Viccnek márpedig van helye!

Az üzlet komoly dolog, ezt mindenki tudja, aki próbálta. Viccnek ott helye nincs – gondolhatnánk. No, akkor oszlassuk el ezt a tévhitet!

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Fotolia

Humorban nem ismerek tréfát – mondta Karinthy Frigyes, és egyet is értünk vele, hogy a vicc komoly dolog. Komoly hasznot hozhat az üzleti élet több területén. Kiváló „jégtörő”, üzletek és hasznos kapcsolatok múlhatnak rajta, nem beszélve a lelki békéről, ami a feszült vállalkozói létben szintén nem megvetendő szempont. Mint az elviselhetetlenhez közelítő helyzetek úgynevezett „copingja” – vagyis megküzdési stratégiája –, segíthet abban, hogy felálljunk a vállalkozói léttel elkerülhetetlenül együtt járó pofonok után, hogy elviseljük, hogy mi még mindig az íróasztalunknál görnyedünk, amikor (legalábbis úgy tűnik) mindenki más már réges-rég pihen. Hasznos menedzserkellék, hisz a vizsgálatok szerint növeli a kreativitást, jobb személyes interakciókat és kellemesebb hangulatot eredményez, és végül, de nem utolsósorban a termelékenységet is javítja a lelkesedés, elkötelezettség és szabadabb gondolkodás révén.

Na ugye...
Két ügyvezető beszélget: – Te fizetsz az embereidnek? – Nem. – Én sem. És bejárnak?
– Be. – Az enyémek is. Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?
A kapcsolatépítésben

A személyes kapcsolatokban is hatékonyan használható, annál is inkább, mert jellemzően az intelligenciával társítják. Egy jól megválasztott és elhelyezett poén oldja a feszült helyzeteket, elsimítja a kommunikációs zökkenőket, segíthet, hogy helyreüssünk egy rosszul sikerült félmondatot. De a humor – természetesen az empátia mellett – nagy segítséget jelent a munkahelyi konfliktusok feloldásában is, akár a különböző munkastílus, generációs szakadék vagy tudáshiány okozza őket. Ilyenkor nemcsak az érzelmi reakció dolgozik nekünk, hanem a nevetés fizikai hatása is. A humor krízishelyzetekben segíthet eltávolítani és relativizálni a negatív környezetet. De vigyázni kell, mert a krízisben közvetlenül érintettek erős érzelmi kitettségük miatt személyük elleni támadásnak vehetik az ezzel kapcsolatos viccet. Minél nagyobb az (időbeli és érzelmi) távolság a krízistől, annál inkább működik a humorterápia.

A humor…
kapcsolatokat épít: a közös nevetés, a jó riposztok segítenek a kapcsolatok építésében. Ha jól csináljuk, megkedvelnek minket. Ha pedig kedvelnek, könnyebben elérjük a célunkat – bármi legyen is az.
növeli egy beszéd emlékezetességét, és könnyebben befogadhatóvá tesz komoly témákat is: a hallgatóság jobban emlékszik a mondandónkra, ha emlékezetes poénokkal tűzdeljük meg, így könnyebben átadhatók az üzenetek. Ez hasznos a szakmai előadásokon és a céges meetingeken egyaránt.
boldogabb munkakörnyezetet teremt: a nevetés megváltoztatja egy munkahely atmoszféráját. A felszabadultabb környezet pedig motiváltabb és nem utolsósorban kreatívabb munkavállalókat jelent.
kiemel a tömegből: egy jó poént még a legvonzóbb termékelőnynél is többen megjegyeznek.
Egyes sikeres cégek szervezeti szinten használják a „humorelőnyt”, aminek révén a dolgozók elkötelezettebbek, a márka pedig vonzóbb lesz. Ez olyannyira működik, hogy a Robert Half International kutatásában a vezetők 91 százaléka vélte úgy, hogy a humorérzék fontos a szakmai előmenetelhez, 84 százalék szerint pedig a jó humorú emberek jobb munkát végeznek. Egy másik, a Bell Leadership által készített felmérésből az is kiderül: a humor a második legkívánatosabb vezetői tulajdonság az alkalmazottak szemében a biztos erkölcs után.

Bár csodaszernek tűnik, nagyon óvatosan kell bánni vele. Ha nem megfelelő helyen vagy nem megfelelő stílusban jelenik meg, visszavonhatatlan károkat okoz. A mértéket sem jó eltéveszteni. Ahogy a só az ételben, kismértékben elengedhetetlen, de túl sok már ehetetlenné teszi a fogást. Hogy mi az ideális szintje a humornak, az jelentős részben a cégkultúrán múlik. A kevésbé hierarchikus cégeknél, ahol ösztönzik, hogy a dolgozók vállalják önmagukat és véleményüket, az emberek általában a humorra is nyitottabbak. Ugyanakkor egyértelmű, hogy egyenrangú felek között könnyebb viccelni, hiszen a főnök mindig kockázati tényezőt jelent. Ilyen viszonyban pedig elsősorban a magasabb státuszú félnek kell tudnia, hol a határ. Ami biztosan működik, az az önirónia. Ha magunk vagyunk vagy cégünk a humor cégtáblája, anélkül vidámkodhatunk, hogy akár csak véletlenül is megsértenénk másokat. Ha nem ezt választjuk, akkor is tilos egy másik jelenlévőt tenni céltáblává.

Az eladásban

Ha viszont jól használjuk, a humor kiválóan alkalmas arra, hogy kiemelje a tömegből például a hosszú konferencia huszadik előadóját, akinek így sikerül fenntartania a hallgatóság figyelmét. Egy poén még visszajelzésnek is kiváló, hisz ha a közönség nevet, az azt jelenti, hogy meg is értették a mondanivalót. Kiváló eszköz a felhasználói élmény fokozására, és egy jól elhelyezett viccnél szinte semmi nem teszi elkötelezettebbé a vevőket. Az eladás alapja a potenciális vevőben kiépített bizalom, a bizalom pedig mindig érzelemmel kezdődik. A humor pedig érzelmeket – elsősorban meglepődést és szórakozást – generál. Azt mondják, ha sikerül megnevettetni egy ügyfelet, az már nem fog üres kézzel távozni, mert ezzel az aktussal kilép védekező szerepéből, és átadja magát a pillanatnyi helyzetnek.

A siker titka, hogy meg kell találnunk a megfelelő helyet, és pontosan érezni kell a határokat. Aki például a pénzügyi vagy panaszkezelési osztállyal van kapcsolatban, nem biztos, hogy értékel egy viccet, egy értékesítő viszont lehet, hogy épp ezzel lopja be magát a vevő szívébe. A jó vicc a marketingben kreatív, rövid és frappáns, összhangban van a márkánkkal (bármilyen viccesen szidjuk is a politikusokat, de hogy segít ez eladni bármit?), SENKI ellen nem irányul. Nem könnyű eltalálni azt a szűk mezsgyét, ami működik, de megéri

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo