Visszavásárolható-e az eladott ingatlan?

Előfordulhat, hogy a tulajdonos olyan helyzetbe kerül, hogy ingatlanát vagy más vagyontárgyát el kell adnia, de azt később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetekben biztosít lehetőséget a Polgári Törvénykönyv a visszavásárlás jogában való megállapodásra. Mit jelent a visszavásárlási jog? Milyen áron vásárolható vissza az ingatlan?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A visszavásárlási jog

Előfordulhat, hogy az ingatlant vagy más vagyontárgyat (pl. gépjármű, egyéb értéktárgy) eladó tulajdonos a dolgot úgy adja el, hogy tudja, később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetben a dolog visszavétele érdekében visszavásárlási jog köthető ki. A visszavásárlási jog létesítéséhez a vevő és az eladó megegyezése szükséges. Tehát a tulajdonos a visszavásárlás jogát egyoldalúan nem kötheti ki, ahhoz a vevő beleegyezése szükséges.

Lényeges, hogy visszavásárlási jogot a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg megkötött megállapodással engedhet. A visszavásárlási jogról szóló szerződést írásba kell foglalni. Abban az esetben, ha az érintett dologról közhiteles nyilvántartást vezetnek, akkor a visszavásárlási jog e nyilvántartásba is bejegyezhető. Így például az ingatlanra vonatkozó visszavásárlási jogot az ingatlan-nyilvántartásba, a gépjárműre vonatkozót a gépjármű-nyilvántartásba lehet bejegyezni. Ennek azért van jelentősége, mert ha a visszavásárlási jogot a nyilvántartásba bejegyzik, akkor ez arra is vonatkozik, aki később szerez jogot a dolgon. Így, ha az ingatlant a vevő később továbbadja, akkor a visszavásárlási jogot az eredeti eladó a legújabb tulajdonossal szemben is gyakorolhatja.

Van lehetőség a visszavásárlásra - Kép: Pixabay

A visszavásárlási jog időtartama

Lényeges változás a 2014 előtti szabályozáshoz képest, hogy az új Polgári Törvénykönyv már nem korlátozza a visszavásárlási jog fennállásának időtartamát. A korábbi szabályok szerint visszavásárlási jogot legfeljebb 5 évre lehetett létesíteni, és ha a felek az időtartamról nem rendelkeztek, akkor 6 hónap elteltével automatikusan megszűnt. Ilyen korlátozást az új Polgári Törvénykönyv már nem tartalmaz. Így visszavásárlási jogot jelenleg akár határozatlan időre is lehet létesíteni. Ennek fényében különösen fontos, hogy a visszavásárlási jog létesítésekor a felek rendelkezzenek az időtartamról, vagy e jog megszüntetésének módjáról. Ennek hiányában a visszavásárlási jog határozatlan időre fog szólni, ami jelentős korlátozást jelenthet a tulajdonosnak.

Erre figyeljünk ingatlan adásvételi szerződésnél
Az ingatlan adásvételnek számos buktatója van, és az adott helyzettől is függ, mire kell ügyelni. Szakértőnk segítségével összeszedtünk néhány dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelni az adásvételi szerződés megkötésekor.
A visszavásárolt dolog vételára

Visszavásárlási jog esetén az eladó a dolgot a vevőhöz intézett nyilatkozatával vásárolhatja vissza. Felmerül a kérdés, hogy milyen vételáron történhet a visszavásárlás? A vételárat a felek a visszavásárlási jog létesítéséről szóló megállapodásukban határozhatják meg. Visszavásárlási árként nem csak egy határozott pénzösszeg határozható meg, hanem a felek megállapodhatnak a kiszámítás módjában is. Érdemes arról is megállapodni, hogy a felek miként számolnak el az időközben bekövetkezett értéknövelő tényezőkkel (például a vevő által létesített beruházásokkal, felújítással) vagy az esetleges értékcsökkenéssel. Ha a vételárban a felek nem állapodnak meg, akkor a jogosult a visszavásárlás jogát a dolognak a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron gyakorolhatja.

Szerző:

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Felel-e az ingatlan eladója a rejtett hibáért?
Az ingatlan vásárlást jó esetben alapos egyeztetés és megtekintés előzi meg a vevő részéről. Ennek ellenére időről-időre előfordul, hogy utóbb olyan hiba merül fel, ami a vásárláskor nem volt ismert. Gyakori tévhit, hogy az ingatlan vagy más dolog eladója nem lehet felelős az eladott dolog olyan hibájáért, ami a szerződéskötéskor nem volt ismert. Ez azonban sok esetben nem igaz. Milyen hibákért felel az eladó és milyen hibákért nem?
 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo