hirdetés

Mikor és hogyan vehetem vissza az ajándékot?

Ajándékot adni és kapni is jó. Az ajándék attól ajándék, hogy azt nem valamiért „cserébe” adjuk és kapjuk. Bár az ajándékozás ingyenes és önkéntes, a jog mégis szabályozza. Nem véletlenül. Erre is létezik szerződés? Visszakövetelhető az ajándék? Mikor van és mikor nincs erre lehetősége az ajándékozónak.
hirdetés

Mi az ajándékozási szerződés?

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy

„Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.”
Ha ingatlan ajándékozás történik, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári Törvénykönyv más esetekben nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés az írásba foglalását. Nem kell tehát megrémülni, a jövőben sem kell írásbeli ajándékozási szerződéssel készülnünk, ha a születésnapján akarunk valakit meglepni.

Kép:sxc

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Bár az ajándékot szívből adjuk, mégis előfordulhat olyan helyzet, amikor az visszakérhető.

Az ajándék a következő esetekben követelhető vissza:

  • Ha a létfenntartás érdekében szükséges,
ebben az esetben az ajándékozás után az ajándékozó körülményei annyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt van szüksége a korábban adott ajándékra. Ennek feltétele az is, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását se veszélyeztesse. További feltétel, hogy csak az követelhető vissza, ami még megvan a megajándékozottnál. A megajándékozott egyéb vagyonával nem felel, vagyis, ha az ajándékba kapott autó már nincs meg, a megajándékozott nem köteles az autó helyett mást adni “cserébe”.
Egy szerződés is lehet erkölcstelen?
Az erkölcs és a jog nem minden esetben ugyanazt takarja. Van, ami bár jogszerű, egyesek szerint még sem erkölcsös. Van azonban olyan is, melyet már a jog sem tolerál. Ezek a jóerkölcsbe ütköző szerződések. A kérdés, hogy jogilag mi ütközik a jóerkölcsbe.
Az is előfordulhat, hogy a megajándékozottnál megvan az ajándék, azt azonban nem szeretné visszaadni. Ekkor lehetőség van arra, hogy a megajándékozott a meglévő ajándékot megtartsa, ha az ajándék visszaadása helyett felajánlja az ajándékozó tartását. Ez ugyanis megoldás lehet az ajándékozó szorult élethelyzetére.
  • Súlyos jogsértés az ajándékozóval szemben,
ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándék, sőt a helyébe lépett érték is visszakövetelhető.

A felek közötti viszony megromlása, nézeteltérés, tiszteletlenség önmagában még nem elegendő indok, hogy az ajándékozó visszakérje, amit adott. Ha már durva becsületsértés, esetleg bántalmazás is megvalósul, akkor viszont szóba jöhet az ajándék visszakövetelése. Súlyos jogsértésnek minősül a bűncselekménynek minősülő magatartás vagy valamilyen jogi kötelezettség (pl. tartási kötelezettség) megszegése is.

  • Meghiúsult feltevés,
miatt is sor kerülhet az ajándék visszakövetelésére. Ez akkor valósulhat meg, ha az ajándékozónak valamilyen várakozása volt az ajándékozással kapcsolatban, ami nélkül nem adta volna az ajándékot.

Ilyen lehet például a várható házasságkötés reményében adott ajándék, ha a házasságkötésre végül nem kerül sor. Lényeges feltétel, hogy az ajándékozó feltevése nélkül nem került volna sor az ajándékozásra és a feltevés utólag kell, hogy meghiúsuljon. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne az ajándékozó miatt történjen.

Mikor nem követelhető vissza az ajándék?

Olyan esetek is vannak, amikor az ajándék nem követelhető vissza:

  • ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg;
  • ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta;
  • ha az ajándék szokásos mértékű.
A legfontosabb, hogy ne felejtsük el az ajándékozás valódi lényegét: örömöt okozni másoknak és magunknak.

 

A cikk szerzője:

Dr. Kocsis Ildikó,

ügyvéd.

A cikk eredeti formában az Érthető Jog blogon jelent meg

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Miért jobb a papír az adott szónál?
Nemegyszer találkoztam már azzal a nézettel, hogy ha valamit le kell írni, az már régen rossz. „Mi papír nélkül is megbízunk egymásban” – mondják. Egyvalamit azonban biztosan nem vesznek figyelembe azok, akik úgy gondolják, hogy az írásbeli szerződések csupán felesleges cécót jelentenek, és csak azt sugallják a másik félnek, hogy már az elején hiányzik a bizalom. Miért is jobb a papír, mint az adott szó?
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo