hirdetés

A munkavédelem szerepe a cégek életében

Bizonyára mindenki találkozott már a munkavédelem vagy munkabiztonság megnevezéssel közvetve vagy közvetlenül. Azonban még mindig sok téves elképzelés él a cégek körében, ezért nem árt kicsit áttekinteni a szabályokat!
hirdetés

Kikerülhetetlen a munkavédelem – Kép: SXC

A munkabiztonság szerepe és célja, hogy megteremtsük magunk, mások, foglalkoztatók és foglalkoztattak részére az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeit. A munkáltató felelősségi körébe tartozik, hogy a hatályos törvényi előírásoknak megfeleljen, és munkavállalóival betartassa ezen követelményeket.

A munkáltató köteles figyelni a veszélyek elkerülésére, a veszélyhelyzetek keletkezési helyükön történő leküzdésére, az egyhangú, kötött ütemű munkavégzés időtartamának mérséklésére, továbbá köteles megelőző stratégiákat kialakítani – figyelmeztet hírlevelében a BDO Magyarország.

Kell munkavédelmi szakembert alkalmazni?

Munkavédelem hallatán felmerülhet a kérdés, hogy kell-e alkalmazni a cégünknél kötelezően munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, illetve szükséges-e munkavédelmi képviselőt választani. A munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételeit, valamint a munkavédelmi képviselő választását az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 2. számú melléklete, valamint a 1993. évi XCIII. tv. 70/A paragrafusa fogalmazza meg. A törvény iránymutatást nyújt, cégünk TEAOR száma segítségével veszélyességi osztályokba sorolhatjuk gazdasági tevékenységünket, és az állományi létszám meghatározásával bizonyosságot nyerhetünk, hogy szükségünk van-e a szakember foglalkoztatására. (Hogy pontosan kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmazni, arról itt olvashat részletesebben!)

A munkavédelmi tevékenységek egy részét csak közép-, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező személy láthatja el. A munkavédelmi képviselő feladata meggyőződni a munkahelyek egészséges és biztonságos munkavégzést nem veszélyeztető követelményeinek érvényesüléséről, a védőeszközök biztonságos állapotáról.

Teendők munkahelyi baleset esetén
Ha súlyos munkahelyi baleset történik, azt minden esetben munkavédelmi szakemberrel kell kivizsgáltatni. Ezenkívül viszont számos egyéb teendő van, amit azonnal el kell végezni, ha baleset történik a munkahelyen. Mutatjuk az 5 legfontosabbat!
Hatáskörébe tartozik a foglalkozási megbetegedések és a munkabalesetek megelőzésére (pl.. a kockázatértékelésben előírt időszakos, soron kívüli üzemorvosi alkalmassági vizsgálat elvégzése), továbbá a munkavállalóknak az egészséges és biztonságot nem veszélyeztető munkavégzésére történő rendszeres oktatására, felkészítésére tett intézkedések megvalósításának ellenőrzése.

Nem lehet pénzben megváltani

A munkavállaló csak olyan munkára alkalmazható, amely az egészségét, testi épségét, illetve a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja. Általános érvényű szabály, hogy a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi-, tárgyi és szervezeti feltételeit. A vonatkozó szabály kimondja, hogy ezen feltételek biztosítása helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat. A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter meghatározza a munkaeszközökre, továbbá a munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények minimális szintjét.

Munkavédelem megnevezést hallva sokszor eszünkbe jut pl. adminisztrációs tevékenység végzése közben, hogy milyen szabályok vonatkozhatnak az irodai munkavégzésre. A munkáltatónak meg kell teremtenie a minimális munkavédelmi követelményeket: ergonómia, higiénia, karbantartás, javítás, az iroda kialakítása, mérete, ülőhely, szellőztetés, hőmérséklet, világítás, tisztálkodó- és mellékhelyiségek, pihenőhely, zajvédelem, képernyő előtti munkavégzés (pl. képernyő, billentyűzet elhelyezkedése, munkaasztal, munkaszék, megvilágítás, tükröződés, klíma) a kockázatok (pl. pszichés megterhelés) elkerülése érdekében.

A munkáltatók legfontosabb feladata, hogy megteremtsék az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzést. Tevékenységvégzésükre tekintettel meg kell ismerniük a személyi, tárgyi előírásokat, törvényeket, rendeleteket, szabályokat.

Négy tévhit, amelyekért milliókra büntethetnek
Az, hogy nincs elég árbevétele egy cégnek, nem befolyásolja a munkavédelmi ellenőr bírságolási szándékát, ahogy a tevékenységtől sem függ a bírság mértéke. Pedig a cégek többsége mindkettőben bízik, amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo