hirdetés

Mitől marketing a tartalom?

A jó tartalommarketing értéket ad a befogadónak, cserébe ő minőségi időt szán rá: mindenki nyert.
hirdetés

A tartalommarketing kifejezés két tagja elvileg akár ellent is mondhatna egymásnak, hisz más-más értéket hordoznak. Abból születik valami új, hogy a kettőt összerakjuk – mondta Keresztúri Gergely, a Tartalomgyár szakértője, az Online Marketing Inspirációk workshopon tartott előadásában. A tartalomról mást és mást gondol egy újságíró, egy marketinges és egy fejlesztő.

Egy médiamunkás felfogása szerint a tartalom az, amit az újságíró vagy a fotóriporter magától is legyártana céges megrendelés nélkül is. Fontos megjegyezni, hogy a zsurnaliszta úgy dolgozik, hogy azt gondolja, hogy az általa gyártott tartalom érdekli a közönséget. Az első tartalomgyártók maguk a hivatásos újságírók voltak, majd megjelentek az internetes bloggerek. Ma már a komolyabb cégek is rendelkeznek saját weblappal, melyre a saját arculatuknak és profiljuknak megfelelően ugyancsak tartalmat helyeznek el – a tervek szerint olyat, ami a látogatók számára érdekes lehet.

Kép:Flickr

De mitől marketing?

A tartalom akkor válik tartalommarketinggé, ha tudatosan marketingcélok szolgálatába állítják. Rendkívül fontos, hogy a cégek önmaguk számára is világosan megfogalmazzák céljaikat, a közönség, és az ügyfelek számára pedig az üzeneteket. A közönség azonban egyre inkább elutasító a marketing tartalmakkal szemben, ezért annak érdekében, hogy az üzenetek célba érjenek, ki kell találni a valóban érdekes, informatív és hasznos tartalmakat, amelyek az embereket tényleg érdeklik.

Egy klasszikus marketinges mondás szerint nem a fúrót kell eladni, hanem a lyukat a falon. Ha felhív minket egy ügynök, és ránk akar tukmálni egy konyhai robotgépet vagy egy barkácsgépet, jó eséllyel elhajtjuk. De ha a hétvégén vendégségbe megyünk a barátainkhoz, akkor szívesen meghallgatjuk, miként sikerült ilyen fantasztikusra az étel, és a házigazda hogyan készített ilyen klassz grillező helyet a kertben. És lehet, hogy utána mégis veszünk egy robotgépet és egy barkácsgépet is.

Ha szeretnénk eladni a termékünket, szolgáltatásunkat, nem az az egyetlen és üdvözítő mód, ha magáról az áruról beszélünk. Azzal is célt érhetünk el, ha olyan érdekes, hasznos vagy akár vicces információval látjuk a potenciális vásárlóinkat, ami releváns, hasznos és könnyen fogyasztható a számukra. És végül valahogy mégiscsak kapcsolódik a tevékenységünkhöz. Azaz: ne magunkról beszéljünk, hanem a vásárlóinkról.

De milyen legyen a tartalom?

A helyes kérdés a tartalommarketing esetében, hogy milyen tartalmat kedvelne az általam elérni kívánt célcsoport? Meg kell találnunk azt a témát, ami a célcsoportot érdekli, de nem távolodik el túlságosan a termékünktől sem. (Itt olvashat erről részletesebben.)

Valójában minden cégnél ki lehet találni a megfelelő tartalmat, ami segíthet. Még akkor is, ha nincs se blogunk, se kiadványunk. Egyes cégek például már felfedezték, hogy kiváló információs felület a csomagolóanyag. A fűszerkeverékek, sütőporok csomagolásán egyre gyakrabban elhelyeznek recepteket. Ezzel arra ösztönzik a vásárlókat, hogy több csomaggal vásároljanak, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a termék milyen sokféleképpen felhasználható. A kekszgyárak régen rövid mesékkel kedveskedtek a gyerekeknek. A történetek persze mi másról is szólhattak volna, mint a rágcsálnivalóról. A gyerekek pedig maguktól mondták ki azt, amit a cég "csak sugallt": ha még az egerek is összevesztek a vaníliás karikán, a termék rossz nem lehet.

Mit ne várjunk el tőle?
A tartalommarketing általában hosszú távú befektetés. Fel kell épüljön az a közönség, amely valamilyen rendszerességgel látogatja a csatornáinkat és egyre közelebb jut az általunk kitűzött célhoz. Tehát azonnali sikert semmiképp se várjunk tőle. Szánjunk rá időt, mérjük az eredményeket és a visszajelzéseket, a tanulságokat építsük be a következő tartalmakba. Hagyjunk neki kifutási időt (néhány hónap), hogy meghozza az eredményeket.
A lényeg, hogy olyan tartalmat válasszunk, ami legalább lazán kapcsolódik a termékünkhöz, szolgáltatásunkhoz. Még jobb, ha olyan tartalmat kínálunk, ami a célcsoport egy fontos problémájára ad választ – ahogy remélhetőleg a termékünk is teszi.

Fontos körültekintően döntést hozni a tartalom stílusáról is. Egy idős embereknek készülő reklámanyagban nyilván nem szerencsés a haverkodós, a számukra közvetlenkedőnek ható stílus, de a gimnazista-egyetemista korosztály sem szívesen olvas el túlságosan konzervatív szövegeket. Máshogy ajánljuk egy szálloda szolgáltatásait a nyugdíjasoknak, és máshogy a vakációzó diákoknak, és ugyancsak máshogy egy kisgyermekes házaspárnak.

A célcsoportra szabott üzenet és tálalás itt különösen fontos, hiszen e nélkül biztosan nem érjük el azt a célt, hogy érdekességként, figyelemmel forduljanak a fogyasztók a felkínált üzenet felé. Először is tehát kigondoljuk, hogy a nevezett csoportokat milyen szolgáltatásokkal érdemes megkínálni, illetve hogyan tudjuk azokat ténylegesen eladni nekik. A különböző célcsoportokat különböző módon érjük el. Ha a cég profiljába belefér, a tartalom lehet humoros is. Egy üdítőital-márka vagy egy szórakozóhely nyugodtan élhet a humor eszközével, viszont egy orvosi szolgáltatásokat kínáló cégnél ugyanaz kisebb valószínűséggel arat osztatlan sikert.

A minőség számít

Sajnos a cégvezetők körében még mindig tartja magát az a tévhit, hogy szöveget írni vagy fényképezni bárki tud. Persze, valahogy biztosan. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen a tartalmak minősége. Ez még egy átlagos, céges rendezvényről szóló beszámoló esetén is fontos, és egészen más képet mutat a cégről, ha egy ügyesnek gondolt kolléga kattintgat, mintha profira bízzuk a dokumentálást. De még inkább igaz, hogy szükség van szakértelemre és tudatosságra, ha a tartalomtól azt várjuk, hogy hosszabb távon bevételt generáljon. (Itt olvashat arról, hogy mikor érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni.)

A tartalommarketing mondhatni csúcspontja az, amikor a fogyasztók annyira kedvelik az adott tartalmat, hogy azt maguktól, a saját szórakoztatásukra meg is osztják másokkal. Az ilyen „vírusként terjedő” tartalmak hatalmas segítséget jelenthetnek egy cég és márka ismertségének és kedveltségének növelésben.

Ha megvan a kiváló tartalom, fontos, hogy megfelelő módon publikáljuk, hogy valóban eljusson a célközönséghez.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo