hirdetés

Vonzerő a szabadság: munkát keresünk, nem állást

A mai szakemberek egyre jelentősebb része munkát akar, nem állást. A szabadúszók gazdasága (angolul „freelancers”, vagy „gig economy”) arra épül, hogy egyre többen választják szabad döntésként az alkalmazotti lét helyett a projektalapú munkavállalást hosszú távon, életformaként – írja a Budapest LAB.
hirdetés

 Az Európai Független Szakemberek Fóruma 2017 tavaszán kiadott statisztikái szerint a szabadúszók adják a kontinens munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét. Csaknem 9 millióan vannak az Európai Unióban. Amerikai felmérés szerint egy évtizeden belül az Egyesült Államok munkavállalói között többségben lesznek a szabadúszók, az Y generáció esetében pedig már ma is közel vagyunk ehhez.
A csak részidőben dolgozó önfoglalkoztatottak számának növekedése az országok zömében általános trenddé vált. Egyre többen dolgoznak olyan rugalmas foglalkoztatási formákban, amelyek kiegészítik vagy helyettesítik a teljes idős foglalkoztatást. Bár a hakni mint olyan, természetesen nem új jelenség (a szórakoztatóipar például mindig is támaszkodott rá), ma emberek egyre szélesebb és sokszínűbb csoportja kínálja és igényli a haknikat, és azok minden korábbinál szélesebb szolgáltatáskört fednek le – áll az OECD 2017-es Vállalkozási Körkép tanulmányában.

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Pew Research 2016-os felmérése szerint a legtöbben az életminőségük javítása érdekében döntenek úgy, hogy legalább részben szabadúszóként folytatják. Az ilyen típusú munka ugyanis növeli a bevételeket, mert projektmunkásként aki többet dolgozik, többet kereshet, a szabadúszók átlagos óradíja sokkal magasabb, mint az alkalmazottként dolgozóké.

Persze vannak árnyoldalai is a dolognak: a szabadságért cserébe a szabadúszók elveszítik a munkáltató által biztosított juttatásokat, a fizetett betegszabadságot, vagy éppen nyugdíjra való esélyük még tovább csökken.

A szabadúszók úgy fest, a világ változásaival szemben is védettebbek. Valószínűleg a folyamatos versenyhelyzet miatt, de a Freelancing in America tavalyi adatai szerint a szabadúszók 55 százaléka a felmérés előtti fél évben részt vett valamilyen továbbképzésen, szemben az alkalmazottak 30 százalékával.

A munkaadóknak is reagálnia kell
Szembe kell néznünk vele, hogy nincsenek már sztenderdek. Nincs átlagos munkavállaló, sztenderd szerződés – a jogrendszer, a szabályozási környezet mégis ilyenekben gondolkodik, ami állandó feszültséget jelent, amit csak a szabályozói, munkáltatói oldal sokkal nagyobb rugalmassága oldhat fel.

Kép: Pexels (Budapest LAB)

Rugalmasságot többek között abban is, hogy egy munkavállalót nem sajátíthat ki egy munkáltató, a jövő sokkal inkább a munkák kombinációjáé” – mondta Annemarie Muntz, a World Employment Confederation elnöke a közeljövő munkaerpiaci trendjeit elemezve.

Kulcs a vezetőknek az újgenerációs kihívásokhoz
Hibát követünk el, ha az egy generációhoz tartozókat bedobozoljuk, de ne becsüljük le a különféle életkorú munkatársak változó igényeinek fontosságát - szakértőnk, Róbert Nóra a LifeTraining Központ trénere, aki cikksorozata második részében az újgenerációs kihívásokhoz ad kulcsot a cégvezetőknek.
A szabadúszókkal való munka egyik oldalról szemlélve komoly költségmegtakarítást jelenthet a cégeknek, hiszen csak a szükséges időre kell megfizetniük egy-egy szaktudást, és ahogy fent említettük, a munkaadói terhek jelentős részétől is megszabadulnak. Másrészt viszont fel kell készülniük arra is, hogy nem tudják magukhoz kötni azokat az embereket sem, akiket szeretnének. Legalábbis biztosan nem a hagyományos módszerekkel.
Nem csak megvenni lehet őket
A vállalkozók számára a szabadúszók dinamikus növekedése ugyanakkor nem csak munkaerő szempontból érdekes, hanem azért, mert fizetőképes új célcsoportot is jelenthetnek számos termék és szolgáltatás számára.

A haknizóknak távoli közös munkát támogató eszközökre éppúgy szükségük van, mint helyekre, ahol dolgozhatnak – hiszen nincsenek egy irodához kötve. Hosszabb távon pedig igény lesz rájuk szabott pénzügyi termékekre, biztosításokra és persze ehhez tartozó tanácsadásra is. Nem is beszélve a platformokról, amely segít megtalálni a következő projektet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo