hirdetés

Milyen változásokat hoz az adatvédelmi törvény módosítása?

Az Országgyűlés módosította az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, amelynek következtében fontos változások lesznek az adatvédelem területén. A változások jelentős részben a közérdekű adatokkal kapcsolatosak, de ezúttal néhány olyan módosítást nézünk meg, ami a legtöbb adatkezelő számára érdekes lehet.
hirdetés

Kép:FreeDigitalPhotos.net/StuartMiles

A törvénymódosítás újdonságként bevezeti az adatvédelmi incidens fogalmát. Ebbe beletartozik minden olyan eset, amikor személyes adatok jogellenes kezelésére vagy feldolgozására kerül sor, így például ha személyes adatokhoz jogosulatlan hozzáférés történik, vagy azokat illetéktelenül megváltoztatják, továbbítják, nyilvánosságra hozzák, vagy törlik.

Aki személyes adatokat kezel a törvény értelmében köteles lesz nyilvántartást vezetni az előforduló adatvédelmi incidensekről. E nyilvántartásnak tartalmaznia kell az incidenssel érintett személyes adatok körét, az adatvédelmi incidenssel érintettek körét és számát, az adatvédelmi incidens időpontját, körülményeit, hatásait és az elhárítására megtett intézkedéseket. Az érintett kérésére pedig a nyilvántartás alapján tájékoztatást kell adnia.

Mi a kötelező szervezeti szabályozás (BCR)?

A törvény módosításával bekerült a jogszabályba az ún. kötelező szervezeti szabályozás fogalma is, amit az uniós jogban BCR-nek szoktak rövidíteni az angol megfelelője alapján (Binding Corporate Rules). A BCR egy olyan belső szabályozás, ami a személyes adatok továbbításának szabályait tartalmazza egy adott cégcsoporton belül.

Egy kontinens, egy jog – még szigorúbb lesz az adatvédelem
A jelenlegi uniós adatvédelmi irányelveket a kitűzött célok elérése mellett az egyes tagállamok eltérőképpen implementálhatták, amely így szükségképpen eltérő adatvédelmi szabályozáshoz és gyakorlathoz vezetett. Az új rendelet azonban egy egységes adatvédelmi szabályozást hozna létre, így az érintetteket mindenhol ugyanazok a garanciák illetnék meg.
A BCR alkalmazása elsősorban a nemzetközi hátterű cégek és cégcsoportok közötti adattovábbítást könnyíti meg. Jelenleg ugyanis, ha például egy Magyarországon működő cégnek az azonos cégcsoportban működő külföldi céghez (pl. anyacéghez, leánycéghez) kell személyes adatot továbbítania, ehhez legtöbbször az érintett külön hozzájárulása szükséges. Még nehezebb a helyzet, ha például az EU-n kívüli céghez kell az adatot továbbítani, mert ez esetben külön tájékoztatás, és az adatot fogadó céggel való szerződéskötés is szükséges lehet.

Az ilyen cégcsoporton belüli, de nemzetközi adattovábbításokat egyszerűsíti a belső szervezeti szabályozás elfogadása. Ha a cégcsoport rendelkezik BCR-rel, akkor a személyes adatok belső továbbítása esetén mellőzhető a külön hozzájárulás beszerzése, ill. a szerződéskötés. A cég kötelező szervezeti szabályozása akkor lesz használható, ha az adatvédelmi hatóság azt megvizsgálta és jóváhagyta.

Magasabb bírságok

Nem elhanyagolható változás, hogy növekedett az adatvédelmi hatóság által az adatvédelmi jogsértések esetén kiszabható bírság is. Az eddigi 10 millió forintos felső határ megduplázódott, így a bírság maximuma 2015. október 1-től 20 millió forint lesz.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Az emberi tényező az it-biztonságban
Az igazán biztonságos vállalati informatikának több a humán vonatkozása, mint gondolná az ember. Tehát nem csak a gépekre, az emberekre is figyelnünk kell. Mégpedig három szinten.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo