hirdetés

Tízezrek maradtak munka nélkül a korrupt könyvvizsgálók miatt

Súlyos mulasztásaik miatt sokmilliós bírságokat szabott ki nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégekre és feldarabolásukat tervezi a brit pénzügyi felügyelet.
hirdetés

A PriceswaterhouseCoopersnek rekord összegű, 6.5 millió fontos bírságot kell fizetnie, mert súlyos hibákat követett el a BHS áruházlánc vizsgálatánál és a vállalkozás csődbe ment, 11.000 alkalmazottja vesztette el munkáját. A PwC-nek eredetileg 10 milliót kellett volna fizetnie, miután azonban vállalták a felelősséget, olcsóbban megúszták.

Kép: AT Kerney

A napokban egy másik óriás nemzetközi könyvvizsgáló, a KPMG nagy-britanniai vállalkozását ítélte 3.2 millió fontos bírságra a felügyelet, miután egy szoftvercég vizsgálatánál vétett súlyos hibákat.

Még a fentieknél is nagyobb feltűnést keltett korábban, amikor parlamenti bizottság vizsgálta a Carillion, a második legnagyobb brit építési és szolgáltatási cég januári összeomlását. Ott 20.000 munkahely tűnt el.

A Carillion gazdálkodását az elmúlt 19 évben a KPMG és a Deloitte végezte, mellettük a PwC és az ágazat negyedik nagy képviselője, a

A cégvezetők negyede természetesnek tartja a megvesztegetést
A cégvezetők közel 40 százaléka szerint az üzleti életben gyakori jelenség a vállalati visszaélés. Magyarországon minden ötödik válaszadó úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés, ami felülmúlja mind a régiós országok, mind a fejlődő piacok átlagát – állapítja meg az EY legfrissebb globális felmérése.

EY dolgozott tanácsadóként. A törvényhozási bizottság jelentése javasolta: vizsgálják meg a lehetőséget, hogy szétdarabolják a nagy könyvvizsgáló vállalkozásokat.

Mint kitűnt, a brit tőzsdei vállaltok 95 százaléka a négy nagy könyvvizsgálót bízza meg az ellenőrzéssel, miközben a feladatok összefonódnak: a nagyok a kontroll mellett tanácsadást is kínálnak, az utóbbi pedig jóval jövedelmezőbb számukra, mint a könyvvizsgálat.

Következmény: a vizsgálók szemet hunynak hiányosságok felett, hogy megkapják a tanácsadói megbízást.

A pénzügyi felügyelet azt javasolja, bontsák fel a cégeket, nyújtsák külön vállalkozások a különböző szolgáltatásokat, így elkerülhetők a mulasztások és kialakulhat a monopolizált piacon a szükséges verseny.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo