Tényleg a végét járja a marketing?

A marketing, ahogy korábban ismertük, nem létezik. Ma a fogyasztó irányít, a változások pedig gyorsabbak, mint valaha. Még sincs ok ijedtségre!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a vállalkozásunk a legjobb marketingcsapattal rendelkezik, melynek tagjai a kezüket a legújabb trendek pulzusán tartják, még akkor is nehéz lépést tartani a változásokkal. De ne essünk kétségbe, ha nem tudunk követni minden újabb trendet! Lényeg, hogy megértsük az alapvető változásokat, átlássuk, hogyan alakult az alapvető megközelítés – így már a megfelelő irányba fordíthatjuk a kommunikációt. A legfontosabb üzenet: ma a fogyasztó irányít. Ezt a változást alapvető fontosságú felfognunk, hogy ne ragadjon le a marketingstratégiánk a régi gondolkodásmódnál, ami nem működik többé.

A fogyasztó irányít

A mantra: a középpontban a fogyasztó. És nem csak addig, ameddig leemeli a terméket a polcról, és a kasszához megy vele! Ennél többet kell adnunk!  Amikor egy vásárló felkeresi az üzletünket, kevés, ha csak megpróbáljuk eladni a polcon lévő termékeket. Élményt kell nyújtanunk az első perctől kezdve, amikor átlépi a küszöböt. Le kell nyűgöznünk, hogy elkötelezettséget alakítsunk ki benne, érzelmeket, elégedettséget ébresszünk. (Egy idei kutatás szerint a magyar fogyasztók 26 százaléka hajlandó akár 10 százalékkal is többet fizetni a termékekért vagy szolgáltatásokért, ha egyúttal kimagasló ügyfélélményt kap.)

Használni a tudást
Ha eleget tudunk az ügyfelekről, ez a rendszeres, „épp jókor” érkező üzenet a visszatéréshez vezető utolsó lökés lehet. Ha tudjuk, mikor vásárolt valaki nálunk például egy nyomtatót, azt is tudjuk, hogy átlagos használat esetén mennyi idő múlva lesz szüksége új tonerre hozzá. Ne várjuk meg, amíg a sarki boltban veszi meg! Küldünk kedves és ellenállhatatlan ajánlatot a pótlásról épp akkor, amikor kezd kifogyni a festék!
Elkötelezett fogyasztókat csak látható márkával lehet megtartani, vagyis minél többször a vásárlók szeme elé kell kerülnünk. Küldjünk rendszeresen ajánlatokat e-mailben, különösen a rég nem látott ügyfeleknek! Vessünk be igazán személyes hangvételt, hogy visszacsábítsuk őket. Vállalkozóként fel kell ismerni minden egyes vásárló az adott tranzakción túli értékét is – így gondolkozhatunk róluk hosszú távon. Ha például bevonjuk a hűségprogramunkba, folyamatosan lássuk el információkkal a termékeinkről a kedvezményekről, akciókról.

Ki vagyok én?

Tehát: minden vásárlónak elkötelezett vásárlóvá kell válnia, ez lenne a cél. (A vásárlói hűség 4 alaptételéről itt olvashat részletesebben.) Ez pedig csak akkor működhet, ha megmutatjuk a márkánk mögött álló személyiséget. A vállalkozás tulajdonosának láthatóvá kell válnia, még akkor is, ha nem kis családi cégről van szó, és nem tud minden alkalommal a pult mögött állni. A megismerés fontos lépés, hiszen a személyes impulzus nagyon sokat nyom a latban a hűséges vásárlóknál. Nem kell mindenkivel egyesével kezet fogni, ám az üzeneteinkben, az e-mailekben nyugodtan megjelenhet néhány fotó és személyes mondat.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/bplanet

A vásárlóink ismerjék meg, hogy mi teszi az üzletünket egyedülállóvá, és hogy vannak valódi emberek a termékek mögött. Mutassuk meg, hogy mitől vagyunk egyediek! Beszéljünk a vásárlóknak arról, hogy miért foglalkozunk éppen azzal, amivel, hogy mennyire szenvedélyesen szeretjük a szakmánkat! Mutassuk meg a cég mögött álló embereket! A hideg profizmus nem vonzó.

Erre a hagyományos marketingcsatornák mellett kiváló terepet kínálnak a közösségi oldalak. Minden bejegyzésben, tweetben, posztban legyen érezhető az az érzelmi töltet, amivel a saját cégünkhöz viszonyulunk.

Erre költünk még mindig, boldogan
Tényleg fontosabbá váltak az élmények, mint a dolgok birtoklása? Nos, valójában úgy tűnik, a kettő összefonódott, és a fogyasztók élményt akarnak akkor is, ha épp csak egy fagylaltot vásárolnak. Nem egyszerű marketingcsavarról van szó. Az élmények tényleg boldogabbá tesznek bennünket.
Meghalt a király, éljen a király!

A marketing halott – rémisztően hangzik. Szerencsére nem is igaz. Az viszont biztos, hogy megváltozott. A felmérések szerint a hűségprogramok, a közösségi média használata és az e-mail-marketing a legnépszerűbb marketingeszközök – de ezek is csak akkor működnek majd, ha a lehetőségekhez képest a leginkább személyre szabottabban jelennek meg az üzeneteik.

Vége azoknak az időknek, amikor általános akciós e-maillel bombázhattuk az ügyfeleket, amire rá is mozdultak. A vásárlók okosak, és felismerik a „generál” szöveget. A mobil marketing rohamos terjedése személyesebb, és ami nagyon lényeges, gyorsabb, interaktívabb marketinget hozott magával. Az azonnali reakciók, a bárhol olvasható üzenetek sokkal intenzívebbé tették a piacot, aki előbb lép, előbb arat. Követnünk kell a tempót, mert ha lemaradunk, láthatatlanná válunk.

A személyre szabottság, a strukturáltság, a jobban szűrhető igények a kisvállalkozásoknak is új lehetőséget teremtettek, ma már szerencsére ők is jobban odaférnek a tortához. Nem kell nagy cégnek lenni ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a tempóval, és a saját ügyfélkörünket meg tudjuk tartani. Az új, a személyességre és a pontos mérhetőségre épülő marketingmegoldások a kisvállalkozások számára aranybányát rejtenek. Az alapszintű technikai tudás mellett nem feltétlenül kell marketinges végzettség ahhoz, hogy látványos eredményeket tudjunk felmutatni. Könnyen követhetőek a kampányaink, az okos eszközök elterjedése, az újabbnál újabb applikációk, szoftverek azonnali mérést és eredménykimutatást produkálnak, és ha valami nem hozza a várt eredményt, a reakció is gyors lehet. Egy kisvállalkozás esetében pedig ahhoz sem kellenek marketingguruk, hogy elmondjuk, miért szeretjük azt, amit csinálunk. Elég csak magunkba néznünk.

A marketing rohamléptekkel fejlődik, a megszokott módszerek nem működnek többé. Fogadjuk el, és vessük bele magunkat abba, amit az új lehetőségek kínálnak. Nosztalgiázni nincs idő – kivéve, ha a fogyasztókkal osztanánk meg valami régi, kedves és szívhez szóló történetet.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo