hirdetés

Ne dőljünk be az előítéleteknek!

A megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásához egyre nagyobb állami és uniós támogatás kapcsolódik. Ennek ellenére sok a félreértés és a tisztázatlan kérdés a témában. Szakértőnk segít eloszlatni ezeket!

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

Kit nevezünk megváltozott munkaképességű munkavállalónak?

A köznapi értelemben gyakran szinonimaként használják az egészségkárosodással élő, a fogyatékos, megváltozott vagy csökkent munkaképességű, rokkant szavakat, holott ezek eltérő fogalmak, eltérő tartalommal, továbbá az egyes kategóriákba tartozás alapján eltérő jogok illetik, és más-más kötelezettségek terhelik az egészségkárosodással élő személyeket.

A megváltozott munkaképességű személyek fogalom a munka világához kapcsolódik, mivel azt a vizsgálati szempontot takarja, hogyan befolyásolja a károsodás (betegség), fogyatékosság vagy rokkantság az egyén munkavállalását, munkahelyének megtartását; vagyis az egyént a foglalkoztathatóság szempontrendszerén keresztül minősíti. (Több érv is szól megváltozott munkaképességű kollégák alkalmazása mellett.)

A foglalkoztatási törvény szempontjából megváltozott munkaképességű személy: aki testi vagy szellemi fogyatékos, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkennek.

Munkajogi vonatkozások
A hazai jogi szabályozás meglehetősen bonyolult módon szabályozza a megváltozott munkaképesség fogalmát és a hozzá kapcsolódó munkajogi és szociális támogatási rendszert. Ez és jelenlegi komplex rehabilitációs szemléletmód lehetővé teszi a differenciálást és aktivitásra ösztönzi a munkaadói (kötelező foglalkoztatás) és munkavállalói oldalt (megmaradt munkaképesség előtérbe kerülése, felülvizsgálatok), de bonyolultsága és komplexitása miatt nehezen átlátható és érthető(szakértő bevonása nélkül).
Jelenleg a megváltozott munkaképességű személyek jogi vonatkozásait a 2011. évi CXCI. Törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról jogszabály tárgyalja.
A törvény hatálya tehát kiterjed valamennyi fogyatékos, illetve a foglalkoztatást hátrányosan befolyásoló egészségkárosodást szenvedett személyre, függetlenül attól, hogy munkaképességének csökkenése milyen mértékű, továbbá munkanélküli vagy munkaviszonyban áll, illetve egyéb keresőtevékenységet folytat, tekintet nélkül arra, hogy egészségi állapota alapján ellátásban részesül vagy sem.

Milyen munkakörökben alkalmazhatók megváltozott munkaképességű munkavállalók?

Manapság is sok helyen találkozhatunk téves elképzelésekkel a megváltozott munkaképességű személyek munkavégzésével és képességeivel kapcsolatban.

A legtöbb előítélet nem állja meg a helyét. Az előítéletek kialakulásában szerepet játszottak:

  1. azok a munkaerőkölcsönző és közvetítőcégek akik nem vagy nem kellő körültekintéssel és szakmai tudással  vizsgálták a közvetített megváltozott munkaerő alkalmasságát egy munkakörnél
  2. azok a megváltozott képességű munkavállalók akik nem voltak tisztában, a képzettségüknek és képességeiknek megfelelő munkakörökkel, esetleg nem nem tárták fel vagy csak részlegesen saját munkaerőképességüket (rokkantságuk mértékét, típusát) a munkáltató számára (ennek oka lehetett saját félelmük, hogy nem fognak állást találni, vagy egyszerűen motivációjuk csak anyagi szempontú volt  - valahova bekerülni aztán majd meglátjuk mi lesz..)
  3. azok a munkáltatók akik  kizárólag a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása miatt próbáltak megváltozott munkaerőt alkalmazni, valós munkakörök és munkavégzés kialakítása nélkül.
Megváltozott munkaképességű személyek gyakorlatilag bármilyen munkakörben alkalmazhatók a rokkantság és a sérülés függvényében. A munkakör megállapításánál nem azt kell figyelembe venni, hogy valaki megváltozott vagy normál munkaképességű személy, hanem a sérülésből vagy sérült fizikai vagy mentális funkcióvesztésből következően kiesett képességeket, és azok kapcsolatát a betöltendő munkakör  elvégzéséhez szükséges képességekkel. Ha valaki mozgássérült és tolókocsival közlekedik, nem lesz alkalmas nyilvánvalóan fizikai vagy állandó aktív mozgást munkakörök legtöbbjében, de 100 %-ban alkalmas lesz számítógépes, adminisztratív, ülő vagy egyéb szellemi munkakörök betöltésére.

Az egyes munkakörök és a megváltozott képességek jellege alapot adhat bizonyos típusú funkcióvesztések és hozzájuk általánosan ajánlható munkakörök között, de szigorúan, csak általános jelleggel, tehát egyedi esetek ettől eltérhetnek.

  • Mozgásszervi betegségek
Elsősorban ülő vagy könnyű fizikai munkával járó munkakörök, adminisztratív, irodai, It terület, szellemi munkavégzés. Adminisztrátor, ügyfélszolgálat, programozó, fejlesztőmérnök, szervező (autóval végezhető munka esetén), távmunka.
  • Belgyógyászati betegségek
Bármilyen munkakör, de általában nem javasolt a nehéz fizikai munkával, fokozott stresszel járó munkakörök, vagy csak részmunkaidőben végezve (4-6 órában).
  • Pszichiátriai betegségek
Nem ajánlott a fokozott stresszel járó munkakörök, illetve sok esetben csak részmunkaidőben végzett munkavégzés, távmunka lehetséges. Ajánlott a családias, kisebb létszámú munkahely. Ha sikeresen beilleszkednek lojális, motivált,  remek munkaerő válhat belőlük.

Földi Miklós Dániel ügyvezető, Hr tanácsadó, munka- és szervezetpszichológus fmd.hu

Rokkantsági besorolási kategóriák
Jelenleg 6 besorolási osztály létezik az említett rokkantság mértékének megállapításához.

B1 kategóriába tartozik, akinek az egészségi állapota 51-60% között van és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható,

B2 kategóriába sorolandó, akinek az egészségi állapota 51-60% között van és a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt,

C1-es besorolást kap, akinek az egészségi állapota 31-50% között van és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel;

C-2es kategóriába kerül, akinek az egészségi állapota 31-50% között van, de rehabilitációja nem javasolt.

D kategóriába sorolandó, akinek egészségi állapota 1-30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, és végül

E kategóriába kerül, akinek egészségi állapota 1-30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo