Olcsóbb benzin jön a héten

November 13-án, szerdán a benzin ára akár változatlan is maradhat, de akár 4-5 forinttal is mérséklődhet. A gázolaj ára 2-3 forinttal lehet olcsóbb.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a hét első napján csökkent, majd végig változatlan maradt. Ezzel a heti átlagár 5,9%-kal mérséklődött. Az észak-nyugat-európai (NWE) tőzsdén szintén 5% körüli volt az áresés, de az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon csak alig 2%-kal mérséklődtek az árak, mivel a hét utolsó kereskedési napján emelkedett a benzinár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 3,4%-kal gyengült a mediterrán és az ARA piacon, az NWE piacon valamivel mérsékeltebb volt a csökkenés. A november 4- november 8-i héten a benzin ára a mediterrán piacon volt a legolcsóbb, a gázolaj esetében az ARA piaci árak voltak a legkedvezőbbek. A gázolaj ára a különböző európai piacokon azonosan változott, csak a hét utolsó napján drágult a gázolajár. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 2,2%-kal gyengült, 222 Ft/USD volt a pénteki záróárfolyam.

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 105,9 dollár/hordós szintről a hét végére 104,3 dolár/hordóra esett, de a hét utolsó napján emelkedett az ár. A kőolajár heti ingadozó változását csak az ARA benzinár követte.

A forint árfolyama a hét átlagában a 2,2%-os gyengüléssel a piaci benzin- és gázolajár csökkenését lefékezte, a benzin esetében az ARA-piaci kisebb csökkenést "eltüntette", s a másik két piac 5% körüli árcsökkenését "megfelezte".  A piaci gázolajáraknál a 3% feletti árcsökkenést forintban számolva kicsit több mint 1%-osra tompította.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett a benzin esetében 0,3%- os emelkedéstől 3,8%-os csökkenésig terjed az árváltozás,  a gázolajnál 1,3%-os csökkenést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 4-5 forint közötti csökkentést indokolnak, az ARA-piaci változásokat figyelembe véve nem változik a benzin ára. A  gázolajnál 2 forint körüli csökkenés várható a piaci és az árfolyam adatok alapján. A benzin kiskereskedelmi átlagára a mediterrán piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 390 Ft/literre csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 413 forint/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo