hirdetés

Előre leosztott kvóták egyes képzők részére?

Egy vállalkozás név nélkül nyilatkozó ügyvezetője juttatta el lapunkhoz az alábbi levelet, mely a TÁMOP 2.1.2 pályázat véleménye szerint tisztességtelen eljárásrendje ellen tiltakozik. A levelet változtatás nélkül közöljük.
hirdetés

Kép:sxc

"Egy nyelviskola ügyvezetőjeként megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a várva várt "Tudásod a jövőd - TÁMOP 2.1.2"-es 12,5 milliárd Ft-os pályázat, úgy tűnik, csak egy-két "szerencsés" Képzőintézmény számára válik/vált elérhetővé (volt aki már a kiírás előtt tudta a pályázati időpontot – „Tudásodajövőd?” kép mellékelve), ellentétben azon ígéretekkel, hogy több száz képzőintézmény indulhat majd képzőként a pályázaton.

Képzőintézményünk az elsők között adta be pályázatát. Többször megkerestük a kiíró intézményt is, hogy mikorra várható a pályázat elindulása, de nem kaptunk érdemi tájékoztatást egy esetben sem. Legutolsó megkeresésünk 2012. december 12-én volt, amikor ugyancsak arra irányult a kérdés, hogy mikor várható a lakosság részére a pályázat elérhetősége, hogy az ünnepi nyitva tartást meg tudjuk tervezni, szervezni. A válasz erre a megkeresésre is a szokásos volt, türelmünket kérik, folyamatban vannak a képzők bírálatai.

2012. december 18-án megdöbbenéssel tapasztalta intézményünk (feltehetően rajtunk kívül még több száz intézmény), hogy már elindult a lakosság részéről a regisztráció, a képzők is elérhetővé váltak, igen megdöbbentő szűk körből. Természetesen a mi intézményünk nem szerepel a listán, mivel a szerződéskötéssel kapcsolatban a kiírótól nem kaptunk még tájékoztatást, a legutolsó információnk csupán annyi, hogy egyszer majd személyesen kell szerződést kötnünk velük.

A pályázatot kiíró szervezet ezen tisztességtelen eljárásrendjével jelentős versenyhátrányt okozott képzőintézményünknek, ahogyan feltételezem sok más hozzánk hasonló intézménynek is. A lakosság oldaláról nézve maximalizált a képzéseken részt vehetők létszáma.  Igencsak úgy tűnik, a képzőintézmények már előre, még szinte a beadás előtt kiválasztásra kerültek, megszülettek a szerencsés intézmények, akik részt vehetnek a pályázat megvalósításában. Lássuk be, ha a „szabad kvóta” mégsem annyira szabad?!  Feltételezhetően azoknak az intézményeknek, akik még esetleg ezután részt tudnak vállalni képzőként, milyen potenciális nyelvtanulói számok fognak jutni? Belegondolt ebbe valaki is? Képzőintézményünk a nálunk érdeklődőknek a mai napig nem tud választ adni arra, hogy pontosan hogyan lesz majd a képzés, lesz-e képzés.

Így a több millió forintos akkreditációkkal rendelkező intézményünk (intézmények) nélkül indították el a regisztrációt és a pályázatot.

Kis vidéki képzőintézményként megdöbbentünk azon is, hogy megjelentek a kistérségünkben olyan „hiéna” országos nagy nyelviskolák, akik nem rendelkeznek székhellyel vagy telephellyel a régióban (nem végeztek ezen térségekben oktatást sem). Ez további kérdéseket vet fel részünkről, hogy ez a pályázat valójában kiknek is lett kiírva? Arra már gondolni se merünk, hogy hogyan tudnak ezen képzőintézmények "minőségi" képzést biztosítani az ország egész területén, hogyan tudják „minőségileg” a több tízezer ember oktatását felelősséggel elvégezni, megfelelve akár a minimális akkreditációs követelményeknek.

Sajnos a versenyhátrányunkat, sőt intézményi létünket teljes mértékben veszélybe sodorja ez a pályázat, mivel olyan verseny előnyt juttat ezen "kiemelt" nyelviskolák részére, hogy az elkövetkezendő 1,5 év esetében nem fogunk egyetlen hallgatót sem találni, aki fizetne a képzésért, hisz el tud menni ingyenesen is a pályázat keretében nyelvet tanulni. Így Magyarországon az összes még működő képzőintézmény, akik nem szerepelnek a „kedvezményezettek” keretében, jó eséllyel csődbe fognak menni, növelve a kistérségekben amúgy is hatalmas munkanélküliséget.

Összességében, mint képzőintézmény nem lejárató kampányt szeretnénk tenni a kiíróval szemben, hanem tisztességes versenyfeltételeket a következő javasolt pontokkal:

1. Az elindított regisztrációs eljárást azonnal szüntessék be, és kezdjék el újra tiszta lappal a pályázatot!

2. A pályázó Képzőintézményekkel kössék meg a szerződéseket úgy, hogy egyforma esélyekkel indulhassanak, ne kerüljön senki versenyhátrányba!

3. A pályázatról, a regisztrációról minden intézményt egyformán tájékoztassanak, hogy fel tudjanak készülni a nagyszámú érdeklődésre!

4. A kiíró biztosítsa a lakosság számára a minőséget, azaz csak a kiírásban megfelelő helyi nyelviskolák kaphassanak előnyt, lehetőséget a saját térségükben.

5. Legyenek egyértelműek a kvóták, egyértelműek a szabályok, hogy mi alapján határozzák meg a képzők „tartalmi” engedélyezését.

6. A Kistérségeknél a meglévő (székhellyel vagy fióktelephellyel rendelkező) és sikeresen pályázott Képzőintézményekhez pályázhasson a lakosság.

7. Csak abban az esetben engedélyezzenek adott területre más térségből Képzőintézményt, ha adott régióban, vagy környező régióban nincs pályázó, és a kiírt kvótákat az adott intézmény nem tudja teljesíteni.

8. Maximalizálják adott intézményre a kvótákat, hogy ne lehessen országosan egy-két képzőintézmények lehívni a teljes képzési kvótát, ezzel is esélyt adva a helyi mikro- és kis vállalkozásoknak.

9. Lehessen a támogatásból részlehívást kezdeményezni, hogy meg tudják őrizni likviditásukat a mikro- és kisvállalkozások, és ne csak a nagy országos képzőintézmények bonyolíthassák le az egész pályázatot."

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo