hirdetés

Sok milliót pazarolnak el a cégek a rossz munkaerőre

Munkabírók és felkészültek a magyar munkavállalók, azonban lenne még hová fejlődniük lelkiismeretesség területén. Mégis minden ötödik alkalmazott fél éven belül lemorzsolódik, sokmilliós veszteséget okozva a vállalatoknak.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: SXC

A magyar munkavállalók kompetenciáinak rangsorában a munkabírás kapta a legmagasabb értéket (7,6), ezt követi a szakmai felkészültség (7,1), a csapatszellem (6,7), a rugalmasság (6,6), illetve az ambíció (6,5). A legalacsonyabb értékeket a maximalizmus (5,9), illetve a szakmai önképzés (5,7) kapta az Access Assessment Kft. felmérésében, amelyben száz magyar HR-vezetőt interjúvoltak meg. A felmérés arról is megkérdezte a szakembereket, hogy miben kellene előrelépni egy munkavállalónak a siker érdekében. Itt leginkább a szakmai felkészültséget, a felelősségvállalást és a lelkiismeretességet nevezték meg.

Egy állásinterjún mindenki a legjobb formáját próbálja nyújtani. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel az interjúztató is tisztában van. A HR-vezetők 13,46 százaléka szerint mindig, míg 72,12 százaléka szerint általában jobbnak tüntetik fel magukat a munkavállalók egy állásinterjú során, mint amilyenek valójában. A férfi és női kompetenciák különbözőségeit illetően a nők három kompetenciában bizonyulnak jobbnak, ezek a lelkiismeretesség, a kreativitás és a problémamegoldás. A munkabírásban mindkét nem jól teljesített, a férfiak valamivel jobban. A férfiak szakmai felkészültségét lényegesen jobbnak értékelték a megkérdezettek, viszont az adatok a nők „soft”, azaz nem közvetlenül az alapüzlethez kapcsolódó tulajdonságainak magasabb értékét jelzik. Nem meglepő, a versengést tekintve a férfiak állnak az élen. A nőknél a bátorság, míg a férfiaknál a kiegyensúlyozottság és a pozitív attitűd került a legkevésbé jellemző kategóriába.

Csak a munkavállalók fele válik be

A cégek 36 százalékánál nagyon magas a lemorzsolódás. A megkérdezett HR-vezetők közel 20 százaléka szerint már 6 hónapon belül lemorzsolódik a kiválasztottak jelentős része, azaz e cégeknél vagy el kell bocsátani, vagy más munkakörbe kell helyezni az új munkatársak minimum 40 százalékát. A most elsőként publikált „Munkaerő-elvándorlási monitor” alapján a gyakoriságokkal súlyozott ún. „Munkaerő-lemorzsolódási index” 18,5 százalékos, azaz átlagban minden ötödik munkavállalóról már fél év alatt kiderül, hogy nem válik be.

A jó melós a kkv-knak is aranyat ér
A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít a következő egy évben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez. A vállalatvezetők szerint az üzleti kérdések mellett a szakképzett munkaerő megtalálása, a munkavállalók motiválása és a versenyképes bérek biztosítása jelentheti a legnagyobb kihívást.
A megkérdezettek kétharmada szerint a kiválasztás sikere a felvételt elősegítő tesztek használatával nőne, vagy biztosan nőne. A személyiségjegyekkel foglalkozó tesztek esetén 72 százalék gondolja így. A válaszadók fele szerint a tesztek jelentősége nőni fog, de az adatok szerint jelenleg még igen jelentős a pénzben és időben kimutatható veszteség, amelyet a vállalatok elszenvednek a tesztek alkalmazásának hiánya miatt.

Tízmilliókat spórolhat egy gyors teszt

„A felgyorsult világ a tesztek világát is felgyorsította, és manapság már olyan, pár perc alatt kitölthető, néhány ezer forintért elérhető tesztrendszerek is vannak a piacon, amelyekkel sok tízmilliót tud megtakarítani már egy-egy kkv is. Ezek használatával nem csak a kiválasztás hatékonyságát lehet növelni, de egyben a vállalat üzleti sikereit is lényegesen lehet javítani, mivel a toborzási, kiképzési költségek és időráfordítás igen magasak lehetnek” – véli dr. Klein Sándor, az Access Assessment Kft. ügyvezetője. Véleménye szerint a vállalatok egy része kifinomult kiválasztási rendszereket működtet, igaz, ezek egy részének hatékonyságát is lehet javítani, de a kkv-k többsége még nem ismerte fel, mennyire fontos a piaci versenyben a gyorsan, sikeres kiválasztással megszerezhető minőségi munkaerő, és hogy a tesztelés már nem csak a multinacionális cégek kiváltsága. Ezen a területen nincsenek hazai fejlesztésű, nemzetközileg is bevált rendszerek, és a nagyvilágban sincs sok, így érdemes figyelni a tesztpiacot.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo