllépte hatáskörét. (Meg kell jegyezni, hogy az új rendelet értelmében a tagállamok így is nagy mozgásteret kapnak abban, hogyan fogják rá a nagy szennyezőket az ÜHG-kibocsátás csökkentésére.) Schneiderman szerint azonban az EPA-nak igenis joga van a füstölő gyárkémények megregulázására.

Klímapárti tagállamok
Az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) gyárkéményeket szabályozó rendeleteit támogatják bírósági keresettel: New York, Kalifornia, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, Új-Mexikó, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington. A hírek szerint Washington D. C., New York város, Boulder, Chicago, Philadelphia, Dél-Miami és a floridai Broward County ugyancsak közbelépnek az ügyben.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo