hirdetés

Önkritikával, önismerettel nem állunk túl jól

Minden harmadik magyar úgy érzi, hogy elboldogulna egy vállalkozás vezetésével, mert a szükséges ismeretanyag megszerezhető. Mégis csak a vállalkozók tizede képzi magát.
hirdetés

Kép: Pixabay

Míg nemzetközi viszonylatban a megkérdezettek háromnegyede, addig hazánkban csak a válaszadók alig 65 százaléka tartja pozitívnak a vállalkozói létet és az önálló vállalkozásindítás fogalmát – derült ki a Gfk Hungária felméréséből a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének konferenciáján. Ennek ellenére nagy az önbizalmunk: akárcsak a focihoz, a vállalkozáshoz is sokan „értenek”, a magyarok 37 százaléka érzi úgy: gond nélkül elboldogulna a saját vállalkozás irányításával. És tízből hét szerint erre még csak születnie sem kell - a terület megfelelő ismeretanyagokkal, szorgalommal és szakszerű segítséggel, bárki által elsajátítható.

Ám ténylegesen csak kevés hazai vállalkozó képzi magát: míg nemzetközi mezőnyben a válaszadók negyede költ rendszeresen önképzésre, addig a magyar vállalkozók alig egytizede. Ráadásul a környezetet sem érzik túlzottan támogatónak.

 Kevés embernek jó az önismerete

A vállalkozók további kihívása a helyes önismeret és énkép. Ezek hiányában aligha lehetnek sikeresek - legyen szó akár munkavállalói, akár vállalkozói létről vagy épp a munka-család egyensúlyról. Ami nagy baj: önismeret dolgában ugyanis rosszul állunk. „Az önismeret hiányának biztos jele: ha valaki úgy nyilatkozik magáról, hogy tökéletesen tisztában van magával. Az esetek többségében ez nincs így. Ha így lenne, akkor előre kiszámíthatóan reagálna korábban még nem tapasztalt emberpróbáló vagy csak váratlan helyzetekre - de általában nem így történik” - mutatott rá Almási Kitti pszichológus a FIVOSZ konferenciáján, együttműködő partnerünk, a Monster.hu közlése szerint.

Bukni nem szégyen!

Ami biztos: nem kell rettegni a kudarcoktól. Egyrészt minden vállalkozó életének velejárói - és a sikerek utólag úgyis kárpótlást nyújtanak majd. "Még a legnagyobbak is buktak. Sokszor. Donald Trump-nak például húsz alkalommal kellett ezt átélnie, de a mostani, sikeres vállalkozásom előtti próbálkozás nálunk sem volt sikeres, sőt!” - mondta el Békési Brigitta, a Beautyrobic ügyvezetője, aki szerint jelenleg a szenzitív, közösségteremtő embereké a jövő vállalkozóként. „Egyre inkább úgy tűnik: lejárt az ideje a keményen taposó, mindenáron önmegvalósító, karrierépítő és csúcsratörő embereknek. Ma az nyer, aki képes közösségeket építeni, képes a tömegeket megszólítani, megmozgatni és fogyasztóvá tenni. Ebben van ugyanis a pénz.”

Mit olvasson a sikeres vállalkozó?
A boltokban rogyadoznak a polcok a vállalkozói ismereteket kínáló kötetektől, amelyekből, úgy tűnik, minden fontos dolgot megkaphatunk, ha eleget olvasunk. Tényleg így van? Ajánlunk néhány olvasmányt, amin érdemes átrágni magunkat.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo