A szegényekből profitálnak – és milyen jól teszik!

Társadalmi krízisekre építenek üzletet a hatásbefektetők, de jó szándékkal teszik ezt. Olyasmibe fektetnek, ami segíti a lemaradók életkörülményeinek javítását. Világjobbító céllal invesztálnak, és a hozamot éppúgy mérik, mint a befektetés társadalmi hatását.

A hatásbefektetés nem önálló szektor, nem is pénzügyi eszköztípus – hiszen a közösségi, média és oktatási projektektől az energiahatékonysági beruházásokon át a globális egészségügy-fejlesztésig és a fenntartható termelésig sok mindent finanszíroz –, hanem a befektetés egy módja és filozófiája.

A fenntartható és társadalmilag felelős befektetés (socially responsible investment – SRI) korszerűbb, divatosabb nevű változata az impact investing. Azokat a befektetéseket nevezik így, ahol az invesztor nem egyszerűen pénzt akar nyerni a tranzakción, hanem a közösség javát szolgáló pozitív változást kíván előmozdítani. Vagyis nem kizárólag pénzügyi, hanem ökológiai és társadalmi értéket kíván teremteni.

Innen ered a kifejezés: „kevert érték” (blended value), amit az amerikai Jed Emerson, a heidelbergi Center for Social Investment munkatársa talált ki. Az impact investing kifejezés egyébként 2007 körül jelent meg, a Forbes egyik szerzője azonban akkor fanyalgóan mindössze a jótékonysági alapok új marketingszlogenjének aposztrofálta.

Fotó: flickr/picturesofmoney

A hatásbefektetés nem azonos az adakozással. Az impact investorok hozamra számítanak, és befektetésük világmegváltoztató hatását is számokkal mérik: a ROI új formája az SROI, vagyis a társadalmi megtérülés a befektetésen. A nagy vagyonokon ülő mogulok úgy okoskodnak, hogy butaság lenne kizárni vagyona szétosztásának folyamatából a pénz fialtatásának lehetőségét.

Az impact investment vagy más néven programorientált befektetés (program-related investment – PRI) különbözik attól, ami alatt eddig társadalmilag felelős befektetést értettek. Az ugyanis javarészt azt jelentette, hogy a tőke került bizonyos iparágakat, amelyek nem voltak elég felelősnek tekinthetők, vagy épp kifejezetten káros környezeti vagy társadalmi hatás kapcsolódik hozzájuk. Ebből nőtt ki a tőkekivonási, azaz divestment mozgalom.

Ahol probléma van, ott üzlet is lehet
Üzleti és emberi szempontból egyaránt szükség van támogatásra ahhoz, hogy növekedésnek indulhasson az épp csak bimbózó társadalmi vállalkozási szcéna. A kulcspontokról beszélgettünk a SocialFokus egyik alapítójával.
A hatásbefektetés egyik szépsége, hogy mind a formája, mind a célpontja sokféle lehet. A sok esetben örökségekből felhalmozott vagyonokból befektető nagy alapítványok egyre inkább nyitottak többféle módszerre, hogy elérjék a céljaikat. Ha egy alapítvány az egészséges táplálkozási szokásokat akarja terjeszteni, régebben kiválasztott egy nonprofit programot, amit támogathat. Ma viszont egy társadalomtudatos bolthálózatba is fektethet.
  • Befektetés céges részesedés vásárlásával (részvény)
  • Startup pénzelése kockázati tőkével
  • Kötvénykibocsátás (social impact bond, green bond stb.)
  • Hitelgarancia vállalása
  • Általában lazább, elnézőbb feltételek, a befektetésért cserébe elvárt kompenzációnál, mint amit a piaci körülményeket figyelembe vevő befektetők megkövetelnének. Vagyis a társadalomjobbító cég tőkéhez jut úgy, ahogy másnál/mástól nem lenne képes.
A hatásbefektetés lényege, hogy a befektető kifejezetten olyan célpontokba áramoltatja tőkéjét, melyeket azért hoztak létre, hogy jót tegyenek, és profitot is termeljenek (ilyenek a társadalmi vállalkozások vagy a sokak szerint a jövő üzleti modelljét jelentő B-Corp-ok.). A hatásbefektetések elsősorban Afrikában és Délkelet-Ázsiában mutatnak növekvő trendet – nyilván kevéssé meglepő módon.

A tőke úgy áramlik egy-egy cégbe, projektbe, hogy nincs kitűzve a kilépés dátuma vagy módja (részvénykibocsátás vagy cégeladás). Az is előfordul, hogy az alap adományokat gyűjt, majd saját kontójára kezeli azt befektetésként, a profitot pedig visszaforgatja más társadalomjavító vállalkozásokba. Számos hatásbefektető „türelmes tőkének” nevezi a pénzt, amit mozgat.

Bill Gates alapítványa is hatásbefektetésben nyomul - 
Fotó: flickr/claudio toledo

A hatásbefektetők főleg olyan technológiai megoldásokat kívánnak találni, melyek a szegényebb, elmaradottabb, a nem eléggé hatékony szabadpiacokról kiszorult rétegek problémáira találnak megoldást. Ilyen például a népegészségügy felkarolása a Bill and Melinda Gates alapítványnál, vakcinák fejlesztése, hordozható, instant vértesztek terjesztése stb.

Költség és haszon a világjobbításban
A források korlátozottak, a világ problémái pedig számosak. Mire költenénk a világ jobbítása érdekében, ha lenne négy évünk és hetvenötmilliárd dollárunk? Björn Lomborg szerint a sorrendet annak alapján érdemes meghatározni, hogy mely tevékenységekkel lehet egységnyi ráfordítással a legnagyobb hasznot elérni.
Ahogy Julie Sunderland, a Bill and Melinda Gates Foundation hatásbefektetési igazgatója a Stanford Social Innovation Review-nak kifejtette: „Az elvárásunk az, hogy idővel ezek a piacok működi fognak a szegények számára is. Mi alacsony költségű, megengedhető árú megoldásokat hozunk létre, amikhez hozzájuthatnak a szegények. Ez a teória. Az elsődleges ok sosem anyagi” – tette hozzá Sunderland, utalva rá, hogy az alapítványt sokan kritizálták (méltánytalanul) azzal, hogy a szegényeken próbál nyerészkedni.

Sikersztori vagy nem?

A világ 50 legnagyobb befektetési menedzserének csak egyharmada aktivizálta magát hatásbefektetésben – állítja a Stanford Social Innovation Review. A Fledge cégakcelerátor eddig 39 befektetést tett, és vezetője, Michael Libes elmondása szerint 35 százalékos hozamot realizált. Ez úgy lehetséges, hogy a befektetésért cserébe a cégek forgalmának egy előre megszabott százalékát lecsippenti magának. Vagyis nem vár arra, míg a vállalkozások profitot termelnek! Hasznos trükk.

De a siker nem mindig egyértelmű. Az amerikai Microplace például 2014-ben beszüntette a mikrohitelek kiosztását afrikai jelentkezőknek, mert elmaradt a remélt társadalmi hatás. Sunderland azt mondta, Gates-ék hatásbefektetési hozama „jóval alacsonyabb”, mint a hasonló PRI-programoké, hiszen minden befektetett dollárból 90 centet kapnak vissza – tehát egyelőre veszteségesek. A társadalmi hatások mérése még várat magára.

A hatásbefektetésről részletesebben a Piac & Profit magazin 2016/november–decemberi számában olvashat.

Volumenek
  • 2007 és 2015 között 40 milliárd dollár áramlott hatásbefektetésekre
  • A JP Morgan és a GIIN 2014-es felmérése szerint 124 hatásbefektető összesen 46 milliárd dollár értékű eszközt menedzsel. Ez csak egy része a fenntartható és felelősségteljes stratégiákat követő befektetéseknek, melynek nagyságrendje globálisan 13 600 milliárd dollár
  • Fenntartható élelmiszer-termelésre, vízkészlet- és élőhelyvédelemre 23 milliárd dollárt invesztáltak hatásbefektetők 2009 és 2013 között
Kérdéses volumen
A Global Impact Investing Network 2016-os jelentése szerint a hatásbefektetők által kezelt eszközök értéke elérte a 77,4 milliárd dollárt. De akkor hova tegyük a BlackRock 200 milliárd dolláros hatásbefektetési alapját?
Helytállóbb lehet a theconversation.com értesülése, mely 650 milliárdos globális volument emleget. Tágabb a kör, ha etikus befektetőkről beszélünk, de nem feltétlenül hatásbefektetésről. Az ENSZ Környezetvédelmi Szervezetének (UNEP) 2006-os Felelős Befektetési Alapelvek nevű nyilatkozatát 1500 szervezet írta alá, mely összesen 60 000 milliárd dollárt menedzsel.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo