hirdetés

Zöld lakáshitel, amely nemcsak a környezetnek előnyös

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a fenntarthatósági célkitűzések mellett, amelyeket több eszközzel is támogat. A zöld finanszírozás ösztönzésének aktuális lépéseként a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében a jegybank 2021-ben új konstrukciót vezetett be: az NHP Zöld Otthon Program az energiahatékony újlakások piacán hódít.
hirdetés

Mit tesz a jegybank a környezetért?

Az MNB 2019-ben meghirdetett Zöld Programjával különböző hazai és nemzetközi kezdeményezéssel kíván hozzájárulni a klímaváltozás, mint hazánkat is súlyosan érintő ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázat mérsékléséhez, valamint Magyarország fenntartható fejlesztéséhez. A program három pillérre épít: a jegybank saját, valamint a pénzügyi szektor működésének zöldítése mellett a társadalmi és nemzetközi kapcsolatépítést célozza.

A piaci szereplők és szolgáltatásaik fenntarthatóbb működése érdekében a jegybank a zöld finanszírozás ösztönzésére is folyamatosan tesz lépéseket. A jegybank Zöld Eszköztár Stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg, amelynek feltétele, hogy legkésőbb az évtized végére egy olyan pénzügyi rendszer alakuljon ki hazánkban, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatósági szempontokat.  Ennek egyik mérföldköve volt a zöldkötvény-kibocsátások lehetőségének megteremtése, melyben a hazai vállalatok számára a forrásbevonáson keresztül a zöld szempontokat integráló beruházások valósíthatók meg. A Növekedési Hitelprogram legújabb konstrukciója (NHP-ZOP) pedig ezúttal lakosságot célozza.

Mit kínál az NHP Zöld Otthon Program?

A fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve, és a magyarországi lakóingatlanállomány energetikai hatékonyságát vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy jelentős tere van a fejlesztéseknek és korszerűsítésnek. A jegybank ezek alapján úgy határozott, hogy a lakáshitelek piaca egy megfelelő kiindulópont lehet a zöld szempontok beépítésének támogatásához.

Az NHP Zöld Otthon Program stratégiai célja a zöld lakáshitel piac létrejöttének támogatása és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülésének elősegítése. A kedvező konstrukció megfelelő eszköz lehet az energiahatékony lakások iránti kereslet élénkítésére, amely maga után vonja a kínálat élénkítését, ezzel ösztönözve a zöld újlakás-vásárlást és -építést, valamint a pénzügyi rendszer megfelelő hiteltermékkel történő felkészülését is elősegíti.

Az NHP korábbi konstrukcióihoz hasonlóan az MNB ezúttal is a hitelintézeteknek biztosít 0%-os kamat mellett refinanszírozási forrást a Zöld Otthon Program fedezeteként. A jelzáloghitelt így közvetlenül a kereskedelmi bankok nyújtják kedvezményes, maximum 2,5%-os kamattal, hosszú távon kiszámítható feltételek mellett a hiteligénylőknek. A zöld lakáshitel kizárólag legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, illetve legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű új ingatlanok vásárlására vagy építésére fordítható. A lakossági célú hitelprogram további feltétele, hogy a tulajdonos adósnak az utolsó folyósítást követően legalább 10 évig életvitelszerűen az új ingatlanban kell laknia.

Elégedett lehet-s a jegybank az eddigi eredményekkel?

Az NHP Zöld Hitel Program tavaly őszi bevezetése óta számos kereskedelmi bankban igényelhető, akár az ügyintézés teljes folyamatában online csatornákon keresztül. A maximum 70 millió forint összegű, legfeljebb 25 éves futamidőre igénylehető hitelek Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) is igénybe vehetők, azonban ez nem feltétele a folyósításnak.

Az eddigi eredmények alapján az NHP Zöld Hitel Program népszerű az újlakásvásárlók és építkezők körében. Január végéig több, mint 1500 hitelszerződést kötöttek meg a bankok mintegy 47 milliárd forint összegben. A felvett hitelek átlagos futamideje közel 21 év, míg az átlagos hitelméret megközelíti a 30 millió forintot. A területi megoszlást tekintve az látható, hogy Budapesten és tágabb környékén éltek leginkább az NHP-ZOP adta lehetőséggel a hitelező bankok és a vásárlók, hiszen a teljes mennyiség felét a Közép-magyarországi régióban igényelték.

Az első lépések megtörténtek, de a célok eléréséhez elengedhetetlen a pénzügyi rendszer egészének átalakulása, hiszen csak így biztosítható a fenntartható gazdaság és annak finanszírozási alapjai. Ma már nem az a kérdés, hogy a jegybankoknak részt kell-e vállalniuk a fenntartható felzárkózás megalapozásában, hanem hogy kellő időben tudnak-e átállni az ehhez szükséges új működési modellre.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo