hirdetés

A világot megmenteni nem kell, félnetek jó lesz

Konkrét megállapodások nélkül zárult a Rio de Janeiro-ban a múlt héten megrendezett Rio+20 elnevezésű nemzetközi csúcstalálkozó a fenntartható fejlődésről, klímaváltozás elleni harcról és zöld gazdaságról. A magyar küldöttséget vezető Áder János köztársasági elnök szerint még ezt a vérszegény dokumentumot is csak az utolsó pillanatban sikerült összehozni, míg a Piac&Profitnak nyilatkozó szakember szerint a zárónyilatkozat nem egyéb, mint egy hosszúra nyúlt kívánságlista.
hirdetés

A zárónyilatkozat elfogadásával pénteken véget ért a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdéseiről tartott Rio+20 elnevezésű ENSZ-konferencia. Az elemzők többsége szerint a találkozó elmaradt az előzetesen remélttől.

"A jövő, amelyet akarunk" dokumentumban foglaltak messze alulmúlták a várakozásokat, mivel bírálói szerint híján van a konkrétumoknak, a számokban is kifejezhető céloknak, a kötelezettségvállalásnak, nem tartalmaz cselekvési tervet és konkrét menetrendet. A háromnapos rendezvény után sok résztvevő maga is úgy látja, hogy jobb lenne a fenntartható növekedés kérdését a magánszférára - vállalatokra, magánkezdeményezésekre -, és nem kormányokra bízni.

A csúcstalálkozó előtt megrendezett 4. Magyarországi Klímacsúcson elhangzottakról itt olvashat!

Ugyanakkor a konferencia szervezői azzal érvelnek, hogy a tanácskozásnak nem is volt célja, hogy kötelező érvényű egyezményeket dolgozzon ki. A szervezőknek az volt a szándéka, hogy elindítsanak egy folyamatot, amelynek révén elkészülhetnek a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre vonatkozó új alapelvek. Így a tanácskozás végeztével született megállapodásban szerepel egyebek mellett, hogy rögzíteni kell a fenntartható növekedés új céljait az élelmiszerbiztonságtól kezdve a víz- és energiagazdálkodásig. Az ezzel kapcsolatos menetrendet egy 30 tagú munkacsoport fogja kidolgozni 2013 szeptemberéig.

Mintegy 50 civil szervezet és ismert személyiség elutasította a zárónyilatkozatot, amelyet helyi idő szerint péntek este az állam- és kormányfők írtak alá a csúcstalálkozó zárásaként. A bírálók szerint olyan megállapodásra van szükség, amelyben nem csupán ígéret, hanem kötelezettségvállalás és cselekvés is szerepel.

A kormányok, az üzleti és civil szféra együttműködését sürgették
Az üzleti szféra aktív részvételét szorgalmazza a „Business Action for Sustainable Development” kezdeményezés a napokban zajló ENSZ Rio+20 Fenntartható Fejlődés Konferencián. A mozgalmat három jelentős üzleti szervezet, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD), a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) és az ENSZ Global Compact együttesen kezdeményezte. A Rio+20 konferencián az üzleti szférát képviselő „Business Action for Sustainable Development” (BASD) arra kéri a tárgyaló konferencia résztvevőit, hogy használják ki ezt a történelmi lehetőséget és aktívan vonják be az üzleti szférát azon megoldások eléréséhez, amelyek biztosíthatják a rövidesen 9 milliárdra becsült népesség jóllétét. „A mostani Rio+20 konferencia az egyik utolsó lehetőség az azonnali, határozott és együttműködésen alapuló cselekvésre, azon stratégiák, irányelvek, szabályozások alakítására, amelyek lehetővé teszik a vállalatok bevonását a zöld gazdaság létrehozásában" – mondta Salgó István, a világ 60 országában mintegy 200 nagyvállalatot tömörítő WBCSD hazai szervezete, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke.

„Az utolsó pillanatban sikerült megállapodniuk az országoknak a konferencia zárónyilatkozatának szövegéről, bár korábban úgy tűnt, nem biztos, hogy lesz majd kompromisszumra jutniuk. Rio nem a végállomása a fenntartható fejlődésről való gondolkodásnak, a munka folytatódik az ENSZ intézményeiben és újabb tanácskozásokon - nyilatkozta Áder János köztársasági elnök a Rio+20 nemzetközi csúcstalálkozó végeztével. „Mindenki ismeri a problémákat, amelyeket meg kell oldani, a megfelelő információk rendelkezésre állnak, már csak a politikai akarat hiányzik, hogy azok a célok, "amelyeket helyesen megfogalmaztak, teljesüljenek" - fogalmazott az államfő, aki szerint jelentős szemléletváltásra lenne szükség minden döntéshozó esetében, mert az a fejlődés, amelyben "eddig hittünk", a következő ötven évben már nem tartható fenn.

Áder úgy látja, a finanszírozás is nagy probléma, mert ha a gazdaságokat környezetvédelmi szempontok alapján alakítják át, annak "komoly költségei vannak". „A Rio+20-hoz hasonló konferenciákon mindig felmerül a fejlett és fejlődő országok közötti különbség kérdése, hiszen a szegénységgel küszködő országok legfontosabb problémája nem az, hogy átálljanak a zöld gazdaságra, hanem az, hogy például ivóvizet biztosítsanak az egyre növekvő népességüknek" - mutatott rá.

„Ez csak egy kívánságlista" - mondta a Piac&Profit kérdésére Benkő Dániel a WWF Magyarország éghajlatváltozási programjának munkatársa. A szakember szerint azonban hiba lenne teljes kudarcként értékelni a csúcsot, hiszen sok programban történt a színfalak mögött előrelépés, még ha ebből nem is sok minden látszik. A legfontosabb kérdésben, a globális klímaváltozás elleni harcban azonban nem tudtak megállapodni a résztvevő tagállamok. „Az alapvető konfliktus a fejlett (Ausztrália, EU, USA) és a fejlődő országok (BRIC országok, Oroszország, Afrika és Dél-Amerika) között húzódik, mivel a fejlett országok nem akarnak egyedül áldozatot hozni a klímaváltozás elleni harcban, a fejlődő országok pedig azzal érvelnek - joggal - hogy a klímaváltozást okozó szén-dioxid oroszlánrészét a fejlett országok bocsátották ki. Angliának sem kellett mérsékelnie kibocsátását az 1880-as években, miért kellene most ugyanezt megtennie Indiának, vagy Kínának" - mondta el a fejlődő országok érveit Benkő.

A szakember szerint a fejlett országok viszonylag könnyen megtehetik, hogy csökkentik károsanyag-kibocsátásokat. „Németország, amelynek annyi a GDP-je, mint majdnem egész Afrikának, azért megengedheti magának hogy áldozatokat hozzon, míg mondjuk egy közép-afrikai országnak ez igencsak nehezére esne" - mondta.

ENSZ konferenciát rendezne Áder Budapesten
Áder János köztársasági elnök szerint speciális, közösségekre épülő oktatási programokat kell kidolgozni a vízpolitika hatékonyabbá tételére. Az államfő az ENSZ fenntartható növekedéssel és környezetvédelemmel foglalkozó világkonferenciáján (Rio+20) csütörtökön tartott panel beszélgetésen, amelyet Tádzsikisztán szervezett a vízpolitikáról, kiemelte: Magyarország készen áll arra, hogy a vízgazdálkodással, árvízi védekezéssel és szennyvízkezeléssel kapcsolatos, a határon átnyúló, integrált vízgazdálkodási együttműködés területén szerzett tapasztalatait megossza a világ többi országával. Vállalja továbbá, hogy továbbra is aktívan részt vesz az ENSZ keretében működő Víz barátai csoportban, és aktív szerepet tölt be a vízpolitikával kapcsolatban kialakítandó fenntartható fejlődési cél kidolgozásában. Az államfő kifejtette: ha a Föld összes vizét úgy képzelik el, mint amennyi belefér egy négyliteres fazékba, akkor ebből mindössze egy evőkanálnyi lenne az édesvíz, és ebből is csak egyetlen csepp, amelyet valóban hasznosítani lehet. Ugyanis miközben az elmúlt évtizedekben fontos lépéseket tettek az ivóvízhálózat fejlesztésére, a szennyvíz elvezetésére és -kezelésére jóval kevesebb figyelem jutott - mutatott rá. Mint mondta, "patakok, folyók váltak bűzös csatornákká, ami nemcsak a folyók mentén élők táplálékszerzési lehetőségét korlátozta vagy szüntette meg", de a jó minőségű vízhez való hozzájutás jövőbeli esélyeit is csökkentette, ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a víz szennyezésének megelőzésére. Ezzel kapcsolatban az államfő még a konferencia alatt kijelentette, hogy Magyarország készen áll arra, hogy 2013 őszén Budapest adjon otthont egy, a víz kérdéseivel foglalkozó ENSZ-konferenciának.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo