Mik a könyvelő legfontosabb feladatai?

A professzionális és pontos könyvelés egy vállalkozás vagy egy cég működéséhez alapvetően szükséges. Ebben a cikkben azt szedtük össze, hogy mik tartoznak bele a könyvelési szolgáltatásba, mik egy könyvelő legfontosabb feladatai és mi az, amit nem a könyvelőnktől kell várni. És arra is kitérünk, hol találhatsz jó könyvelőt.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Mit csinál egy könyvelő?

A könyvelő rendet tart a számlák között, figyeli a vállalkozásodra vonatkozó törvényi változásokat és figyelmeztet, ha valami szabálytalanságot talál a cég működésében.

A könyvelő rögzíti a számlákat, bizonylatokat a törvény által előírt formában. Ráadásul ma már nem is a hagyományos papíralapú könyveléssel, hanem online módszerrel is dolgozhatunk. Az online könyvelés során búcsút inthetsz a felesleges papírhalmoknak, minden számlát, minden adatot elektronikus formában rendszereznek számodra.

A könyvelő ellenőrzi a számlákat: megfelelnek-e a hatályos pénzügyi és számviteli törvényeknek. Elkészíti és beküldi a szükséges bevallásokat, elkészíti az éves beszámolókat (ilyenek lehetnek a mérleg- és eredménykimutatások, a kiegészítő mellékletek). Elkészíti azokat a kimutatásokat, amelyeket a vállalkozás vezetője (vagyis a megbízó) kér tőle. Egy felkészült könyvelő figyeli a törvényi változásokat és tájékoztatja a vállalkozás vezetőjét arról, ha a vállalkozást érintő törvényi változás van a könyveléssel, adózással kapcsolatban.

Fontos információkat kaphatsz meg a könyvelődtől a számviteli politikával, pénzkezelési-, cafeteria szabályzattal kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy nem fizetnek a partnereid, és ezért te sem tudsz fizetni. Egyes könyvelőirodák rendszeres időközönként ellenőrzik a kintlevőségeidet is. Amennyiben ezt igényled, felszólító levelet küldenek fizetéssel elmaradt ügyfeleidnek.

Mi az, amit nem a könyvelő szokott csinálni?

  • A befogadott számlák valóságtartalmának ellenőrzése.
  • A befogadott számlákhoz kapcsolódó szerződések, teljesítési igazolások elkészítése.
  • A banki utalások határidőre történő teljesítése.
  • A házipénztár kezelése.
  • A vállalkozás partnereivel való kapcsolattartás, új partnerrel való szerződés megkötése.
  • Az előző könyvelő által elkövetett esetleges hibák korrigálása. Ha ilyet tapasztal, természetesen fel kell hívnia megbízója figyelmét a hibára, annak várható következményeire, és célszerű javaslatot tenni a hiba korrigálására.
  • A lezárt üzleti év iratainak tárolása és őrzése. Amennyiben a vállalkozás erre igényt tart, célszerű ezt is szerződésben rögzíteni.
  • Fontos, hogy egy könyvelőnek nem lehet az a feladata, hogy tanácsot adjon a különböző pénzügyi törvényszegések takargatására, trükközésre.

Mi az a kettős könyvelés? Mikor van rá szükség?

Először nézzük meg, mi az az egyszeres könyvvitel: ennél a könyvelési módszernél a pénzmozgásokat akkor rögzíti a könyvelés, amikor megtörténnek: a bevételeket azok beérkezésével egy időben, a kiadásokat a pénzügyi teljesítéskor.

Azok a nem közhasznú szervezetek vezethetnek egyszeres könyvvitelt, amelyek alaptevékenységéből és vállalkozási tevékenységéből származó árbevétele két egymást követő évben nem haladja meg az 50 millió forintot.

Ehhez képest a kettős könyvelésnél a bevételeket és a kiadásokat külön rendszerben szükséges rögzíteni, így egyazon pénzügyi esemény megjelenik mindkét oldalon - mindkét nyilvántartásban. Ez a fajta könyvelési technika tehát teljesítményelv alapján rögzíti a gazdasági eseményeket.

Kettős könyvelést kizárólag gépi programokkal lehet készíteni!

Mikor működik jól egy könyvelő-megbízó kapcsolat?

Fontos, hogy a megbízó és a könyvelő között egyenrangú, egymás munkáját tiszteletben tartó munkakapcsolat alakuljon ki! Ez egy bizalmi munka, lényeges, hogy előre tisztázzátok, hogy pontosan miért vállal felelősséget a könyvelőd! Így neked megbízóként nem lesznek homályos elképzeléseid arról, hogy kinek mit és mikor kéne elvégeznie.

Hogyan szerződjünk a könyvelővel?

Mielőtt szerződnénk a könyvelővel, mindenképp kérdezzünk rá a következőkre: rendelkezik-e biztosítással? Szerepel-e az NGM listáján mérlegképes könyvelőként? Milyen referenciái vannak? És persze: mennyiért vállalja el a cégünk könyvelését? Ezután érdemes szerződést írni.

Mik az online könyvelés előnyei?

Minden sokkal gördülékenyebb, mint a hagyományos, papíralapú könyvelésnél. Nem kell a számlákat elpostáznod vagy személyesen elvinned a könyvelőhöz, elég, ha megadod a belépéshez szükséges adatokat a könyvelődnek. Ráadásul környezetkímélő megoldás is, hiszen nem kell felesleges papírokat nyomtatni, számlákat, számlamásolatokat gyártani.

Érdemes olyan céget választani, amelyik a könyvelés alaptevékenységei mellett segít neked a könyveléshez kapcsolódó informatikai problémák megoldásában is: például hogy kell összekapcsolni az online számlázó rendszeredet a NAV rendszerével?

Mire figyeljek, ha könyvelőt váltanék?

Nem biztos, hogy egy könyvelőt azért kell leváltani, mert szakmailag nem volt megfelelő, könnyen lehet, hogy egyszerűen nyugdíjba ment, vagy életkorából fakadóan nem állt át az online könyvelésre.

Mielőtt nagy dérrel-durral könyvelőt váltanál, vésd eszedbe: a könyvelőváltás kulcsmomentuma, hogy megtartod a jó szakmai viszonyt a régi könyvelőddel. Az is fontos, hogy előre tisztázzátok az utolsó kifizetés dátumát (a dátum legyen az átadás-átvétel után!)

Hol találok jó könyvelőt?

Ez egy nehéz kérdés. Fontosak a referenciák és a kölcsönös bizalom, és a pontosság, felkészültség, naprakészség. Viszont az, hogy valaki tényleg jó könyvelővel dolgozik, valójában csak az első ellenőrzésnél derül ki. Nem tudunk tuti tippet mondani arra, hol találsz jó könyvelőt, de ha velünk szerződsz, biztos nem érnek kellemetlen meglepetések!

Miért fontos, hogy legyen felelősségbiztosítása a könyvelőnek?

Ha a könyvelő hibázik, az anyagi következményeket első sorban a vállalkozásod sínyli meg. Vagyis először te fizeted meg a büntetést, utána polgári peres úton próbálhatod behajtani a könyvelőn a kárt. Egy ilyen felelősségbiztosítás pont az ilyen eseteknél jelent biztonságot mind a könyvelőnek, mind megbízójának.

Miért fontos, hogy szerepeljen a könyvelő az NGM listáján regisztrált mérlegképes könyvelőként?

Ha nem regisztrált könyvelővel dolgozol, és erre fény derül egy NAV-ellenőrzés során, akkor komoly pénzeket kell kifizetned. Épp ezért csak olyan könyvelővel állj szóba, aki szerepel az NGM listáján!

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo