hirdetés

Nem is olyan könnyű kenyér a CSOK

Hónapok óta igényelhető az új családi kedvezmény, de az igénylés során sorra előjönnek olyan buktatók, amelyek könnyen elkerülhetőek volnának. Néhány ilyen tipikus gondot szedtünk össze a GDN Hitelcentrum szakértőinek segítségével.
hirdetés

Kép:FreeDigitalPhotos.net/smarnad

Már hónapok óta lehet igényelni a 10+10 millió forintos támogatást, a szabályok is ismertek, az igénylések jelentős részénél azonban gyakran tűnnek fel sorra ugyanazok a hibák,a melyek miatt meghosszabbodhat, vagy akár meg is hiúsulhat a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igénylése. Összeszedtük a leggyakoribbakat!

A társasház-gond

A jogszabály (a 16/2016., valamint 17/2016. korm. rendeletek) alapján az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanokra nem jár a Családok Otthonteremtési Kedvezménye. Gyakran előfordult, hogy az ügyintézés során derült csak ki, hogy a megvásárolni kívánt lakás, amely egy úgynevezett ikerház egyik része, valójában nem szerepel különálló ingatlanként a tulajdoni lapon, nincs saját helyrajzi száma, hanem a két lakás egy számon szerepel a nyilvántartásban. Ilyen esetben lakáshitel könnyedén igényelhető, de a CSOK igénylést elutasítják a bankok. Legyen szó használt lakásról, új építésű ingatlanról vagy bővítésről, a szabály ugyanaz – hívta fel a figyelmet Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Építkezne? A CSOK-os lakásra szigorúbb a szabályozás
Az új lakásépítések ösztönzése érdekében hozott év végi kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, melyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a megemelt lakáscélú állami támogatások (CSOK) révén várható lakásépítési élénkülésre már kihat az energiahatékonyság növelése érdekében hozott szabályozás.
Ez azonban nem jelent megoldhatatlan problémát. Az ikerházat társasházzá kell alakítani, így az egyes lakások már önálló albetétként fognak szerepelni a földhivataloknál és máris lehetővé válik, hogy a megvásárláshoz igénybe vegyék a vásárlók a CSOK-ot. A társasházi alapító okirat megszerkesztése és földhivatali érkeztetése elkerülhetetlen, ezeknek a költségeivel számolni kell, ha ezt az utat választja valaki.

A tulajdoni lapnak rendben kell lennie

Érdemes tehát minden esetben a tulajdoni lap tanulmányozásával kezdeni. Persze ez nemcsak a támogatás igényléséhez szükséges, hanem minden ingatlanvásárlás előtt, de ilyenkor kiemelten fontos. A tulajdoni lapon minden esetben annak kell szerepelnie, hogy lakás, méghozzá önálló albetétként. Ez minden társasházra igaz.

Új ház, más előírások

Az új építésű ingatlanoknál, ezekre jár a magasabb, akár 10 + 10 millió forintos támogatás, is felmerül a kérdés, hogy mi kell a támogatás megszerzéséhez. Az új építésű lakásoknál szükség van a társasház alapító okiratára. Ha csak két lakás van, akkor is szükséges a társasházzá alakulás, ahogyan arról a cikk elején már írtunk.

Előbb kérdezzünk, aztán ügyintézzünk!

Mielőtt belefogunk az igénylésbe és főként mielőtt leelőlegezünk egy lakást vagy házat mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni.

Tízmilliót is érhet az odafigyelés
Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo