Nem is olyan könnyű kenyér a CSOK

Hónapok óta igényelhető az új családi kedvezmény, de az igénylés során sorra előjönnek olyan buktatók, amelyek könnyen elkerülhetőek volnának. Néhány ilyen tipikus gondot szedtünk össze a GDN Hitelcentrum szakértőinek segítségével.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/smarnad

Már hónapok óta lehet igényelni a 10+10 millió forintos támogatást, a szabályok is ismertek, az igénylések jelentős részénél azonban gyakran tűnnek fel sorra ugyanazok a hibák,a melyek miatt meghosszabbodhat, vagy akár meg is hiúsulhat a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igénylése. Összeszedtük a leggyakoribbakat!

A társasház-gond

A jogszabály (a 16/2016., valamint 17/2016. korm. rendeletek) alapján az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanokra nem jár a Családok Otthonteremtési Kedvezménye. Gyakran előfordult, hogy az ügyintézés során derült csak ki, hogy a megvásárolni kívánt lakás, amely egy úgynevezett ikerház egyik része, valójában nem szerepel különálló ingatlanként a tulajdoni lapon, nincs saját helyrajzi száma, hanem a két lakás egy számon szerepel a nyilvántartásban. Ilyen esetben lakáshitel könnyedén igényelhető, de a CSOK igénylést elutasítják a bankok. Legyen szó használt lakásról, új építésű ingatlanról vagy bővítésről, a szabály ugyanaz – hívta fel a figyelmet Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Építkezne? A CSOK-os lakásra szigorúbb a szabályozás
Az új lakásépítések ösztönzése érdekében hozott év végi kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, melyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a megemelt lakáscélú állami támogatások (CSOK) révén várható lakásépítési élénkülésre már kihat az energiahatékonyság növelése érdekében hozott szabályozás.
Ez azonban nem jelent megoldhatatlan problémát. Az ikerházat társasházzá kell alakítani, így az egyes lakások már önálló albetétként fognak szerepelni a földhivataloknál és máris lehetővé válik, hogy a megvásárláshoz igénybe vegyék a vásárlók a CSOK-ot. A társasházi alapító okirat megszerkesztése és földhivatali érkeztetése elkerülhetetlen, ezeknek a költségeivel számolni kell, ha ezt az utat választja valaki.

A tulajdoni lapnak rendben kell lennie

Érdemes tehát minden esetben a tulajdoni lap tanulmányozásával kezdeni. Persze ez nemcsak a támogatás igényléséhez szükséges, hanem minden ingatlanvásárlás előtt, de ilyenkor kiemelten fontos. A tulajdoni lapon minden esetben annak kell szerepelnie, hogy lakás, méghozzá önálló albetétként. Ez minden társasházra igaz.

Új ház, más előírások

Az új építésű ingatlanoknál, ezekre jár a magasabb, akár 10 + 10 millió forintos támogatás, is felmerül a kérdés, hogy mi kell a támogatás megszerzéséhez. Az új építésű lakásoknál szükség van a társasház alapító okiratára. Ha csak két lakás van, akkor is szükséges a társasházzá alakulás, ahogyan arról a cikk elején már írtunk.

Előbb kérdezzünk, aztán ügyintézzünk!

Mielőtt belefogunk az igénylésbe és főként mielőtt leelőlegezünk egy lakást vagy házat mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni.

Tízmilliót is érhet az odafigyelés
Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo