Milliárdos bukást jelent az offshore?

Kétéves adóharmonizálási akciótervvel indít hadjáratot a nemzetközi cégstruktúrák miatt alacsony adóteherrel működő multinacionális vállalatok ellen az OECD, hívja fel a figyelmet a MAZARS. Az OECD szerint a helyi adózási szabályok közötti különbségek kihasználása miatt akár milliárdos éves adóbevételektől eshetnek el azok az országok, amelyekben ezek a cégek ténylegesen működnek.

Kép:sxc

A nemzeti adórendszerek különbségeit, illetve a kettős egyezmények közötti eltéréseket kihasználva, a multinacionális vállalatcsoportok évtizedek óta nemzetközi cégstruktúrák kialakításával csökkentik adóterheiket.  A MAZARS szakértői szerint a nemzetközi adótervezés és adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység, ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb – és negatívabb – visszhangot kaptak azok a nemzetközi adóelkerülési módszerek, amelyek kirívóan csökkentették egyes országok adóbevételeit. Ilyen ügyek kapcsán került reflektorfénybe a közelmúltban a Starbucks, a Google, az Amazon és a Facebook is.

„Az OECD véleménye szerint ez nem csak az adókiesést elszenvedő országokat, hanem az ilyen lehetőségekkel méreteik miatt nem rendelkező kisvállalkozásokat, illetve az adóterhek növekedését saját bőrükön érző magánszemélyeket is hátrányos helyzetbe hozza,” – foglalta össze Nagy Gabriella, MAZARS Transzferár Üzletágának szenior menedzsere. Nagy Gabriella elmondta: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) idén júliusban a nemzeti adóalapok védelmére, illetve a profit mesterséges átcsoportosításának megakadályozására egy 15 pontból álló részletes akciótervet készített, és határidőket is rendelt az egyes pontokhoz.

Lehet szabályosan. Még?
Az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett azoknak a magyar cégeknek a száma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb célpont Ciprus, a Seychelle-szigetek és Svájc. Az offshore-országok iránti érdeklődést sem az aktuális magyar és világgazdasági helyzet, sem a hazai adózásra vonatkozó jogszabályok nem befolyásolják érdemben. A Piac&Profit Kkv-Akadémiájának egy korábbi előadásán elhangzottak szerint érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor nem ütköznek jogszabályba. Itt olvashat néhány lehetőségről.
Az akcióterv végső célja a nemzetközi adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés, egyrészt a nemzeti adójogszabályok mélyebb összehangolásával, másrészt – az OECD-n kívüli országok bevonásával – a nemzetközi együttműködés, információáramlás felélénkítése. Nagy Gabriella szerint az akcióterv megvalósítása a gyakorlatban a nemzeti jogszabályok, az OECD Modellegyezmény, illetve a Transzferár Irányelvek bizonyos szakaszainak újragondolását, megváltoztatását jelenti majd.

Emellett sor kerülhet újabb, multilaterális eszközök bevezetésére is, amelyek jobban alkalmazkodnak a globalizálódó, digitalizálódó gazdasági élet sajátosságaihoz, és amellyel az esetenként igen eltérő, és ezért visszaélésre lehetőséget adó kettős egyezmények rendszerét helyettesítenék.

„A terv rendkívül ambiciózus, hiszen sok ország konszenzusára épít és mindössze két év alatt szeretné behozni hosszú évek elmaradt lépéseit. A nemzeti jogszabályok egységesítése számos korlátba ütközik, ahogy egyelőre a nemzetközi együttműködés minden országra történő kiterjesztése is, ráadásul az ellenérdekelt országok megnyerése sem tűnik egyszerűnek. Ezzel együtt is várhatóan jelentős változásokat fog indukálni a nemzetközi adózás, adótervezés területén” – tette hozzá Nagy Gabriella.

 

 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo