Zavar a kasszapiacon

Öt engedélyezett kasszatípusnál egyelőre megtagadja a forgalomba hozatalt az MKEH – derül ki a hivatal friss listájából. Tehát figyelni kell, mert nem minden pénztárgép forgalmazható azok közül, amelyek szerepelnek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal táblázatában.

Ez a helyzet újabb bizonytalanságot teremt, mert a nem forgalmazható gépek között van olyan, amelyekből tízezret állami támogatással, 100 ezer forintért lehetett előjegyezni, állítólag órák alatt gazdára is találtak elővételben. További bizonytalanságot okoz a boltosok számára, hogy újabb oszloppal bővült a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyezett kasszákat soroló táblázata. Az új rubrikában az szerepel, hogy a pénztárgép forgalmazása megkezdhető-e. A 18 engedélyezett kassza közül 13 esetben az „Igen” szerepel, vagyis ezek nyugodtan megrendelhetőek, öt kassza mellett azonban – SAM4S NR270, SAM4S NR300, S&E NR-300 Online, Novatek N, és Novatek F – az szerepel, hogy hiába kapta meg az engedélyt, egyelőre nem helyezhető forgalomba.

A kereskedők korábban teljes nyugalommal választották ezeket, most azonban kitört a fejetlenség, szakmai fórumokon kérdezik egymástól a forgalmazók és a kereskedők képviselői, hogy vajon merjenek-e eladni ilyen kasszát. Mit tegyenek azzal, amit már megrendeltek, és most derült ki számukra, hogy nem forgalmazhatók?

A helyzetet súlyosbítja, hogy a SAM4S kasszákat forgalmazó cég megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy az első tízezer megrendelő kedvezménnyel, garantált 100 ezer forintos áron kapja meg a pénztárgépet. Piaci információk szerint órák alatt betelt a keret, sőt azóta azt is hírül adták, hogy megkezdődött a kasszák szállítása, nyolcezret már meg is kapott a cég a Távol-Keletről. Azonban ezek a pénztárgépek a jelek szerint egyelőre nem juthatnak el a megrendelőkhöz - írta az onlinekassza.hu.

Csak ideiglenes az engedély

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szerint mennyiben a bemutatott pénztárgép nem felel meg teljes egészében a feltételeknek, de a hivatal szerint kisebb módosításokkal megfelelhet, akkor nem utasítják el az engedély megadását, hanem ideiglenes engedélyt adnak, csatolva a hibalistát, valamint egy határidőt a javításra. A végleges engedélyhez ki kell javítania mindent, amit korábban kifogásoltak. Ez ebben az öt esetben nem történt meg, ezért nem kapták még meg ezek a készülékek a forgalmazási hozzájárulást.

Pénztárgépek: nincs több türelem!
A kormány szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet.
A pénztárgépcserével érintett kisvállalkozások érdekében - figyelemmel az átállás ütemezésének tartására - az engedélyezési hivatal, a nemzetgazdasági tárca és az állami adóhatóság folyamatosan egyeztet a felmerült kérdések megnyugtató rendezése érdekében. Amint az érintett forgalmazók eleget tesznek hiánypótlási kötelezettségüknek, megkezdhetik az engedélyezett pénztárgépük értékesítését.

Most akkor van engedély, vagy nincs?

Ez azért okoz zavart, mert mind a 18 engedélyezett pénztárgép esetében jogerős a hivatal végzése, tehát eddig okkal lehetett feltételezni, hogy az engedélyezési eljárás lezárult – hangsúlyozta közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az OKSZ kitért arra is: az adóhatóság ellenőrzi, hogy az online pénztárgépekről szóló rendeletben előírt kötelezettségeknek, az üzembehelyezési kód megszerzésének, továbbá a rendelés, szerződéskötés feltételeinek eleget tettek-e a vállalkozások, és büntet is, ha hiányt tapasztal.

A kereskedők méltánytalannak ítélik a bírság kiszabását, hiszen megvásárolható, üzembe helyezhető pénztárgép jelenleg nem létezik, egyelőre az üzembehelyezési kódot és a visszaigazolt megrendelést kell felmutatni. Az átállásnak valós jogszabályi határideje nincs - emelte ki az OKSZ. A kereskedelmi szövetség álláspontja szerint minden megrendelés jogszerű, ami azt tartalmazza, hogy a pénztárgép eladója a jogszabályoknak megfelelő pénztárgép szállítását vállalja, függetlenül az engedélyezés menetétől.

Az OKSZ szerint célszerűbb lenne egy valós, teljesíthető átállási határidőt megszabni. A gyártás és az üzembe helyezés beindulásának elhúzódása, illetve a teljes átállás még hónapokig tart, ami nem a megbírságolt kereskedők hibája - áll a közleményben. Aki nem engedélyezett pénztárgépet rendel, vagy nem rendelt időben, az komoly bírságot kockáztat. Az adóhatóság szerdán közölte, hogy összesítve több millió forintos bírságot szabtak ki azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet.

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája
Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.
 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo