hirdetés

Milliárdos bukást jelent az offshore?

Kétéves adóharmonizálási akciótervvel indít hadjáratot a nemzetközi cégstruktúrák miatt alacsony adóteherrel működő multinacionális vállalatok ellen az OECD, hívja fel a figyelmet a MAZARS. Az OECD szerint a helyi adózási szabályok közötti különbségek kihasználása miatt akár milliárdos éves adóbevételektől eshetnek el azok az országok, amelyekben ezek a cégek ténylegesen működnek.
hirdetés

Kép:sxc

A nemzeti adórendszerek különbségeit, illetve a kettős egyezmények közötti eltéréseket kihasználva, a multinacionális vállalatcsoportok évtizedek óta nemzetközi cégstruktúrák kialakításával csökkentik adóterheiket.  A MAZARS szakértői szerint a nemzetközi adótervezés és adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység, ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb – és negatívabb – visszhangot kaptak azok a nemzetközi adóelkerülési módszerek, amelyek kirívóan csökkentették egyes országok adóbevételeit. Ilyen ügyek kapcsán került reflektorfénybe a közelmúltban a Starbucks, a Google, az Amazon és a Facebook is.

„Az OECD véleménye szerint ez nem csak az adókiesést elszenvedő országokat, hanem az ilyen lehetőségekkel méreteik miatt nem rendelkező kisvállalkozásokat, illetve az adóterhek növekedését saját bőrükön érző magánszemélyeket is hátrányos helyzetbe hozza,” – foglalta össze Nagy Gabriella, MAZARS Transzferár Üzletágának szenior menedzsere. Nagy Gabriella elmondta: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) idén júliusban a nemzeti adóalapok védelmére, illetve a profit mesterséges átcsoportosításának megakadályozására egy 15 pontból álló részletes akciótervet készített, és határidőket is rendelt az egyes pontokhoz.

Lehet szabályosan. Még?
Az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett azoknak a magyar cégeknek a száma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb célpont Ciprus, a Seychelle-szigetek és Svájc. Az offshore-országok iránti érdeklődést sem az aktuális magyar és világgazdasági helyzet, sem a hazai adózásra vonatkozó jogszabályok nem befolyásolják érdemben. A Piac&Profit Kkv-Akadémiájának egy korábbi előadásán elhangzottak szerint érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor nem ütköznek jogszabályba. Itt olvashat néhány lehetőségről.
Az akcióterv végső célja a nemzetközi adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés, egyrészt a nemzeti adójogszabályok mélyebb összehangolásával, másrészt – az OECD-n kívüli országok bevonásával – a nemzetközi együttműködés, információáramlás felélénkítése. Nagy Gabriella szerint az akcióterv megvalósítása a gyakorlatban a nemzeti jogszabályok, az OECD Modellegyezmény, illetve a Transzferár Irányelvek bizonyos szakaszainak újragondolását, megváltoztatását jelenti majd.

Emellett sor kerülhet újabb, multilaterális eszközök bevezetésére is, amelyek jobban alkalmazkodnak a globalizálódó, digitalizálódó gazdasági élet sajátosságaihoz, és amellyel az esetenként igen eltérő, és ezért visszaélésre lehetőséget adó kettős egyezmények rendszerét helyettesítenék.

„A terv rendkívül ambiciózus, hiszen sok ország konszenzusára épít és mindössze két év alatt szeretné behozni hosszú évek elmaradt lépéseit. A nemzeti jogszabályok egységesítése számos korlátba ütközik, ahogy egyelőre a nemzetközi együttműködés minden országra történő kiterjesztése is, ráadásul az ellenérdekelt országok megnyerése sem tűnik egyszerűnek. Ezzel együtt is várhatóan jelentős változásokat fog indukálni a nemzetközi adózás, adótervezés területén” – tette hozzá Nagy Gabriella.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo