Tippek, hogyan legyen nyerő az üzleti kapcsolatban!

Egy üzleti partnerség éppolyan stádiumokból áll, mint egy párkapcsolat – és pontosan ugyanazokat a hibákat lehet elkövetni benne. Kövesse tippjeinket, hogy Ön legyen a nyerő az üzleti partnerségben!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Egyedül nem megy. Minden kkv-nak szüksége van üzleti partnerekre, és nem csak vevőkre gondolunk! Akár költségcsökkentés, akár értékesítés, ügyfélszerzés céljából jobb másra is támaszkodni, nem utolsósorban pedig a megfelelő üzleti partnerek lehetnek akár a külpiaci terjeszkedés sikerének kulcsai is. Csakhogy az üzleti partneri viszony éppolyan gyorsan válhat ingataggá mint egy párkapcsolat, a felek ugyanazokat a hibákat követik el, pedig könnyen elkerülhetjük ezeket. Megmutatjuk hogyan.

Keresd az igazit!

Ne engedjünk a legelső kérőnek, aki az utunkba kerül, hanem keressük meg az igazit. Ahhoz hogy több vasat tarthassunk a tűzben fel kell tehát vennünk a kapcsolatot a hozzánk hasonló cipőben járó cégekkel. A kapcsolatépítésre a legjobb módszer az üzleti klubokon, konferenciákon való részvétel, ahol a hasonló cégekkel találkozhatunk. (Kapocsnak lenni két ember között az egyik leghatékonyabb kapcsolatépítő trükk! De van további 6 jó tippünk.)

„Te tedd le! Te tedd le előbb!”

Ha megtaláltuk azt az üzleti partnert, aki első pillantásra az igazi lehet, éppúgy a mézeshetek következnek, mint egy párkapcsolatban, amikor a friss szerelmesek nem tudnak dűlőre jutni, ki tegye le előbb a telefont. Ebben a szakaszban az üzleti partnerségben is az őszinteség a legfontosabb, hogy ne csúnya kiábrándulás legyen a nagy lángolás vége. Tárjuk fel készségeinket és üzleti potenciálunkat őszintén a partner előtt és várjunk el hasonló nyíltságot!

3 érv, hogy miért érdemes ismerni az üzleti etikettet
Még ma is sokan azt hiszik, az „üzleti etikett” – „úri huncutság”. Valójában viszont hatékonyabbá és a vásárlók számára vonzóbbá teszi a céget és konkrét versenyelőnyt jelent.
„Hol vagy most?”

Ha már kialakult a partnerség, következik a bizalom kiépülésének a szakasza. Ebben a fázisban az üzleti partnerek már egymásra támaszkodnak, de köztük a bizalom még törékeny, mint egy friss párkapcsolatban, ahol már tisztában vagyunk a saját érzéseinkkel de nem bízunk a partnerben. Ebben a szakaszban sok cég azt a hibát véti, hogy kihasználva a partner bizalmát a megállapodás feltételeinek megváltoztatására törekszik, az partner igényeinek figyelembevétele nélkül. Ám ezzel éppen azt a kialakuló bizalmat rombolják le, ami a hosszú távú üzleti partnerség alapja lehetne. Természetesen vis maior helyzet mindig előállhat, de ekkor is törekedjünk a megállapodás feltételeinek teljesítésére.

„Mi a gond?”

Ha már kialakult a partnerség, a dolgok mennek a maguk útján, a párkapcsolatok gyakran fulladnak érdektelenségbe. Az üzleti partnerek között gyakran hasonló a helyzet: csak akkor kommunikálnak egymással, ha valami probléma merül fel – vagy még akkor sem. Apróságok mindig adódhatnak, amelyek miatt úgy érezhetjük, hogy nem érdemes zaklatni a partnert, csakhogy ezek az apróságok idővel hajlamosak hegynyi méretűvé nőni. (Pl. Rendszeresen rossz a teljesítési határidő a számlán. Nem tűnik nagy bajnak, de akár ezen is elhasalhatunk egy adóellenőrzésen.)  Így a cégek eltávolodhatnak egymástól és előbb-utóbb másik üzleti partner után néznek. Fontos tehát, hogy a partnerek között létezzen egy rendszeres kommunikációs forma, akár havonta egyszeri személyes találkozó, ahol az ilyen, vagy az esetleg más felmerülő kérdéseket megbeszélhetik.

„Te is, én is!”

Az érett üzleti partneri kapcsolatban se feledkezzünk meg a fontos apróságokról. Éppúgy, mint egy párkapcsolatban az apró figyelmességek tartják olajozottan az üzlet gépezetét. Ne feledkezzünk meg a partner számára jeles napokról, küldjünk egy üdvözlőkártyát, vagy kis ajándékot karácsonyra, éreztessük vele, hogy fontos, értékes számunkra. Az is fontos, hogy lehetőleg egyenlően osszuk fel a feladatokat, hogy  senki ne érezze úgy, hogy a másik többet vagy kevesebbet tesz a cégért.

Öt csalhatatlan jel, hogy itt az ideje a szakításnak!
Az üzleti kapcsolat nem párkapcsolat. Kézzelfogható anyagi hátránnyal jár, ha a felek nem illenek össze vagy nem csiszolódnak egymáshoz. Ha egy idő után úgy érzi, nem a megfelelő üzleti partnerrel sodorta össze a sors, kezdje el figyelni a jeleket, valóban annyira különböznek-e egymástól, hogy jobb lesz befejezni az együttműködést.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo