A nagy divatmárkák is átállnak a körforgásos üzleti modellre

A jövőben nem lesz olyan divatmárka, amely ne gyűjtené vissza vásárlóitól az elhordott vagy szimplán megunt ruhákat. A divattervezőknak arra is kell majd használniuk kreativitásukat, hogy miként hasznosítsák újra öltözetekben a legkülönfélébb anyagokat.

A "fast fashion", diszkont divat nagyjainak (Zara, H&M, C&A, ASOS, Pull & Bear, New Yorker stb.) hála, az emberek több ruhát vesznek magunknak, mint valaha. Vannak olyan hangok, amik ezt már mesterségesen gerjesztett túlfogyasztásnak tartják.

Aminek természetesen megvan a negatív társadalmi externáliája - alulfizetett munkaerő veszélyes körülmények között történő dolgoztatása, aminek tényét a bangladesi Tazreen ruhagyártó üzem 2012-es leégése "égetett be" a világ köztudatába. Az incidens után egyes nagy márkák napokig nem voltak képesek megerősíteni, hogy gyártattak-e ezzel az üzemmel, közszégyenné téve azt, hogy ennyire nincsenek tisztában azzal, ellátási láncukban milyen termelőegységek szerepelnek.

Valamilyen szinten a divatcégek felismerték felelősségüket és elkezdtek elég látványosan olyan kezdeményezések mögé állni, amik csökkentik a divatipar ökolábnyomát és a társadalmi károkat is, amiket a termelési folyamataik okoznak. Elkezdték újragondolni üzleti modelljüket, s a zárt ciklusú működést -amiben semmi nem válik hulladékká, hanem újrafelhasználják- startupok és munkacsoportok segítségével valósítják meg.

A C&A alapítványa, a C&A Foundation 1,29 millió eurót nyújt öt pilot projektnek, melyekben "tanuló hálózatot" alakítanak ki, s a körforgásos gazdaság alapelveit hasznosító módszertanokat osztják meg egymással a résztvevők.

Kép: GlobalPayment

Az öt projekt egyike páneurópai és a multidiszciplináris -több szakterületen átívelő- teamek a márkákat tanítják meg arra, hogy azonosítani tudják házon belül a körforgásos működés ellen ható céges tényezőket. Itt hat brand fogja átalakítani működését 2020 októberétől. Egy másik projekt -a washingtoni World Resources Institute segítségével- a piaci igényt hivatott bizonyítani a ruhaújrahasználatra. Ebbe húsz márkát vonnak be az USA-ban, Angliában és Indiában.

Egy másik projekt Londonban nyújt tudástámogatást öt (ruha)kereskedelmi cégnek, három közülük kísérleti jelleggel bevezeti a körforgásos modellt, 2021 májusától pedig állandó jelleggel alkalmazza. Ebben szerepet kap a ruhabérlési modell éppúgy, mint a re-commerce, vagyis a megunt, elhasznált termékek visszavétele a vásárlóktól és újraértékesítésük. Még arra is hangsúlyt fektettek a C&A alapítványánál, hogy olyan projekt is helyet kapjon az öt kezdeményezés között, mely a fiatal hölgyek mentális jólétét támogatja.

Kezdeményezések
Hasonló összefogás már másutt is tapasztalható az iparágon belül. Az Ellen MacArthur Foudnation életre hívta a Tedd körforgásossá a divatot (Make Fashion Circular) kezdeményezést, de hasonló célokat tűzött ki a Fashion for Good koalíció vagy a Global Fashion Agenda a 2020-as célkitűzéseivel.
Termékvisszagyűjtés

A John Lewis, Anglia vezető kereskedelmi cége, mely főként elektronikai eszközöket, bútorokat és divatárut forgalmaz, már a gyakorlatban alkalmazza a visszagyűjtést. A Stuffstr nevű alkalmazás segítségével -melyet a körforgásos gazdaság eBay-ének tartanak- elhordott ruhákat gyűjt vissza angliai vásárlóitól.

A rendszer a következőképp működik: az applikáción a vásárlónak megmutatják, hogy használt termékéért mennyi pénzt kínál a John Lewis. Ha összegyűlt 50 angol fontnyi értékben megunt vagy elhasznált terméke, egy futár kijön és elviszi őket. A vásárló cserébe kap egy ajándékkupont, amit levásárolhat a John Lewis-nál. Az összeg természetesen akkora, amennyit érnek a visszaárusított árucikkek. A cég a termékeket vagy ismét eladja (de nem saját áruházaiban), vagy megjavítja (szintén eladási szándékkal), vagy újrahasznosítja az alapanyagát.

"Minden visszahozott árunak van értéke, még a használt zokninak is," mondta John Atcheson, a Stuffstr vezérigazgatója. A John Lewis 2017-ben 27 000 elektronikai készüléket és 2000 használt szófát vett vissza ezzel a módszerrel, s 55 000 matrac anyagát hasznosította újra.

Újrahasznosított műanyagból készült
(fotó: Adidas/Hannah Hlavacek)

"Felhasznosítás"

A Looptworks a Patagonia kihívására válaszolva nemrég új termékkollekciót mutatott be, melyben halászgumicsizmákat hasznosított újra étel- és italtartó dobozokként. Ezek úgynevezett upcycled -szó szerint "felhasznosított"- termékek. Ilyenkor úgy kerül újrahasznosításra az árucikk előző formájából és szerepéből, hogy egy magasabb szinten funkcionál új formájában.

Egyébként mind a Looptworks, mind a Patagonia B-vállalat, vagyis a társadalmi hasznosságot helyezi a profitérdek elé. A Looptworks többször együttműködött már a Patagonia fölös raktárállományának, illetve a gyártás során fennmaradt fölösleg újrahasznosításában.

(Sustainable Brands)

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo