Tíz kérdés, amit fel kell tennie a könyvelőjének!

A könyvelés, különösen egy kisvállalkozás esetében nem bonyolult dolog, akár házilag is megoldható. Ugyanakkor kihagyni egy profi könyvelő szolgáltatásait végzetes hibának is bizonyulhat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy induló vállalkozásnak fontos a könyvelői segítség – Kép: Pixabay

Egy jó könyvelő aranyat ér. Nem csak azért, mert rendesen kézben tartja a számlákat, ellenőrzi a kiadásokat és a bevételeket, ezen felül befizeti az adót. Hanem azért is, mert megakadályoz a végzetes pénzügyi ballépések elkövetésében, esetleg olyan kiskapukra hívja fel a figyelmét az adózásban, amelyekről nem is hallott. Magyarországon jellemzően tizenkét adót és járulékot fizetnek a vállalkozások, de összesen 55-féle van hatályban. Könnyű közöttük eltévedni.

Ahhoz azonban, hogy egy szakértő könyvelő szolgáltatásait a legjobban ki tudja használni, azt is tudnia kell, mit kérdezzen tőle. Adunk 10 egyszerű tippet, hogy ne beszéljenek el a könyvelőjével egymás mellett. (Fontos azt is tudni, hogy mit és miből könyvelhet le a könyvelő.)

– Milyen gyakran találkozzanak? Egyszerű és talán túl egyértelműnek tűnő kérdés, de éppen ezért rendkívül fontos is. Cégmérettől függően a negyedéves találkozóktól kezdve a napi megbeszélésekig bármi előfordulhat. Tisztázzák azt is, szükséges-e személyesen találkozniuk, vagy elég, ha telefonon vagy elektronikusan érintkeznek.

– Hogyan élje túl az adózási időszakot? Az éves bevallás ideje nem csak az Ön életében káosz – egy könyvelő általában tavasszal adja be az összes ügyfele bevallását, és azt sem tudja, hol áll a feje. Ha azt szeretné, hogy időben és pontosan meglegyen a bevallása, ne várjon az utolsó pillanatig. Beszéljék meg, milyen papírokra van szükség a bevallás leadásához, és adja át őket időben.

Négy tipp kezdőknek a könyvelés útvesztőihez
Hacsak nem végzett számvitelt, a könyvelés szó hallatán valószínűleg lúdbőrözni kezd a háta. A kezdő vállalkozók számára pedig még inkább ijesztő lehet a könyvelés világa. Adunk néhány tippet az ismerkedéshez a számlákkal és pénzügyi műveletekkel.
– Milyen témákat kell megvitatniuk? Egy jó könyvelő nemcsak a számlák és adóbevallások világában tud segíteni, hanem olyan pénzügyi témákban is, amelyek nagyon is pénztárcába vágóak a cég szempontjából. Mi legyen az önkéntes pénztárakkal, megtakarítási programokkal, béren kívüli juttatásokkal, cégautóval, irodabérléssel? Egy jó könyvelő mindezekre választ tud adni, sőt segít felépíteni egy olyan pénzügyi rendszert, amely hosszabb távon is vállalható és fenntartható a vállalkozása számára.

– Hogyan tud a cége növekedni? Egy jó könyvelő segítséget tud nyújtani abban is, hogy cége hogyan növekedhet az idő folyamán. A kérdés csak az, együtt tudnak-e működni. Ehhez ugyanis szükség van egy teljesen őszinte pénzügyi modellre, amelyet időről időre felülvizsgálnak, tarthatóak-e a benne foglaltak.

– Hogyan alakul a cash flow? A cash flow ismerete elengedhetetlen egy hathatós céges küldetés megfogalmazásához, illetve ahhoz, hogy tartsa is magát ehhez a vállalkozása. Egy alapos és részletes cash flow előrejelzés összeállítása nem hozza általában tűzbe az embereket, de pont erre van a könyvelő. Vegye igénybe a szakértelmét, hogy létrehozhasson egy olyan modellt, amely hosszú távon fenntartható, rendszerezi a kiadási és bevételi oldalt, és segít túlélni a szűkös időszakokat.

Megéri tudatosan!
Egy vállalkozás pénzügyi stabilitásához kevés egy jó könyvelő. Tudatos, a területen jártas vezetőre van szükség. Szakértőnk tapasztalatai szerint a pénzügyi tudatosság legmagasabb szükséges szintjére eljutni sem ördöngösség. Lássuk az útvonalat!
– Mennyi kell a nullszaldóhoz? Egy könyvelőnek meg kell tudnia mondani a számok alapján, hol van a fedezeti pont, mekkora forgalmat kell a cégének bonyolítania ahhoz, hogy nyereséges vagy legalább nullszaldós legyen. A fedezeti pont ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy be tudja árazni a termékeit és szolgáltatásait, meg tudja becsülni, mennyi időt és erőforrást kell rááldoznia a cég működésére.

– Mennyit ér a cége? A könyvelőjének azt is meg kell tudnia becsülni, mennyit érhet a cége a piacon, a birtokában lévő eszközök alapján. Még jobb, ha ismeri a piacot, így meg tudja mondani, a többi cég milyen értékekkel bír, mi alapján mennyit ér, és mi az Ön vállalkozásának piaci helyzete hozzájuk képest.

– Tud-e segíteni a céges szerződésekben? A céges szerződések általában az ügyvéd asztalára tartoznak, azonban vannak bizonyos adózási és piaci kérdések, amelyekben a könyvelő inkább otthon van. A vállalkozása számára a legjobb, ha az ügyvédje és a könyvelője aktívan együtt tudnak működni a szerződések kidolgozásakor.

– Vannak-e speciális iparági szabályok? A különféle vállalkozások különféle adózási kategóriákba esnek, kedvezményekre jogosultak, vagy éppen extra adók terhelik őket. A könyvelőjének tisztában kell lennie ezekkel, hogy a lehető legpontosabb képet kaphassa a működésről – akár még azelőtt, hogy belevágna az üzletbe.

– Milyen hibákat szoktak elkövetni az ügyfelek? Ne higgye magát okosabbnak a többi vállalkozónál, különösen a kezdő vállalkozók általában ugyanazokat a hibákat szokták elkövetni – a könyvelőnél is. A könyvelője valószínűleg számtalan példát tud felhozni a praxisából – tanuljon tehát a mások hibáiból ahelyett, hogy a saját bőrét és cégét vinné vásárra.

De hogyan válasszunk könyvelőt?
A könyvelés az a feladat, amit a vállalkozások többsége – még a legkisebbek is – „kiszerveznek”. Vannak hangzatos hirdetések, nem feltétlenül kell beugrani nekik. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük le jövendőbeli könyvelőnket. De hogy mit vizsgáljunk? Szakértőnk itt segít!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo