Robot veheti fel a következő kollégát?

A mesterséges intelligenciát és az emberi interakciót ötvöző új kommunikációs megoldást, úgynevezett chatbotot is bevetnek már a legjobb – vagy bármilyen – munkaerő megtalálására. A robot remekül elbeszélget a jelöltekkel.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 1,86 milliárdan lépnek be Facebook fiókjukba legalább havonta egyszer és 900 millióan használják a Messengert ugyanilyen gyakorisággal világszerte. Ezek a hatalmas számok arra késztetik a cégeket, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb módszereket dolgozzanak ki a célcsoportjaik elérésére akár a marketing, akár például a toborzás elősegítésére.

A chatbot olyan új eszköz, amelynek üzenetet lehet küldeni és az üzenetnek megfelelően válaszol. A botok alapvetően a mesterséges intelligenciát ötvözik az emberi interakcióval. Ezek segítségével válnak az alapvetően emberek közötti interakcióra kitalált chat programok online ügyfélszolgálatként alkalmazható felületté anélkül, hogy ehhez további rengeteg ügyfélszolgálatos kolléga felvételére lenne szükség.

Hogy fogjuk meg a fiatalokat? Megmondják ők maguk!
A munkáltatóknak egyre fontosabb, hogy sikeresen tudják megszólítani az Y generáció képviselőit is, de sokszor már az álláshirdetésük sem megfelelő. Első kézből származó információval segítünk: az Y-ok maguk mondják el, mi működik!
Menni kell utánuk

A chatbotoknak a fiatal korosztály elérésében lehet fontos szerepe, mivel e kör számára az elsődlegese kommunikációs eszközök között van a Facebook Messenger. A lehetőségeket nem csak külföldi cégek használják, például a MOL is bevetett már chatbotot a toborzásban, mivel úgy látják, éppen azokat a célcsoportokat éri el, amelyekre leginkább szüksége van.

A célcsoport által használt platformra költöztetni a cég számára fontos kommunikációt azért is megéri, mert kutatások szerint bár a felhasználók többsége rengeteg alkalmazást tölt le a telefonjára, valójában csak nagyon keveset használ ezek közül. A számok azt is mutatják, hogy a gyakran megnyitott alkalmazások között viszont előkelő helyen vannak a chat appok.

Egyre többet tudnak

A chat alkalmazásokat nem olyan régen fedezték fel a marketingesek, így már most is vannak ezen keresztül elérhető direkt vásárlási lehetőségek, jönnek a hirdetések és folyamatosan érkeznek a további fejlesztések is. A következő lépés, hogy a HR-esek is barátságot kössenek ezzel a kommunikációs csatornával.

Ahhoz viszont, hogy valódi hatékonyság növekedést lehessen elérni a chat révén, szükség van a mesterséges intelligencia bevonására is, vagyis arra, hogy robotok beszélgessenek a chaten a hús-vér ügyfélszolgálatosok helyett.

Kép:Pixabay

2016 novemberében a tengerentúli marketing és technológiai intézet, a  DigitasLBi a felnőtt lakosság körében kutatta az USA-ban a chatbot használat gyakoriságát, és megállapította, hogy a felhasználók 37 százaléka nem idegenkedik tőle. Ki gondolta volna évekkel ezelőtt, hogy az emberek hajlandóak lennének megbízni egy robotban kiskereskedelmi vásárlások alkalmával? Porszívózza a padlót, oké. Jöhet az időjárás előrejelzés is, rendben. Na de hogy egy robotra bízzuk a vásárlási kommunikációt? Úgy néz ki, itt az ideje! Változnak az idők, változik a társadalom is.

Egyelőre lehet, hogy furcsán hangzik a dolog, hiszen a jelöltek kiválasztásának fontos lépése a személyes beszélgetés. De nem is ennek kiváltásáról, inkább kiegészítéséről van szó.

Hogy hogyan? A jelentkezők – vagy a robotok által megkeresett potenciális tehetségek, akik maguktól nem is jelentkeztek a céghez – az első körben egyszerűen, számukra otthonos közegben, chaten beszélgethetnek, tehetnek fel kérdéseket a cégről. Egy fajta előszűrésről van szó, ahol kiderülhet, hogy a cég és az adott jelentkező elméletben megfelelne-e egymásnak. Amíg kiderül, mi érdekli az adott jelentkezőt, milyen készségekkel, képességekkel rendelkezik, a chatbot beszélget, ami képes információkat adni a cég juttatásairól, a cégkultúra alapjairól, ellenőrizheti a jelölt végzettségét és alap teszteket is elvégeztethet vele. Ha pedig a téma nagyon konkréttá válik, az algoritmus átirányítja a beszélgetést egy felkészült szakemberhez. Egy tavalyi cikk szerint a chatbotok a kiválasztási folyamat 75 százalékát képesek automatizálni.

Már randizni is könnyebb mesterséges intelligenciával
Már a hírek valóságtartalmát is lecsekkolja helyettünk a Google új algoritmusa, a Tinderé kiválasztja nekünk a legszexisebb fotónkat, a Macy's virtuális aszsisztense pedig a bolti vásárlást teszi gördülékenyebbé. És ez még mindig csak a kezdet.
A chatbotok bevezetéséhez rögtön egy új, korábban nem is létező szakma profi képviselőjére is szükség lehet a cégben – vagy legalábbis átmenetileg, a fejlesztés során. A chatbot szakemberek az emberi interakciókat modellezik annak érdekében, hogy az ügyfelek, jelentkezők, akikkel kapcsolatba kerülnek majd a robotok valóban úgy érezzék, mintha egy igazi emberrel beszélgetnének.

De minek ez nekem?

A magyar munkaadóknak talán már nem nagyon kell bizonygatni, hogy a jó munkaerőért kell és érdemes is küzdeni. A toborzók sok esetben már azért is komoly erőfeszítéseket kell, hogy tegyenek, hogy bármilyen jelölteket „összekaparjanak” bizonyos pozíciókra. A chat alkalmazások segítségével az átlagnál érdeklődőbb jelöltekkel van esélyünk kapcsolatot teremteni, ez pedig már arra utaló jel, hogy a későbbiekbe ők relevánsabb jelöltekké válnak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo