Virtuális marketing: csak óvatosan!

A 21. század eleje robbanásszerű változásokat hozott a marketing területén. A korábbi megoldásokhoz képest ma jóval egyszerűbben és olcsóbban szerezhetnek maguknak klienseket a talpraesett cégek, a szabályok azonban szigorúak, így érdemes tisztában lenni vele, hogyan és hová lehet reklámot küldeni, ha nem akar valaki méretes hatósági büntetésbe belefutni.

A virtuális marketing hasznos, de érdemes vigyázni vele, mert a büntetések is méretesek – Kép: SXC

Az elektronikus hirdetés és a telemarketing kiváló lehetőséget jelent azoknak a cégeknek, amelyek célzottan szeretnének nagy tömegeket megszólítani, lehetőleg minél olcsóbban. De kiket is szólítsanak meg valójában? Hogyan áll össze egy, a cég számára valóban használható adatbázis?

Kifejezett hozzájárulás

Akit ébresztett már fel hajnalok hajnalán marketingcélú telefonhívás, kap naponta több reklámcélú SMS-t, vagy törölget hosszasan felesleges hirdetéseket az e-mail fiókjából, az pontosan tudja, hogy mennyire bosszantó a kéretlen reklám. „Biztos bekerültem valami adatbázisba” – kel ki magából ilyenkor az egyszeri állampolgár, elfeledkezve arról a fontos tényezőről, hogy minden bizonnyal maga adott felhatalmazást arra, hogy az adatait reklámcélra használják. Legfeljebb nem tudott róla.

Magyarországon az elektronikus hirdetéseket szabályozó két legfontosabb – a 2008. évi XLVIII., valamint a 2001. évi CVIII. – törvény még az uniós előírásoknál is szigorúbb. Kimondja ugyanis, hogy kifejezett hozzájárulást kell a hirdetőnek beszereznie ahhoz, hogy direkt reklámüzenetet küldhessen, vagyis „elektronikus hirdetés természetes személynek akkor küldhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult”. Annak, aki úgy dönt, saját adatbázist épít – például nyereményjátékok vagy webshop-regisztráció útján –, meg kell szereznie a kifejezett hozzájárulást.

Mobilmarketing: trükkök a sikerhez
Mostanra annyi ember használja mindennap az okostelefonját, hogy a cégeknek muszáj ott is elérhetőnek lenniük. Azonban nemcsak többet szörföznek az emberek telefonról, de máshogy is keresnek. Szakértői tippeket adunk, hogy itt is előkelő helyen legyen a találati listában!
Saját adatbázis

Az interneten általában egy hozzájárulást jelző checkbox beikszelésével – sokszor anélkül, hogy pontosan tudnánk, mibe mentünk bele – adjuk meg a hozzájárulást. Pedig fontos kitétel a törvényben, hogy minden esetben egyértelműen ki kell derülnie az ügyfél számára, mihez járul hozzá. Ezenfelül az adatkezelés (adatbázis-építés) megkezdése előtt a cégnek kérelmeznie kell a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) a piackutatási és egyéb marketingtevékenység-célú adatkezelés nyilvántartásba vételét is.

De különbséget kell tenni a kifejezetten cégeknek címzett hirdetések és a természetes személyeket célzó reklámok között. Mivel a cégek adatainak védelméről a 2011. évi CXII. adatvédelmi törvény rendelkezik, a nyilvános cégadatbázisokban is fellelhető céges e-mail címre küldött kéretlen reklám adatvédelmi szempontból nem kifogásolható. Ugyanez természetes személyek esetében már hatósági eljárást vonhat maga után, ráadásul rögtön kettőt is, hiszen a terület a NAIH és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) párhuzamos jogkörébe tartozik.

Ne vegyen meg mindent!

Rendkívül veszélyes tehát, ha valaki az interneten fellelhető szolgáltatóktól vásárol e-mail listákat, kockáztatja ugyanis, hogy jogellenesen, tehát a természetes személyek kifejezett hozzájárulása nélkül megszerzett címekre küldi ki a reklámokat. Ebben az esetben az eladónak és a listát megvásárló félnek is adatkezelőként kell felelnie a NAIH előtt.

A reklámkampány levezénylését kifejezetten erre specializálódott cégekre is bízhatjuk. Ebben az esetben jó eséllyel egy naprakész, az adatminőség fontos adatkezelési elvének megfelelő adatbázis alapján keresik meg az érintetteteket, és továbbítják számukra a reklámokat. Ha pedig a teljes marketingkampányt a megbízott cég végzi, és csak az eredményeket továbbítja a megrendelőnek, utóbbi nem is tekinthető adatkezelőnek, így a felelősség alól is felmentést kap. A hatóság azonban minden esetben a felek közt fennálló szerződés alapján állapítja meg a felelősségi kört és annak mértékét.

Nem minden spam, ami annak látszik

A spam jogilag nem definiált fogalom, idetartoznak például a vírusok által küldött levelek, az adathalász (phishing) levelek, az elektronikus levelező-, tartalom- és vírusszűrő rendszerek által generált automatikus üzenetek vagy a levélben, vírusszerűen terjedő téves információk, vagyis hoaxok is. Az NMHH – hatáskör hiányában – az ilyen jellegű üzenetekkel kapcsolatosan eljárást nem indít. A hatóság hatásköre csak a Magyarország területéről küldött vagy a Magyarország területére irányuló elektronikus hirdetésekre terjed ki. Az idegen nyelvű elektronikus hirdetés nem minősül ilyennek.

Termékfejlesztés „önök kérték” módra
A közösségi oldalakon folyó össznépi csevegés átveszi a fókuszcsoportok szerepét a termékdizájn és a fejlesztés terén. Így a fogyasztók közvetlenül elmondhatják, hogy mit és hogyan szeretnének – csak győzzék követni őket a fejlesztők!

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo