Visszavásárolható-e az eladott ingatlan?

Előfordulhat, hogy a tulajdonos olyan helyzetbe kerül, hogy ingatlanát vagy más vagyontárgyát el kell adnia, de azt később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetekben biztosít lehetőséget a Polgári Törvénykönyv a visszavásárlás jogában való megállapodásra. Mit jelent a visszavásárlási jog? Milyen áron vásárolható vissza az ingatlan?

A visszavásárlási jog

Előfordulhat, hogy az ingatlant vagy más vagyontárgyat (pl. gépjármű, egyéb értéktárgy) eladó tulajdonos a dolgot úgy adja el, hogy tudja, később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetben a dolog visszavétele érdekében visszavásárlási jog köthető ki. A visszavásárlási jog létesítéséhez a vevő és az eladó megegyezése szükséges. Tehát a tulajdonos a visszavásárlás jogát egyoldalúan nem kötheti ki, ahhoz a vevő beleegyezése szükséges.

Lényeges, hogy visszavásárlási jogot a vevő az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg megkötött megállapodással engedhet. A visszavásárlási jogról szóló szerződést írásba kell foglalni. Abban az esetben, ha az érintett dologról közhiteles nyilvántartást vezetnek, akkor a visszavásárlási jog e nyilvántartásba is bejegyezhető. Így például az ingatlanra vonatkozó visszavásárlási jogot az ingatlan-nyilvántartásba, a gépjárműre vonatkozót a gépjármű-nyilvántartásba lehet bejegyezni. Ennek azért van jelentősége, mert ha a visszavásárlási jogot a nyilvántartásba bejegyzik, akkor ez arra is vonatkozik, aki később szerez jogot a dolgon. Így, ha az ingatlant a vevő később továbbadja, akkor a visszavásárlási jogot az eredeti eladó a legújabb tulajdonossal szemben is gyakorolhatja.

Van lehetőség a visszavásárlásra - Kép: Pixabay

A visszavásárlási jog időtartama

Lényeges változás a 2014 előtti szabályozáshoz képest, hogy az új Polgári Törvénykönyv már nem korlátozza a visszavásárlási jog fennállásának időtartamát. A korábbi szabályok szerint visszavásárlási jogot legfeljebb 5 évre lehetett létesíteni, és ha a felek az időtartamról nem rendelkeztek, akkor 6 hónap elteltével automatikusan megszűnt. Ilyen korlátozást az új Polgári Törvénykönyv már nem tartalmaz. Így visszavásárlási jogot jelenleg akár határozatlan időre is lehet létesíteni. Ennek fényében különösen fontos, hogy a visszavásárlási jog létesítésekor a felek rendelkezzenek az időtartamról, vagy e jog megszüntetésének módjáról. Ennek hiányában a visszavásárlási jog határozatlan időre fog szólni, ami jelentős korlátozást jelenthet a tulajdonosnak.

Erre figyeljünk ingatlan adásvételi szerződésnél
Az ingatlan adásvételnek számos buktatója van, és az adott helyzettől is függ, mire kell ügyelni. Szakértőnk segítségével összeszedtünk néhány dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelni az adásvételi szerződés megkötésekor.
A visszavásárolt dolog vételára

Visszavásárlási jog esetén az eladó a dolgot a vevőhöz intézett nyilatkozatával vásárolhatja vissza. Felmerül a kérdés, hogy milyen vételáron történhet a visszavásárlás? A vételárat a felek a visszavásárlási jog létesítéséről szóló megállapodásukban határozhatják meg. Visszavásárlási árként nem csak egy határozott pénzösszeg határozható meg, hanem a felek megállapodhatnak a kiszámítás módjában is. Érdemes arról is megállapodni, hogy a felek miként számolnak el az időközben bekövetkezett értéknövelő tényezőkkel (például a vevő által létesített beruházásokkal, felújítással) vagy az esetleges értékcsökkenéssel. Ha a vételárban a felek nem állapodnak meg, akkor a jogosult a visszavásárlás jogát a dolognak a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron gyakorolhatja.

Szerző:

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Felel-e az ingatlan eladója a rejtett hibáért?
Az ingatlan vásárlást jó esetben alapos egyeztetés és megtekintés előzi meg a vevő részéről. Ennek ellenére időről-időre előfordul, hogy utóbb olyan hiba merül fel, ami a vásárláskor nem volt ismert. Gyakori tévhit, hogy az ingatlan vagy más dolog eladója nem lehet felelős az eladott dolog olyan hibájáért, ami a szerződéskötéskor nem volt ismert. Ez azonban sok esetben nem igaz. Milyen hibákért felel az eladó és milyen hibákért nem?
 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo