hirdetés

Tippek a pénzzavar elkerüléséhez

A kisvállalkozások jelentős része számára a cash-flow megfelelő menedzselése a siker és a bukás közötti különbséget jelentheti. Ahhoz, hogy alap szinten rendben legyenek a dolgok, nem kell sok – inkább csak egy kis odafigyelés.
hirdetés

Készüljünk fel a legrosszabbra

A biztonságos cash-flow azt jelenti, hogy mindig van pénzünk kifizetni mindent, amit kell. Azonban megtartani az egyensúlyt egyáltalán nem egyszerű, hiszen a szállítók és az ügyfelek prioritásai különböznek. Sok kisvállalkozás úgy dől dugába, hogy rengeteg megrendelése van – csak épp még nem érkeztek be a pénzek. Persze, a késedelmes fizetés nem szép dolog. De ahelyett, hogy kesergünk rajta, próbáljunk meg úgy tervezni, hogy felkészülünk a legrosszabbra. Vagyis ne egyetlen bejövő tételtől függjön, hogy be tudjuk-e időben fizetni az áfát. Ami igazán fontos, arra mindig kell, hogy legyen pénz a kasszában. Akkor is, ha épp senki nem fizet nekünk.

Ugyanakkor fontos, hogy ne mi érezzük rosszul magunkat azért, ha valaki nem fizet. Mi a tőlünk telhető maximumot nyújtottuk, leszállítottuk a terméket vagy elvégeztük a szolgáltatást. A minimum, hogy kifizetik nekünk az árát. Nem kínos „kényszerítő eszközöket” bevetni, hogy biztosítsuk, a pénzünkhöz jutunk. A követeléskezelés fontos céges terület, nem szégyenfolt.

Kép:Freepik.com

Muszáj tervezni!

A kisvállalkozások – mint a hogy a magánemberek nagy része is – teljesen tervek nélkül működik és inkább a pillanatnyi helyzetekhez alkalmazkodik. Ez a túléléshez elég lehet, de a sikerhez csak nagyon-nagyon nagy és nagyon ritka szerencsével. A tervezés arra teremt lehetőséget, hogy pontosan lássuk a költségeket és a tervezett bevételeket – vagyis, ha az egyik oldalon változás történik, sokkal könnyebben tudjuk kitalálni, mit kell tennünk ahhoz, hogy visszanyerjük az egyensúlyt. A tervezésnek nagyon fontos része a költség oldal is! Ha azonnal tudjuk, hol tudunk valamicskét megtakarítani még az adott hónapban, az sok mindent megváltoztathat.

Brutális őszinteségre van szükség

A cash-flow problémáinkért – ahogy egyéb gondjainkért sem – okolhatunk teljes egészében másokat. Persze, vannak késve fizető ügyfelek, de ha komoly pénzzavarba kerülünk, annak általában mélyebb oka van. Lehet ez egy rosszul kitalált termék, az eltunyult értékesítési csapat, vagy akár észrevétlenül rajtunk lógó, felesleges költségek. Sokkal jobban járunk, ha szembe nézünk ezekkel a gondokkal és változtatunk rajtuk, mielőtt még késő lesz.

Hitelezzünk körültekintően

A legjobb persze az, ha egyáltalán nem hitelezünk. De ez sok esetben sajnos nem megoldható. Ha viszont valaki a mi pénzünkön akar ülni, legalább jól nézzünk utána, ki is ő! Nem csak az a kérdés, hogy mennyire megbízható az adott partner, hanem az is, hogy ér-e összességében annyit, amiért érdemes kockázatot vállalnunk miatta. Szakértőnk itt ad tanácsokat ahhoz, hogy kerüljük el, hogy valaki lelépjen a jól megérdemelt pénzünkkel.

Dolgozzunk azon, hogy mielőbb pénzt kapjunk

A legjobban tervezhető pénz az, ami már a kasszában van. Vagyis hiába egy nagy megrendelés, vagy hosszabb távú szerződés kilátása, a legjobban azzal járunk, ha a vevő azonnal fizet. Ne hagyjuk, hogy megpuhítson az, hogy összességében mennyit is kereshetünk az adott vevőn! Tárgyaljunk keményen a fizetési feltételekről és végképp ne menjünk bele olyan „rugalmasságba”, hogy a mi fizetésünk határideje attól függjön, hogy az adott partner mikor kap pénzt valaki mástól.

Cash-flow előrejelzés – mit rontunk el?
A cash-flow előrejelzése nagyon fontos egy fejlődő kisvállalkozás életében, sokan mégsem fordítanak rá figyelmet. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és pár tippet, hogy elkerüljük őket.
De nem csak a keménység lehet célravezető. Próbálkozhatunk kicsi – 1-2 százalékos – kedvezményeket ajánlani azoknak, akik a számla lejártának határideje előtt fizetnek. Túl egyszerűen tűnik? A tapasztalatok szerint működik. Ráadásul az ügyféllojalitásra is jótékony hatással van egy ilyen lépés. Ezzel párhuzamosan viszont nyugodt szívvel emelhetjük a szerződésben rögzített késedelmi kamat mértékét is.

Gondoljuk meg, milyen fizetési módot preferálunk

A különböző fizetési módok esetén van különbség abban is, hogy mikor lesz a pénz a mi számlánkon. Amikor döntünk arról, hogy merre tereljük a vevőket, ezt is vegyük figyelembe. A kártyás fizetés például mindenképpen lassabb, mint ha a kezükbe kapjuk a bankó kötegeket – viszont sok esetben növeli a vásárlási hajlandóságot. Szóval ezt jól át kell gondolni.

Ne igyunk bort, ha vizet prédikálunk

Vagyis, ha minden erőnkkel és hangunkkal azon vagyunk, hogy időben fizessenek nekünk, koncentráljunk arra, hogy mi is így tegyünk. A sikeres üzlet a legnagyobb részben a jó üzleti kapcsolatokon múlik – vagyis ahhoz, hogy működjön, megbízhatónak és hitelesnek kell lennünk. Ezt pedig kevés dolog ássa alá jobban, mint ha folyamatosan a pontosságról papolunk, közben mi késünk a legtöbbet.

A cikk a Telegraph írása alapján készült.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo