Mitől véd a riasztó?

A különböző, ránk leselkedő veszélyek közül manapság talán épp a fizikai jellegűekről esik a legkevesebb szó. Pedig védelemre szükség van, és ha valóban biztonságban szeretnénk lenni, nem elég ezt kipipálandó feladatként „letudni”. A Piac&Profit KKV-Akadémiáján megtudhattuk, milyen elvekkel kell felépülnie egy ténylegesen működő biztonsági rendszernek.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ne gondoljuk, hogy ez bármire is elég
Kép:Pixabay

Objektumvédelemnek nevezik a biztonsági szakemberek azt, ha tulajdonunkat az illetéktelenektől igyekszünk távol tartani. Az objektum tulajdonképpen bármi lehet- tárgy, dolog, épület, létesítmény, a hozzájuk tartozó terület, bele értve az ott elhelyezet vagyontárgyakat, továbbá az ott folyó tevékenységet – kezdte előadását Szabó Lajos, okl. biztonságszervező mérnök, a REMOK Alapítvány kuratóriumi elnöke a Piac&Profit KKV-Akadémiáján.

A biztonság fogalma általánosságban nehezen értelmezhető, inkább területenként szoktunk foglalkozni vele. Rendszerként viszont azt jelenti, hogy a valamely rendszer belső és külső folyamatai stabilnak, kiszámíthatónak tekinthetők.

A biztonság felépítése

Ahhoz, hogy a cégünk telephelye, irodája, vagy bármely más, számunkra fontos létesítmény, tárgy, adat vagy személy biztonságban legyen első lépésként meg kell határoznunk, hogy mi is a cél: a biztonság fenntartása vagy a kockázatok csökkentése. A rendszer kialakításához minden neuralgikus ponton végig kell mennünk – csak a koncepció, a teljes rendszer működik eredményesen. A szakember hangsúlyozza, amikor ez lehetséges, érdemes erre előre gondolni, mert utólag beépíteni egy biztonsági rendszert mindig drágább és nem is biztos, hogy ugyanannyira eredményes lesz - hiszen lehet, hogy például valamely berendezés optimális helyét már valami más foglalta el.

Így védekezhetünk a hackerek ellen
A felhasználók gyakran alábecsülik a hackerek személyes adataik iránti érdeklődésének mértékét, és a jelszavak gondos megválasztásának sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését eredményezheti. Adunk pár tippet, hogy mit tehetünk.
A biztonságosnak tekinthető rendszer része a kockázatoknak megfelelő biztonsági elemek alkalmazása, a védelmi elemek egymásra épülése, a lehetőleg hézagmentes védelem biztosítása, az illetéktelen behatolás megakadályozása, a szándékos vagy véletlen károkozás megelőzése, az esetleges elkövetők elfogása, de az adatok összesítése és az előírt protokollok biztosítása, illetve minden lényeges esemény dokumentálása és visszakereshetősége is.

Fontos, hogy nem csak a gépek, de a szabályozó rendszerek beépítése is elengedhetetlen! A végrehajtó elemek (dolgozók, gépkezelés stb.) szabályozásának beépítése nélkül a rendszer nem lesz biztonságos - hangsúlyozta a szakember. Nagyon fontos dokumentálni a felelősségi rendszert is! Amit nem dokumentáltunk, nem rögzítettünk, ott a megbízott nem lesz felelős – innentől a cégnek baja lesz, a kártérítés biztosan az ő felelőssége.

A rendszer felépítéséhez pontosan meg kell fogalmazni az elvárásokat, csak így érhető el a cél. A célt a megbízónak kell meghatároznia, ne bízzuk a megbízott vagyonvédelmi cégre! Azt, hogy mit és mennyire akarunk védeni, nekünk kell tudnunk – például melyek az épület leginkább védendő részei stb. A szakember majd azt tudja megmondani, hogy hogyan lehet az általunk kért védelmi színvonalat létrehozni.

A rendszer
Mechanikai védelem – ide tartoznak a rácsok, törhetetlen fóliák és zárak. Ezek ideig-óráig feltartják az illetéktelen behatolókat, de ne áltassuk magunkat azzal, hogy örökké. Aki be akar jutni, az előbb-utóbb bejut, önmagában tehát a mechanikai védelem kevés, a többi elemre is mindenképpen szükség van.
Elektronikai védelem – ide tartoznak a riasztóberendezések, jelzőrendszerek stb. Ezeknek az a feladata, hogy jelezzenek, nem az, hogy megvédjék az objektumot. Tehát jeleznek, de kinek?
Élőerős védelem – ők azok, akik reagálnak a jelzésre, tehát szükség van rájuk. Meg kell, hogy legyen a protokoll, hogy mi történik pontosan, ha megszólal a jelzés, mennyi a kiérkezési idő és mik a teendők. Ezt is rendszeresen ellenőrizni kell.
Védelmi körök kialakítása

A védelmi rendszer általánosságban öt védelmi körből épül fel - ezek áttekintése révén képet kaphatunk arról, hogy milyen rendszerben kell gondolkodni a működő biztonsági rendszer kialakításához.

Megelőző védelem: a házfalon kívül van. Ide tartozik a térvilágítás, mozgásérzékelés, kamera, térelemek, szinteltolás, kertészeti „akadályok”, utcabútorok, rejtett vagy látható cölöpsorok telepítése. Közterületen nem lehet biztonsági elemet elhelyezni a törvény szerint, praktikus megoldás viszont van: ha egy méterrel beljebb hozzuk a saját kapunkat, akkor ott például már elhelyezhető kamera, infra sorompó vagy bármi más, hiszen már magánterületen vagyunk.

Kültéri védelem: A kerítéstől az épületig terjedő rész. Hasonló megoldások lehetnek az első körhöz, használható mechanikai védelem stb. Természetesen élőerőt itt és a megelőző védelemnél is alkalmazhatunk. Kiemelten fontos a terület megfigyelhetősége, az ott való elrejtőzés lehetőségének kizárása.

Az épület védelme: kulcsszó az egyenszilárdság! Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy az ablak nem lehet gyengébb, mint a fal és hiába teszek rácsot egy szoba ajtajára, ha egyébként a falai gipszkartonból vannak. Bár a példák banálisnak tűnnek, gyakori, hogy ilyen hiba teszi lehetővé végül az illetéktelen behatolást. Egyébként fontosak a nyílászárók, a rácsok, fóliázás, a beléptető rendszer vagy személyzet, a felmászás elleni védelem, homlokzat megvilágítása stb.

Belső védelmi zónák: ezek számát mi határozzuk meg igény szerint, mi határozzuk meg a zónákba való be- és kilépés feltételeit is. A zónák mechanikai és technikai védelme eltérő lehet. Ez azért fontos, mert nem biztos, hogy minden belső helyiség esetében ugyanarra a védelmi szintre van szükség. Ha pedig ezt átgondoltan alakítjuk ki, azzal akár jelentős megtakarítást is elérhetünk a biztonsági rendszer kiépítésekor. A helyiségekben bútorzattal alakíthatjuk a mozgás rendjét és lehetőségeit. Őrszemélyzettel biztosíthatjuk. A közművek biztosítása házon belül is fontos!

Személy és tárgyvédelem: lehet mechanikai és technikai védelem egyaránt, de alapvetően működhet a védendő zónába való ellenőrzött beléptetés személyvédelem esetén pánikszoba vagy tartalék menekítési útvonal beépítése is.

Az elvek, alapok minden szinten ugyanazok. Fontos viszont, hogy a megfelelő szabályozókat is vezessük be hozzá úgy, hogy az ránk van szabva! Nem elég kimásolni valahonnan egy általánost, mert a rendszer nem fog működni! Ezt ráadásul időnként ellenőrizni is kell, mert a tapasztalatok szerint mindig lazul idővel a mégoly jól kitalált rendszer is.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo