hirdetés

Továbbra is az iroda a legkeresettebb ingatlan

A kedvező nemzetközi és magyar gazdasági környezet összesen 133%-os befektetési volumenbővülést eredményezett 2016-ban az előző évhez képest, így a magyarországi kereskedelmi ingatlanok tranzakciós értéke elérte a valaha volt második legmagasabb, EUR 1,7 milliárdos értéket. A legkeresettebb ingatlan típus 2016-ban továbbra is az iroda maradt 56%-os részesedéssel, amit a kiskereskedelemi ingatlanok követtek 25%-al, majd az ipari, logisztikai projektek 11%-os részesedéssel.
hirdetés

A magyar befektetők 2016-ban is meghatározó szereplői maradtak a befektetési piacnak közel 37%-os részesedéssel. Az év során az összes jelentős hitelminősítő cég az ország adósbesorolását befektetésre ajánlott kategóriába emelte, ennek is köszönhetően az év során számos új nemzetközi befektető jelent meg a magyar piacon.

Kép:sxc

A befektetési piac dinamikájának változását jól mutatja, hogy a volumen több mint megkétszereződött. A növekedés egyik mozgatórugója a befektetések méretében is keresendő, a tavalyi év során átlagosan 15 millió euró, míg 2016-ban 25 millió euró volt az ügyletenkénti méret. A növekvő kereslet a tavalyi évekhez képest 0,5-1,0%-kal csökkenő „prime” hozamokban is megmutatkozott. A jellemző „prime” irodahozam 2016 végén 6,5%-ra csökkent, míg a kiskereskedelmi (bevásárló központok) eszközök esetében ugyanezen mutató 6,25%-on állt, illetve ipari/logisztikai ingatlanok 8,25%-os hozamon cseréltek gazdát.

Nőttek az ingatlan árak az EU-ban,
A lakóingatlan árak az euróövezetben 4,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek 2016 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, Magyarországon mérték a második legnagyobb növekedési ütemet, 9,7 százalékost.
2017 várhatóan hasonlóan aktív év lesz, mint 2016 volt, több hozzáadott értékkel rendelkező befektetéssel és nagyobb méretű portfolió ügylettel, mint a korábbi években; további hozamcsökkenéssel és bérleti díj emelkedéssel párosulva. Az új belépők főként Brit és Észak-Amerikai magántőke kezelő cégek, Dél-Afrikai tőzsdén jegyzett és magánvállalatok. Továbbá a német és osztrák intézményi befektetők is egyre inkább visszatérnek a magyar piacra. Nettó befektetés szempontjából a legaktívabbak a német intézményi befektetők voltak, akik 130 millió eurós pozitívummal zártak, vagyis ennyivel többet költöttek, mint amennyi értékben értékesítettek kereskedelmi ingatlanokat.

„2016 döntő év volt a magyar befektetési piacon az elmúlt években elért fokozatos növekedést követően. A kulcs nemzetközi befektetők visszatérése a magyar piacra, illetve a hazai vevők növekvő száma segített abban, hogy Magyarország visszakerüljön az európai ingatlanbefektetési piac térképére” nyilatkozta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának befektetési igazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo