Új pénz innovatív kkv-knak

A Horizont 2020 kkv eszközeit kifejezetten a kiemelkedően innovatív mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak találták ki. A rendszer a 2007-2013-as időszak pályázataihoz képest jelentősen leegyszerűsödött és több forrással is rendelkezik.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Az összesen 79 milliárd euróból gazdálkodó program első évében, 2014-ben 7,8 milliárd eurót fordítanak olyan projektek támogatására, amelyek a bizottság szerint tucatnyi területen teszik majd jobbá az emberek életét. Egészségügyi, digitális, információs biztonsági és az úgynevezett intelligens városok megteremtése – sorolja a projektek típusait közleményében az Európai Bizottság. A Horizont 2020-ban a források 15 százaléka, 12 milliárd euró a kkv-k számára elérhető, a kis-és középvállalkozások több mint negyven féle programban vehetnek részt. A magyar kkv-k 5 millió eurós támogatást nyerhetnek el 70-100%-os intenzitás mellett. A program összesen 70 milliárd eurónyi pályázható összeggel minden kkv innovációt támogat, amelynek célja, eredménye a növekedés és munkahelyteremtés.

A Horizont 2020 keretprogram első ízben foglalja egységes keretbe valamennyi európai uniós kutatás- és innováció finanszírozási eszközt. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezzel egyidejűleg drasztikusan visszaszorítja a bürokráciát, a szabályok és eljárások egyszerűsítésével pedig a legjobb kutatók és még több innovatív vállalkozás érdeklődését igyekszik felkelteni.

Három pillérén belül lehet támogatáshoz jutni, melyek a következők: „Szociális kihívások”, „Ipari vezető szerep” és a „Kiváló tudomány”.

Az „Ipari vezető szerep” pilléren belül három részcélra lehet pályázni:

Vezető szerep az ipari technológiák területén részcél keretében az alábbi témákra: információs és kommunikációs technológia, nanotechnológia, anyagtudomány, biotechnológia, gyártás, űrkutatás.

Az infokommunikációs technológia témán belül például az alábbi területekre lehet projekteket beadni:

  • A rendszerek és alkatrészek új generációja
  • Fejlett informatika
  • A jövő Internete
  • Tartalom technológiák és információ menedzsment
  • Robotok
  • Mikro- és nanoelektronika technológiák, fotonika
A fenti területeken belül számos témára fog megjelenni felhívás a 2014-2015-ös időszakban.

Egy másik részcél a tőkefinanszírozás, mely innovatív pénzügyi eszközöket kombinál, adósság és tőkefinanszírozó elemek vannak benne.

Az adósság finanszírozás keretében például kölcsönt, garanciát, viszont-garanciát lehet igénybe venni. A finanszírozásban elsősorban olyan induló kkv-k részesülhetnek, amelyek képesek lehetnek egy innovációs projekt kivitelezésére és a gyors növekedésre. A program keretében a vállalkozások segítséget kaphatnak, hogy hogyan válhatnak vonzóbbá a befektetők számára.

A finanszírozást az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap és egyéb pénzügyi intézeteken keresztül nyújtják.

Az EBA a tőke közvetítők, bankok és kockázati tőkealapok kiválasztásában játszik majd szerepet, az EBB pedig közvetlenül fogja kihelyezni a kölcsönöket, továbbá pénzügyi közvetítőkön keresztül fogja támogatni az 500-3000 fős nagyvállalatokat. A jövőben további közvetítők is csatlakozhatnak a rendszerhez.

Máricusban nyílnak a kkv eszköz pályázatok!
A Horizon 2020 program 2014-2015. évi kiírásai 2013. december óta publikusak, azonban a kifejezetten a kkv-k innovációs tevékenységének támogatására irányuló finanszírozási eszköz pályázatai márciustól nyújthatók be. A pályázati lehetőség egész évben nyitva áll a pályázók előtt, a projektindítás elhúzódásának megelőzése érdekében több értékelési határnappal (az időpont első ízben az első fázis vonatkozásában 2014. június 18., a második fázis vonatkozásában október 9.)
A kölcsön úgy működik, hogy az EBA garanciát nyújt a pénzügyi közvetítőknek, és a bank nyújtja a kölcsönt a végső kedvezményezetteknek.  Ezen belül a kutató-fejlesztő kkv-k és az 500 fő alatti nagyvállalatok is kaphatnak finanszírozást. Az EBA garanciaszervezeteknek viszont garanciát is ajánl. Azok a kkv-k, amelyek kutatás-fejlesztési projektjükhöz ilyen kölcsönt szeretnének igénybe venni olyan bankokhoz kell fordulniuk, melyek az EBA-val együttműködnek. A források elosztása nincs előre meghatározva, az igények jöhetnek akármilyen iparágból, országból vagy régióból, azonban minden projektnek figyelembe kell venni a környezeti szempontokat.

A tőkefinanszírozást az EBA pénzügyi közvetítőkön keresztül nyújtja, melyek többek között üzleti angyalokkal is együttműködhetnek. A finanszírozás lehet kockázati tőke és kvázi törzsrészvény, amely hátrasorolt kötelezettségként jelenik meg a vállalkozás mérlegében.

A harmadik részcél az „Ipari vezető szerep” pilléren belül a kkv-k innovációja, ahol mindenféle innovációt támogatnak.

A pályázati folyamat három szakaszból áll:

  1. szakasz: csak egyedül lehet pályázni üzleti tervvel. Ide az összes forrás 10 %-át lehet tervezni. A pályázatnak tartalmaznia kell az üzlet alapját jelentő ötletet, piacfigyelést, a célcsoport elemzését és a projekt társadalmi-környezeti hasznára vonatkozó részt. A szakasz megvalósulásának az eredménye egy aktualizált üzleti terv. Ez a szakasz akár ki is hagyható és rögtön a második szakaszra is lehet akár pályázni, azonban az aktualizált üzleti tervnek akkor is rendelkezésre kell állnia.
  2. szakasz: Itt már nem csak egyedül lehet pályázni, hanem alvállalkozókat is be lehet vonni. Akár ezzel a szakasszal is lehet kezdeni a projektet. Erre a szakaszra a források 88 %-át lehet tervezni. Ebben a szakaszban a fejlesztésre, prototípus készítésre, tesztelésre, próbaüzemre, piaci reakciók felmérésére lehet pályázni. A szakasz végére meg kell lennie egy befektető-kész üzleti tervnek.
  3. szakasz: Piacra jutás - vagyis a valódi piaci megvalósítás fázisa. Itt már nem közvetlen finanszírozásra, hanem üzleti alapú, közvetett tőkefinanszírozási támogatásról van szó, hasonlóan a kockázati tőke befektetők által nyújtott támogatás típushoz.
A projekteket meg lehet valósítani konzorciumban és egyedül is és alvállalkozókat is igénybe lehet venni. A konkrétumok a pályázati felhívásoktól függenek.

A pályázatokban egyébként nem csak olyan cégek projektjeit várják, akik rutinszerűen visznek végbe kutatás-fejlesztési tevékenységeket, azonban csak a kiváló projekteket támogatják.

A Támogatási Megállapodás megkötése után a támogatás egy részét előre utalják. Ezáltal viszonylag könnyen finanszírozható a projekt. A vissza nem térítendő támogatásoknál a támogatás mértéke akár 100 % is lehet.

Gyetvainé Zováth Anikó Unio Tender Europa Kft.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo